kzugaj Napisano 7 Listopada 2014 Share Napisano 7 Listopada 2014 Panowie ma problem z kompresorem o takim http://www.ebay.co.uk/itm/TOP-END-AIRBRUSH-COMPRESSOR-AS18-NEW-AIR-BRUSH-KIT-/380296526063. Kiedy go wlacze zbiornik napelnia sie do cisnienia rzedu 30-60psi zalezy jakie ustawie. Kiedy zaczynam malowac to cisnienie spada do ok 5psi i tak zostaje az skoncze malowac i znow wzrasta do poziomu poczatkowego. Czy macie jakies pomysly co to moze byc??? Dodam ze kompresor nie jest naduzywany raptem kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 7 Listopada 2014 Share Napisano 7 Listopada 2014 Ten kompresor nie ma zbiornika wyrównawczego . Mój pompuje do ok. 60 psi, po czym automatycznie się wyłącza. Jak ciśnienie trochę spadnie, znowu "dobija". Kiedy aerograf dmucha, to i ciśnienie spada do takiego, jakie kompresor może zapewnić. Na dole tego plastikowego zbiorniczka (odwadniacz?) masz śrubę- pokręć nią tak, żeby zapewnić odpowiednie ciśnienie. Jak jest za małe, to dokręć śrubę, a jak za duże to odkręć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 7 Listopada 2014 Share Napisano 7 Listopada 2014 Nie do końca jestem przekonany, czy Cię dobrze rozumię. Kompresor chodzi, a nie ma ciśnienia - czy tak? Jeśli tak, to powód jest tylko jeden, wypływ powietrza jest większy niż kompresor jest w stanie wytworzyć. Czyli albo aerograf ma za duży wypływ, albo kompresor ma uszkodzoną membranę i nie zapewnia odpowiedniej ilości powietrza. Jakie aero, jaka dysza, co malujesz? Jak nabijesz ciśnienie i nie malujesz, czy to ciśnienie się utrzymuje, czy też kompresor musi się włączać co chwilę, aby go dobić. Jeśli wszystko jest OK, musisz rozebrać kompresor i zobaczyć jak wyglada pierścień uszczelniający na tłoku, jak membrana na zaworze (na tłoku). Może podszedł gdzieś paproch i nie zamyka się szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 8 Listopada 2014 Autor Share Napisano 8 Listopada 2014 OK jak ustawie na 30 czy na 60psi to nabija i cisnienie stoi nic nie ucieka jak zaczynam malowac cisnienie spada do poziomu ok 5psi i tak zostaje. Jest taj kaby wydalal wiecej niz moze wytworzyc. watpie zeby bylo mechaniczne uszkodzenie bo maluje nim 2 model. Areo byl w komplecie z kompresorem nic nadzwyczajnego z dyszmi 0.2, 0.3 i 0.5. Aktualnie maluje 0.5 poniewaz jest duza powierzchnia do pomalowania. Srawdze to srubke o ktorej pisal Marti_nez i zobacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 8 Listopada 2014 Share Napisano 8 Listopada 2014 Mi się wydaję, że to normalne. Jak ja maluje np 1, 5 bara to w momencie samego puszczenia powietrza wskazówka manometru spada prawie do zera. Jak przestanę to wraca na 1,5 bara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 8 Listopada 2014 Share Napisano 8 Listopada 2014 OK jak ustawie na 30 czy na 60psi to nabija i cisnienie stoi nic nie ucieka jak zaczynam malowac cisnienie spada do poziomu ok 5psi i tak zostaje. Jest taj kaby wydalal wiecej niz moze wytworzyc. watpie zeby bylo mechaniczne uszkodzenie bo maluje nim 2 model. Areo byl w komplecie z kompresorem nic nadzwyczajnego z dyszmi 0.2, 0.3 i 0.5. Aktualnie maluje 0.5 poniewaz jest duza powierzchnia do pomalowania. Srawdze to srubke o ktorej pisal Marti_nez i zobacze. No cóż, przy dyszy 0,5 to rzeczywiście chyba "normalne", choć nie zgodzę się z kolegą kowal76, że to jest normalne. Jednak do malowania powinno być ok. 1 bara minimum. Jeśli chcesz malować dyszą 0,5 to zmień kompresor na większy. Nie wiem co to u Ciebie są duże powierzchnie. Mnie do malowania aut pożarniczych 1:24 w zupełności wystarcza dysza 0,2. Mam w zestawie dyszę 0,4, ale nie widzę potrzeby jej zakładania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 8 Listopada 2014 Share Napisano 8 Listopada 2014 Być może się mylę, że to normalne zjawisko. W moim przypadku jest podobnie i maluje mi się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 8 Listopada 2014 Autor Share Napisano 8 Listopada 2014 Generalnie maluje ok miałem problem ze źle rozcienczona farba. Będac w Telford gość od kompresorów powiedział że to normalne że ciśnienie spada o 25psi w tych kompresora. Dysza 0.5 maluje kadłub Bismarcka w 350. Sprawdzę na innej dyszy ale ponoć ten typ tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi