Skocz do zawartości

M60A1 Blazer

damien77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie lubie prowadzic warsztatow, jednak tym razem bede potrzebowal waszej pomocy.

Po sklejeniu Merkavy 3D od Menga zakochalem sie w pojazdach IDF , mam zamiar zlozyc wszystkie ich pojazdy ktore sa dostepne na rynku.

Dokupilem do modelu podstawowego kilka innych rzeczy ktore widac na zdjeciach , za kilka dni dojda tez zywiczne kola oraz gaski od Bronco.

Dziekuje koledze Barthass ktory podpowiedzial mi co jest potrzebne aby model chociaz troche byl zblizony do oryginalu ( model Academy to podobno porazka ).

Bede staral sie na biezaco dodawac zdjecia z postepow , zaczynam od zaraz

91dbb06587ac.jpg

Powiem szczerze, że nie ogarniam motywu z wyciętym kanistrem jako skrzynka na amunicję do KM na wieży na pudełkowym box-arcie

Fajnie, że nie będę osamotniony w zmaganiu z IDF na forum.

Obserwuję,

Widzę, ze warsztat już ruszył.

Na początku, zwróć uwagę na błąd w instrukcji Academy, a mianowicie chodzi o uchwyty po bokach wanny kadłuba, Academy każe przykleić 2 różne typy uchwytów na jednym czołgu, co niestety nie jest zgodne z rzeczywistością. Uchwyty występują w takich konfiguracjach:

2_zpsad06509a.jpg

3_zps3ab104dc.jpg

4_zps8e4fcffd.jpg

Z czego trzecia konfiguracja jest najczęściej spotykana na zdjęciach.

Przed kołem napędowym znajduje się konstrukcja, zapobiegająca zablokowaniu koła przez luźną/zerwaną gąsienicę:

468_zps28a9b3c4.jpg

Powiem szczerze, że nie ogarniam motywu z wyciętym kanistrem jako skrzynka na amunicję do KM na wieży na pudełkowym box-arcie

Daję głowę, ze gdzieś mam zdjęcie takiej właśnie polowej samoróbki, muszę przeszukać moje archiwa

No i masz babo placek musze cos usunac .

Zdecydowalem sie na opcje druga.

Przed kołem napędowym znajduje się konstrukcja, zapobiegająca zablokowaniu koła przez luźną/zerwaną gąsienicę:

Na zdjeciach tego nie widac .

Tak to wyglada po poprawce.

a0633377f582.jpg

O to moje dzisiejsze wypociny , zrobilem male przerobki.

Jestem rozczarowany jakoscia odlewow zywicznych , uwazam ze za te pieniadze powinni oferowac lepsza jakosc. Km-y nie nadaja sie do niczego.

659b7321ea7c.jpg

Tutaj zle odlany kosz.

868cd618e808.jpg

No i nie obeszlo sie bez uszkodzen , brak mi wprawy w obrobce zywicy , musze byc bardziej ostrozny.

dc7523c3e280.jpg

A tu po przerobkach czegos ( nie wiem jak to nazwac ).

Bede staral sie robic lepsze zdjecia.

IDF to specyficzny klimat i niewielu producentów się przykłada dop wypuszczanych modeli, podobnie jest z wietnamskimi modelami.

Im więcej wysiłku tym więcej satysfakcji

Cześć,

Nie, tam nie powinno być żadnych szpar, trzeba to wszystko zaszpachlować.

Co do za krótkiego chlapacza, to można go rozciąć na pół, i wkleić odpowiedniej grubości pasek polistyrenu.

Jeszcze sprawa tyłu,

- elementy zaznaczone na czerwono to osłony zwolnic, je też trzeba od tyłu zaszpachlować, znajdują się w nich też otwory do smarowania przekładni.

-uchwyty zaznaczone na zielono warto wywalić, i dorobić je z cienkiego drutu, na pewno będą wyglądać lepiej

-haki holownicze, zaznaczone na niebiesko warto dodać dodatkowej obróbce- widać na nich łączenie form, no i trochę krzywo się przykleiły

Aha, i mam nadzieje, że te koła napędowe to nie są docelowe, bo nie mają nic wspólnego z oryginałem. Zdjęcie koła napędowego przeznaczonego dla gąsienic od Merkawy masz w poprzednim moim poście.

dc7523c3e280_zps42b3e99b.jpg

Fotka tyłu:

http://data.primeportal.net/tanks/vodnik/m60/M60_005.JPG

Ciag dalszy zmagan , nie jest lekko , przyklejanie elementow do wiezy jest intuicyjne i zajmuje sporo czasu. Zrobilem kilka poprawek ktore widac na zdjeciach.

b792295015d0.jpg

Zaszpachlowalem to co sie dalo , zaznaczony obszar nie da sie zaszpachlowac poniewaz szczelina powstaje dopiero po zalozeniu gory i tym samym nie ma jak tam dojsc , bynajmniej ja nie dam rady z o pzecieraniu nie ma nawet mowy . Mam nadzieje ze gasienice zaslonia to.

