Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie ma problem z kompresorem o takim http://www.ebay.co.uk/itm/TOP-END-AIRBRUSH-COMPRESSOR-AS18-NEW-AIR-BRUSH-KIT-/380296526063. Kiedy go wlacze zbiornik napelnia sie do cisnienia rzedu 30-60psi zalezy jakie ustawie. Kiedy zaczynam malowac to cisnienie spada do ok 5psi i tak zostaje az skoncze malowac i znow wzrasta do poziomu poczatkowego. Czy macie jakies pomysly co to moze byc???

Dodam ze kompresor nie jest naduzywany raptem kilka razy.

Napisano

Ten kompresor nie ma zbiornika wyrównawczego . Mój pompuje do ok. 60 psi, po czym automatycznie się wyłącza. Jak ciśnienie trochę spadnie, znowu "dobija". Kiedy aerograf dmucha, to i ciśnienie spada do takiego, jakie kompresor może zapewnić.

Na dole tego plastikowego zbiorniczka (odwadniacz?) masz śrubę- pokręć nią tak, żeby zapewnić odpowiednie ciśnienie. Jak jest za małe, to dokręć śrubę, a jak za duże to odkręć.

Napisano

Nie do końca jestem przekonany, czy Cię dobrze rozumię. Kompresor chodzi, a nie ma ciśnienia - czy tak?

Jeśli tak, to powód jest tylko jeden, wypływ powietrza jest większy niż kompresor jest w stanie wytworzyć. Czyli albo aerograf ma za duży wypływ, albo kompresor ma uszkodzoną membranę i nie zapewnia odpowiedniej ilości powietrza.

Jakie aero, jaka dysza, co malujesz?

Jak nabijesz ciśnienie i nie malujesz, czy to ciśnienie się utrzymuje, czy też kompresor musi się włączać co chwilę, aby go dobić.

Jeśli wszystko jest OK, musisz rozebrać kompresor i zobaczyć jak wyglada pierścień uszczelniający na tłoku, jak membrana na zaworze (na tłoku). Może podszedł gdzieś paproch i nie zamyka się szczelnie.

Napisano

OK jak ustawie na 30 czy na 60psi to nabija i cisnienie stoi nic nie ucieka jak zaczynam malowac cisnienie spada do poziomu ok 5psi i tak zostaje. Jest taj kaby wydalal wiecej niz moze wytworzyc. watpie zeby bylo mechaniczne uszkodzenie bo maluje nim 2 model. Areo byl w komplecie z kompresorem nic nadzwyczajnego z dyszmi 0.2, 0.3 i 0.5. Aktualnie maluje 0.5 poniewaz jest duza powierzchnia do pomalowania. Srawdze to srubke o ktorej pisal Marti_nez i zobacze.

Napisano

Mi się wydaję, że to normalne. Jak ja maluje np 1, 5 bara to w momencie samego puszczenia powietrza wskazówka manometru spada prawie do zera. Jak przestanę to wraca na 1,5 bara.

Napisano
OK jak ustawie na 30 czy na 60psi to nabija i cisnienie stoi nic nie ucieka jak zaczynam malowac cisnienie spada do poziomu ok 5psi i tak zostaje. Jest taj kaby wydalal wiecej niz moze wytworzyc. watpie zeby bylo mechaniczne uszkodzenie bo maluje nim 2 model. Areo byl w komplecie z kompresorem nic nadzwyczajnego z dyszmi 0.2, 0.3 i 0.5. Aktualnie maluje 0.5 poniewaz jest duza powierzchnia do pomalowania. Srawdze to srubke o ktorej pisal Marti_nez i zobacze.

No cóż, przy dyszy 0,5 to rzeczywiście chyba "normalne", choć nie zgodzę się z kolegą kowal76, że to jest normalne. Jednak do malowania powinno być ok. 1 bara minimum. Jeśli chcesz malować dyszą 0,5 to zmień kompresor na większy. Nie wiem co to u Ciebie są duże powierzchnie. Mnie do malowania aut pożarniczych 1:24 w zupełności wystarcza dysza 0,2. Mam w zestawie dyszę 0,4, ale nie widzę potrzeby jej zakładania.

Napisano

Generalnie maluje ok miałem problem ze źle rozcienczona farba. Będac w Telford gość od kompresorów powiedział że to normalne że ciśnienie spada o 25psi w tych kompresora. Dysza 0.5 maluje kadłub Bismarcka w 350. Sprawdzę na innej dyszy ale ponoć ten typ tak ma.