damien77 Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Witam. Nie lubie prowadzic warsztatow, jednak tym razem bede potrzebowal waszej pomocy. Po sklejeniu Merkavy 3D od Menga zakochalem sie w pojazdach IDF , mam zamiar zlozyc wszystkie ich pojazdy ktore sa dostepne na rynku. Dokupilem do modelu podstawowego kilka innych rzeczy ktore widac na zdjeciach , za kilka dni dojda tez zywiczne kola oraz gaski od Bronco. Dziekuje koledze Barthass ktory podpowiedzial mi co jest potrzebne aby model chociaz troche byl zblizony do oryginalu ( model Academy to podobno porazka ). Bede staral sie na biezaco dodawac zdjecia z postepow , zaczynam od zaraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Powiem szczerze, że nie ogarniam motywu z wyciętym kanistrem jako skrzynka na amunicję do KM na wieży na pudełkowym box-arcie Fajnie, że nie będę osamotniony w zmaganiu z IDF na forum. Obserwuję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Widzę, ze warsztat już ruszył. Na początku, zwróć uwagę na błąd w instrukcji Academy, a mianowicie chodzi o uchwyty po bokach wanny kadłuba, Academy każe przykleić 2 różne typy uchwytów na jednym czołgu, co niestety nie jest zgodne z rzeczywistością. Uchwyty występują w takich konfiguracjach: Z czego trzecia konfiguracja jest najczęściej spotykana na zdjęciach. Przed kołem napędowym znajduje się konstrukcja, zapobiegająca zablokowaniu koła przez luźną/zerwaną gąsienicę: Powiem szczerze, że nie ogarniam motywu z wyciętym kanistrem jako skrzynka na amunicję do KM na wieży na pudełkowym box-arcie Daję głowę, ze gdzieś mam zdjęcie takiej właśnie polowej samoróbki, muszę przeszukać moje archiwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 19 Listopada 2014 Autor Share Napisano 19 Listopada 2014 No i masz babo placek musze cos usunac . Zdecydowalem sie na opcje druga. Przed kołem napędowym znajduje się konstrukcja, zapobiegająca zablokowaniu koła przez luźną/zerwaną gąsienicę: Na zdjeciach tego nie widac . Tak to wyglada po poprawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 19 Listopada 2014 Autor Share Napisano 19 Listopada 2014 O to moje dzisiejsze wypociny , zrobilem male przerobki. Jestem rozczarowany jakoscia odlewow zywicznych , uwazam ze za te pieniadze powinni oferowac lepsza jakosc. Km-y nie nadaja sie do niczego. Tutaj zle odlany kosz. No i nie obeszlo sie bez uszkodzen , brak mi wprawy w obrobce zywicy , musze byc bardziej ostrozny. A tu po przerobkach czegos ( nie wiem jak to nazwac ). Bede staral sie robic lepsze zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Na zdjeciach tego nie widac Fakt, nie wszystkie to mają, jednak myślałem, że im więcej detali, tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Jak masz Bartka za mentora to łatwizny nie będzie. Ciekawa konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 IDF to specyficzny klimat i niewielu producentów się przykłada dop wypuszczanych modeli, podobnie jest z wietnamskimi modelami. Im więcej wysiłku tym więcej satysfakcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 20 Listopada 2014 Autor Share Napisano 20 Listopada 2014 Zrobilem chlapacze ( blotniki ) czy jak je tam zwal w kazdym badz razie sa o jakis 1 mm za krotkie co z tym fantem zrobic? I mam pytanie odnosnie szpar za kolem zebatym , czy to tak ma byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Cześć, Nie, tam nie powinno być żadnych szpar, trzeba to wszystko zaszpachlować. Co do za krótkiego chlapacza, to można go rozciąć na pół, i wkleić odpowiedniej grubości pasek polistyrenu. Jeszcze sprawa tyłu, - elementy zaznaczone na czerwono to osłony zwolnic, je też trzeba od tyłu zaszpachlować, znajdują się w nich też otwory do smarowania przekładni. -uchwyty zaznaczone na zielono warto wywalić, i dorobić je z cienkiego drutu, na pewno będą wyglądać lepiej -haki holownicze, zaznaczone na niebiesko warto dodać dodatkowej obróbce- widać na nich łączenie form, no i trochę krzywo się przykleiły Aha, i mam nadzieje, że te koła napędowe to nie są docelowe, bo nie mają nic wspólnego z oryginałem. Zdjęcie koła napędowego przeznaczonego dla gąsienic od Merkawy masz w poprzednim moim poście. Fotka tyłu: http://data.primeportal.net/tanks/vodnik/m60/M60_005.