389b52e696d8.jpg

Tutaj widac dorobiony wizjer ktorego nie ma w zestawie.

b42daad8d537.jpg

Prawa strona jest skonczona .

39550d428425.jpg

Dorobilem uchwyty , moga byc odrobine za duze ale nie bede juz ich zmienial , zaszpachlowalem rowniez oslony zwolnic.

02a78f5fa3a8.jpg

Najgorzej wyglada kosz , na zdjeciu widac szczeline .Myslalem o zaszpachlowaniu tego lecz wtedy wszystko by sie zlalo. Przejrzalem zdjecia innych modeli z ta konwersja i wszedzie jest ta szpara.

Zaszpachlowalem to co sie dalo , zaznaczony obszar nie da sie zaszpachlowac poniewaz szczelina powstaje dopiero po zalozeniu gory i tym samym nie ma jak tam dojsc , bynajmniej ja nie dam rady z o pzecieraniu nie ma nawet mowy

Jak się nie da? Oczywiście, że się da. Ja u siebie przed nałożeniem góry kadłuba dociąłem z polistyrenu odcinek o grubości odpowiedniej, żeby wypełnić szparę i przykleiłem do wanny kadłuba i zaszpachlowałem, potem, po nałożeniu góry nie widać miejsca łączenia wanny z górą kadłuba. Muszę Cię zmartwić, gdyż tego miejsca gąsienica nie zasłoni...

Trochę za szybko składasz, np z przodu już nałożyłeś pancerz reaktywny, a w miejscu łączenia góry kadłuba z wanną jest szpara, której nie powinno być, teraz będzie to trudno zaszpachlować.

Element zaznaczony czerwoną strzałką to czujnik systemu ostrzegania o oświetleniu czołgu wiązką laserową, przykleiłeś go do góry nogami (warto też wymienić maszt, na którym to znajduje się czujnik na coś cieńszego)

b42daad8d537_zps0cfe9004.jpg

2350244330_ef5b362b3c_o_zps6ede06e5.jpg

Szparę pomiędzy koszem, a wieżą najprościej zalać płynną szpachlówką.

Miałem ten sam problem z moim Gal Bataszem.

20130425_191137_zps2465086c.jpg

Jak na razie fajnie wygląda, działaj dalej

Jak się nie da? Oczywiście, że się da. Ja u siebie przed nałożeniem góry kadłuba dociąłem z polistyrenu odcinek o grubości odpowiedniej, żeby wypełnić szparę i przykleiłem do wanny kadłuba i zaszpachlowałem, potem, po nałożeniu góry nie widać miejsca łączenia wanny z górą kadłuba.

Teraz to juz po zawodach , gora jest przyklejona a nie chce jej odrywac bo boje sie ze bedzie gorzej niz jest.

Dlaczego mam zmienic maszt tego czujnika , uwazasz ze jest za gruby?

Powiedz jak zrobiles zaznaczone elementy.

1c8428f1254b.jpg

Witam , popracowalem troche nad modelem,zaszpachlowalem szczeline pomiedzy koszem a wieża , zmienilem maszt czujnika systemu ostrzegania o oświetleniu czołgu wiązką laserową.

Musze dorobic uchwyty do lin, tak to teraz wyglada.

5f6a871395c2.jpg

f8656a1b2faf.jpg

adcc8e10e069.jpg

1fc01adaefb0.jpg

Cześć,

zawias zasobnika pochodzi z zestawu blaszek fototrawionych Eduarda: Eduard 35725 M-60A1.

http://www.eduard.com/store/Eduard/Photo-etched-parts/Photo-etched-set/AFV/1-35/M-60A1-1-35-1.html

Nie wszystko z zestawu się nadaje, ale można wykorzystać trochę detali, jak już wspomniane zawiasy czy na przykład uchwyt dla reflektora ksenonowego z tyłu kosza.

Natomiast uchwyt do podnoszenia pokrywy silnika to po prostu cienka izolacja od przewodu, i przez nią przełożony, uformowany w trójkąt drucik. Powinny być cztery sztuki na pokrywie:

20131020_150059_zps8cda959a.jpg

Witam , model jest na ukonczeniu , musze dorobic jeszcze 4 uchwyty i poprawic przednie chlapacze . W przyszlym tygodniu dojda kola oraz gasienice , jest pare baboli ale uwazam ze i tak niezle to wyszlo.

a62c9fbeb22a.jpg

85b534a828a4.jpg

eb1c69e908ff.jpg

21e1a28f1fa8.jpg

035f3dfc1115.jpg

39559fa85f25.jpg

b15d877f352e.jpg

976bf91b693d.jpg

Dostalem zamowione czesci, czyli kola Panzer Art oraz gasienice Bronco. Kola niewiele roznia sie od tych zestawowych , po zalozeniu kazde ustawioen jest w inna strone , bedzie sporo ustawiania aby to jakos wygladalo . W miedzyczasie pomalowalem figuranta , postaram sie jutro zrobic jakies zdjecia przy dziennym swietle.

Ok , daje obiecane zdjecia . Jak widac kola prawie wogole sie nie roznia , w tych z Panzer Art sa dluzsze sruby. Poprawilem rowniez blotniki , uwazam ze wiecej juz wnim nie trzeba nic robic i czas na podklad i malowanko. Jezeli ktos ma jeszcze jakies uwagi to prosze sie z nimi podzielic zanim zaczne malowac ( Bartek to glownie do Ciebie ).

344e2bf12f60.jpg

5069b18af62e.jpg

29f241727a8b.jpg

Na swieta jade do Polski i zaopatrze sie w lampy i namiot do robienia zdjec , obiecuje ze w przyszlosci beda lepsze , pozdrawiam .

Cześć!

Przepraszam, że trochę zaniedbałem temat

Póki co jest fajnie, jutro na pewno napiszę posta, z tym co by można było jeszcze zrobić przed malowaniem

Ok , wezme sie za sklejanie gasek .Poszukuje zdjec referencyjnych na ktorych widac by bylo pordzewiale elementy oraz obicia , przeszukalem internet i jezeli cos jest to znajduje sie na forum IDF do ktorego nie mam dostepu ( mimo zapewnien admina ze bede mial aktywowane konto ).

Trochę spóźniony, ale jestem

W części tylnej prawego błotnika znajdują się uchwyty na zapasowe ogniwa gąsienicy:

SG201326_zps201f3a4a.jpg

SG201307_zpsba1c01f2.jpg

Na osłonie filtra powietrza znajduje się po za uchwytem na gaśnicę, jeszcze jeden uchwyt:

SG201322_zps49fdf254.jpg

Możesz też dodać na lewym błotniku uchwyty do mocowania namiotu załogi (tu na przykładzie Magacha 7C, ale w Gal'u jest identycznie):

17_zpsde565b3f.jpg

Wokół kosza z tyłu, na górze znajduje się reling (nie mam dobrego zdjęcia w formie elektronicznej, ale na tym zdjęciu mojego modelu widać, jak to powinno wyglądać):

20130509_174525_zps6756e414.jpg

Warto dodać trochę detali do skrzynki z czołgowym interkomem (np. klamka):

P1130946_zpsbdc2898b.jpg

Hak z tyłu, po środku kadłuba powinien być w pionie, nie w poziomie. I ten M1919 Browning na stanowisku dowódcy mi tu nie pasuje, raczej nie były już używane, gdy 6B Gal wchodził do służby (przynajmniej na żadnym zdjęciu nie widziałem), powinien się tam znajdować FN-Mag bez kolby.

Załogant świetnie pomalowany, ja jednak dodałbym mu jeszcze mikrofon

37g_zps69bc2521.jpg

Niestety zdjęć odrapanych Magachów nie mam, na zdjęciach są albo tak osyfione, że nie widać czy są rysy, albo na zdjęciach występują z idealną powłoką farby. No, chyba że na zdjęciach ze złomowiska (wszystkie Magachy zostały już wycofane z regularnej służby).

No to zes mi podniosl poprzeczke . Niektore elementy dam rade wykonac ale obawiam sie ze nie wszystko ( przerasta to na razie moje zdolnosci ).Masz moze zdjecie z innej perspektywy na mocowanie tego namiotu?Mikrofon mialem zamiar dodac ale nie mam w domu odpowiedniego drucika , najmniejszy to 0.5mm ktory jest za gruby do tego celu.Co do tego Browninga, ja uzylem zestawowego ktory wedlug instrukcji powinien sie tam znajdowac, moge uzyc tego z zestawu Legenda ale on jest kiepskiej jakosci, chyba ze mozna kupic osobno.Ogolnie model ten szykuje na wystawe ktora odbedzie sie w marcu w Wiedniu i zalezy mi na tym aby byl poprawnie wykonany (zakladam ze bedzie to mialo znaczenie , to bedzie moj pierwszy konkurs ). Jeszcze pytanie , czy mozna dokupic osobno sruby np. takie jakie sa w zestawie legenda?Aaaaa i jak wykonac te paski ktore sa w mocowaniu namiotu?czy moze je sobie podarowac? i jakiej grubosci polistyrenu uzyc aby odpowiadalo to skali?

Ale to nie Gal, tylko zwykły Magach 6 Alef ( bez osłony termoizolacyjnej lufy, i bez wyrzutni granatów IS-10). Wersję z systemem kontroli ognia Gal (po polsku: "fala") najłatwiej rozpoznać po o wiele większej głowicy optycznej sko:

GalSKO_zps743ff01c.jpg

Na poprzedniego Twojego posta postaram się nie długo odpowiedzieć, ostatnio mam strasznie mało czasu na hobby