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 25 Listopada 2014 Autor Share Napisano 25 Listopada 2014 Ciag dalszy zmagan , nie jest lekko , przyklejanie elementow do wiezy jest intuicyjne i zajmuje sporo czasu. Zrobilem kilka poprawek ktore widac na zdjeciach. Zaszpachlowalem to co sie dalo , zaznaczony obszar nie da sie zaszpachlowac poniewaz szczelina powstaje dopiero po zalozeniu gory i tym samym nie ma jak tam dojsc , bynajmniej ja nie dam rady z o pzecieraniu nie ma nawet mowy . Mam nadzieje ze gasienice zaslonia to. Tutaj widac dorobiony wizjer ktorego nie ma w zestawie. Prawa strona jest skonczona . Dorobilem uchwyty , moga byc odrobine za duze ale nie bede juz ich zmienial , zaszpachlowalem rowniez oslony zwolnic. Najgorzej wyglada kosz , na zdjeciu widac szczeline .Myslalem o zaszpachlowaniu tego lecz wtedy wszystko by sie zlalo. Przejrzalem zdjecia innych modeli z ta konwersja i wszedzie jest ta szpara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 Zaszpachlowalem to co sie dalo , zaznaczony obszar nie da sie zaszpachlowac poniewaz szczelina powstaje dopiero po zalozeniu gory i tym samym nie ma jak tam dojsc , bynajmniej ja nie dam rady z o pzecieraniu nie ma nawet mowy Jak się nie da? Oczywiście, że się da. Ja u siebie przed nałożeniem góry kadłuba dociąłem z polistyrenu odcinek o grubości odpowiedniej, żeby wypełnić szparę i przykleiłem do wanny kadłuba i zaszpachlowałem, potem, po nałożeniu góry nie widać miejsca łączenia wanny z górą kadłuba. Muszę Cię zmartwić, gdyż tego miejsca gąsienica nie zasłoni... Trochę za szybko składasz, np z przodu już nałożyłeś pancerz reaktywny, a w miejscu łączenia góry kadłuba z wanną jest szpara, której nie powinno być, teraz będzie to trudno zaszpachlować. Element zaznaczony czerwoną strzałką to czujnik systemu ostrzegania o oświetleniu czołgu wiązką laserową, przykleiłeś go do góry nogami (warto też wymienić maszt, na którym to znajduje się czujnik na coś cieńszego) Szparę pomiędzy koszem, a wieżą najprościej zalać płynną szpachlówką. Miałem ten sam problem z moim Gal Bataszem. Jak na razie fajnie wygląda, działaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 25 Listopada 2014 Autor Share Napisano 25 Listopada 2014 Jak się nie da? Oczywiście, że się da. Ja u siebie przed nałożeniem góry kadłuba dociąłem z polistyrenu odcinek o grubości odpowiedniej, żeby wypełnić szparę i przykleiłem do wanny kadłuba i zaszpachlowałem, potem, po nałożeniu góry nie widać miejsca łączenia wanny z górą kadłuba. Teraz to juz po zawodach , gora jest przyklejona a nie chce jej odrywac bo boje sie ze bedzie gorzej niz jest. Dlaczego mam zmienic maszt tego czujnika , uwazasz ze jest za gruby? Powiedz jak zrobiles zaznaczone elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 27 Listopada 2014 Autor Share Napisano 27 Listopada 2014 Witam , popracowalem troche nad modelem,zaszpachlowalem szczeline pomiedzy koszem a wieża , zmienilem maszt czujnika systemu ostrzegania o oświetleniu czołgu wiązką laserową. Musze dorobic uchwyty do lin, tak to teraz wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 27 Listopada 2014 Share Napisano 27 Listopada 2014 Cześć, zawias zasobnika pochodzi z zestawu blaszek fototrawionych Eduarda: Eduard 35725 M-60A1. http://www.eduard.com/store/Eduard/Photo-etched-parts/Photo-etched-set/AFV/1-35/M-60A1-1-35-1.html Nie wszystko z zestawu się nadaje, ale można wykorzystać trochę detali, jak już wspomniane zawiasy czy na przykład uchwyt dla reflektora ksenonowego z tyłu kosza. Natomiast uchwyt do podnoszenia pokrywy silnika to po prostu cienka izolacja od przewodu, i przez nią przełożony, uformowany w trójkąt drucik. Powinny być cztery sztuki na pokrywie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 4 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2014 Witam , model jest na ukonczeniu , musze dorobic jeszcze 4 uchwyty i poprawic przednie chlapacze . W przyszlym tygodniu dojda kola oraz gasienice , jest pare baboli ale uwazam ze i tak niezle to wyszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Najlepsze coraz bliżej, czyli malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 10 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2014 Dostalem zamowione czesci, czyli kola Panzer Art oraz gasienice Bronco. Kola niewiele roznia sie od tych zestawowych , po zalozeniu kazde ustawioen jest w inna strone , bedzie sporo ustawiania aby to jakos wygladalo . W miedzyczasie pomalowalem figuranta , postaram sie jutro zrobic jakies zdjecia przy dziennym swietle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 Ok , daje obiecane zdjecia . Jak widac kola prawie wogole sie nie roznia , w tych z Panzer Art sa dluzsze sruby. Poprawilem rowniez blotniki , uwazam ze wiecej juz wnim nie trzeba nic robic i czas na podklad i malowanko. Jezeli ktos ma jeszcze jakies uwagi to prosze sie z nimi podzielic zanim zaczne malowac ( Bartek to glownie do Ciebie ). Na swieta jade do Polski i zaopatrze sie w lampy i namiot do robienia zdjec , obiecuje ze w przyszlosci beda lepsze , pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Cześć! Przepraszam, że trochę zaniedbałem temat Póki co jest fajnie, jutro na pewno napiszę posta, z tym co by można było jeszcze zrobić przed malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 Ok , wezme sie za sklejanie gasek .Poszukuje zdjec referencyjnych na ktorych widac by bylo pordzewiale elementy oraz obicia , przeszukalem internet i jezeli cos jest to znajduje sie na forum IDF do ktorego nie mam dostepu ( mimo zapewnien admina ze bede mial aktywowane konto ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Trochę spóźniony, ale jestem W części tylnej prawego błotnika znajdują się uchwyty na zapasowe ogniwa gąsienicy: Na osłonie filtra powietrza znajduje się po za uchwytem na gaśnicę, jeszcze jeden uchwyt: Możesz też dodać na lewym błotniku uchwyty do mocowania namiotu załogi (tu na przykładzie Magacha 7C, ale w Gal'u jest identycznie): Wokół kosza z tyłu, na górze znajduje się reling (nie mam dobrego zdjęcia w formie elektronicznej, ale na tym zdjęciu mojego modelu widać, jak to powinno wyglądać): Warto dodać trochę detali do skrzynki z czołgowym interkomem (np. klamka): Hak z tyłu, po środku kadłuba powinien być w pionie, nie w poziomie. I ten M1919 Browning na stanowisku dowódcy mi tu nie pasuje, raczej nie były już używane, gdy 6B Gal wchodził do służby (przynajmniej na żadnym zdjęciu nie widziałem), powinien się tam znajdować FN-Mag bez kolby. Załogant świetnie pomalowany, ja jednak dodałbym mu jeszcze mikrofon Niestety zdjęć odrapanych Magachów nie mam, na zdjęciach są albo tak osyfione, że nie widać czy są rysy, albo na zdjęciach występują z idealną powłoką farby. No, chyba że na zdjęciach ze złomowiska (wszystkie Magachy zostały już wycofane z regularnej służby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2014 No to zes mi podniosl poprzeczke . Niektore elementy dam rade wykonac ale obawiam sie ze nie wszystko ( przerasta to na razie moje zdolnosci ).Masz moze zdjecie z innej perspektywy na mocowanie tego namiotu?Mikrofon mialem zamiar dodac ale nie mam w domu odpowiedniego drucika , najmniejszy to 0.5mm ktory jest za gruby do tego celu.Co do tego Browninga, ja uzylem zestawowego ktory wedlug instrukcji powinien sie tam znajdowac, moge uzyc tego z zestawu Legenda ale on jest kiepskiej jakosci, chyba ze mozna kupic osobno.Ogolnie model ten szykuje na wystawe ktora odbedzie sie w marcu w Wiedniu i zalezy mi na tym aby byl poprawnie wykonany (zakladam ze bedzie to mialo znaczenie , to bedzie moj pierwszy konkurs ). Jeszcze pytanie , czy mozna dokupic osobno sruby np. takie jakie sa w zestawie legenda?Aaaaa i jak wykonac te paski ktore sa w mocowaniu namiotu?czy moze je sobie podarowac? i jakiej grubosci polistyrenu uzyc aby odpowiadalo to skali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 17 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2014 Znalazlem zdjecie z Browningiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 17 Grudnia 2014 Share Napisano 17 Grudnia 2014 Ale to nie Gal, tylko zwykły Magach 6 Alef ( bez osłony termoizolacyjnej lufy, i bez wyrzutni granatów IS-10). Wersję z systemem kontroli ognia Gal (po polsku: "fala") najłatwiej rozpoznać po o wiele większej głowicy optycznej sko: Na poprzedniego Twojego posta postaram się nie długo odpowiedzieć, ostatnio mam strasznie mało czasu na hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi