Skocz do zawartości

Scharnhorst operacja Berlin

krzysiek1990rtk

Rekomendowane odpowiedzi

Pracując nad Bismarckiem powoli zbieram materiały do następnego projektu. Wybór padł na Scharnhorsta 1:700 Tamiya. Przeglądając schematy malowania w oko wpadło mi malowanie z operacji Berlin. Prośba do osób bardziej obeznanych w temacie - czy rzeczywiście tak był pomalowany? Na zdjęciu już widać błąd z kolorem śrub- wątpie czy były ciemnoszare, ale w sumie model pochodzi z serii waterline czyli od linii wodnej w górę, więc kolor śrub mnie nie interesuje.

2s1wxf8.jpg

link do źródła jak ktoś chce

http://club.mil.news.sina.com.cn/thread-7291-22-1.html###

Panowie jeżeli mówicie o tym zdjęciu z okładki tej książki. To jest dość proste malowanie Scharnhorsta z kwietnia 1943 roku z Norwegii dokładnie z Langfiordu. Cały kadłub w kolorze ciemnoszarym RAL-7024, a dziób i rufa w kolorze bardzo jasno szarym tzw. Schnellbootweiss. Wiem że widać w rejonie śródokrecia niby kamuflaż ale jest to złudzenie. Do burty Sharnhorsta przycumowany jest niszczyciel Z-15. ( dane z książki Warship Pictorial nr 39).

Jeżeli chcesz zbudować Scharnhorsta z okresu operacji Berlin musisz pamiętać że model Tamyia jest opracowany na rok 1943 . Różnice z okresu op. Berlin w stosunku do roku 1943 to:

- nie zdemontowany jeszcze dalmierz na wieży A,

-nie przebudowany pomost admiralski trzeba zrobić otwarty (dopiero w marcu-kwietniu zabudowano go 10cioma dużymi oknami),

-brak wyrzutni torped (zamontowane dopiero w Breście)

-na platformach bo bokach hangaru trzeba ustawić reflektory (,,Vielingi" 20 mm. zamontowano w Breście )

-również dopiero w Breście zmodernizowano pomost admiralski skracając oba pomosty odochodzące od niego do połowy.

-brak radaru na dalmierzu na rufowej nadbudówce

(Dane z książki Pancerniki typu Scharnhorst numer specjalny 25 Okręty Wojenne)

W trakcie operacji Berlin pancernik miał kamuflaż składający się z dwóch odcieni szarości nadbudówki jaśniejsze, a sam kadłub troszkę ciemniejszy (nie mam teraz numerów farb). Co ciekawe cały czas prześwitywał kamuflaż belkowy jaki pancernik posiadał na Bałtyku ( biało-czarne pasy podobne do Bismarcka). Pasy te były bardziej widoczne na śródokreciu niż części dziobowej i rufowej.

Pozdrawiam Mariusz fan Pancernika Scharnhorst

Jeżeli chcesz zbudować Scharnhorsta z okresu operacji Berlin musisz pamiętać że model Tamyia jest opracowany na rok 1943 . Różnice z okresu op. Berlin w stosunku do roku 1943 to:

- nie zdemontowany jeszcze dalmierz na wieży A,

-nie przebudowany pomost admiralski trzeba zrobić otwarty (dopiero w marcu-kwietniu zabudowano go 10cioma dużymi oknami),

-brak wyrzutni torped (zamontowane dopiero w Breście)

-na platformach bo bokach hangaru trzeba ustawić reflektory (,,Vielingi" 20 mm. zamontowano w Breście )

-również dopiero w Breście zmodernizowano pomost admiralski skracając oba pomosty odochodzące od niego do połowy.

-brak radaru na dalmierzu na rufowej nadbudówce

(Dane z książki Pancerniki typu Scharnhorst numer specjalny 25 Okręty Wojenne)

W trakcie operacji Berlin pancernik miał kamuflaż składający się z dwóch odcieni szarości nadbudówki jaśniejsze, a sam kadłub troszkę ciemniejszy (nie mam teraz numerów farb). Co ciekawe cały czas prześwitywał kamuflaż belkowy jaki pancernik posiadał na Bałtyku ( biało-czarne pasy podobne do Bismarcka). Pasy te były bardziej widoczne na śródokreciu niż części dziobowej i rufowej.

Pozdrawiam Mariusz fan Pancernika Scharnhorst

No w końcu ktoś obeznany w temacie A jak ma się model tamiyi do wyposażenia oraz wyglądu okrętu z operacji cerberus?

Znalazłem na chomiku tą encyklopedię, jutro ją ściągnę i przewertuję:D

Haha, SAW, teraz zniszczyłeś system Masz świetny wzrok i bardzo dobrą bazę informacyjną Faktycznie, jeśli się przypatrzeć, na tle dziobowej nadbudówki Scharnhorsta widać pomost niszczyciela

Haha, SAW, teraz zniszczyłeś system Masz świetny wzrok i bardzo dobrą bazę informacyjną Faktycznie, jeśli się przypatrzeć, na tle dziobowej nadbudówki Scharnhorsta widać pomost niszczyciela

OMG teraz to i ja zobaczyłem dwa statki

Swoją drogą trzeba troszeczkę przyspieszyć z gromadzeniem materiałów bo na otwarte wody wypłynął bismarck - zapraszam do krytykowania galerii

Różnice modelu Tamyia wstosunku do wyglądu pancernika z operacji Cerberus nie są tak wielkie jak w operacji Berlin. Lecz wciąż trzeba zrobić otwarty mostek admiralski i trochę inne radary. Problemem jest też kamuflaż, którego istnieje tylko kilka zdjęć nienajlepszej jakości.

Polecam Ci zrobić model z początkowego okresu pobytu w Norwegii cały kadłub ciemnoszary a dziób i rufa jasne.

http://www.modelshipgallery.com/gallery/bb/dkm/scharnhorst-700-kk2/kk-index.html

Poczytaj i obejrzyj proszę tą relację i galerię jest też tam kilka moich wpisów (ogólnie to polecam forum Konradus)

http://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=181149&t=181149&filtr=0&page=1

pozdrawiam

Z tego co zauważyłem to różnice z malowania między operacją berlin i cerberus to że zamiast żółtego jest ciemnoniebieski. Malowanie z operacji cerberus znalazłem na tej samej stronce co z operacji berlin. Chwilowo nie mogę go wstawić do postu bo piszę z telefonu, jutro to zrobię

Ja też piszę z telefonu ..Różnice były trochę większe. Mianowicie podczas pobytu w Breście nadbudówki pancernika zostały pomalowane w charakterysczne centki. Miało to na celu maskowanie przed bombowcami RAFu. Jest tylko kilka fotek tego kamuflażu i tylko częściowo, a moim zdaniem jest on najładniejszy z całego okresu jego służby. Jeżeli chcesz zrobić model z tego okresu będziesz musiał trochę poimprowizować. Jednak myślę że model będzie prezentował się zacnie.

Tu jeszcze jeden link (skala 1:350) na stronie drugiej jest pokazane jak malowane jest kamo http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=59&t=153699&start=0

pozdrawiam

Różnice modelu Tamyia wstosunku do wyglądu pancernika z operacji Cerberus nie są tak wielkie jak w operacji Berlin. Lecz wciąż trzeba zrobić otwarty mostek admiralski i trochę inne radary. Problemem jest też kamuflaż, którego istnieje tylko kilka zdjęć nienajlepszej jakości.

pozdrawiam

Nie widzę praktycznie różnic w modelu tamiya w stosunku do operacji berlin. Jedyne co mi wpadło w oko to brak dalmierzy na pierwszej wieży artylerii. Całe szczęście że revell dał akurat dwa więcej do bismarcka więc da się to przerobić. SAW możesz zaznaczyć o który mostek admiralski chodzi?

am8j77.jpg

25yty04.jpg

Witam na tym zdjęciu Scharnhorsta widać dokładnie jak wyglądała nadbudówka i mostek przed przebudową w 1942 w Gdyni. Pod reflektorem jak widzisz nie ma prostokątnych okien jak w modelu Tamyia.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Scharnhorst_guns.jpg

Tutaj jeszcze zdjęcie z Brestu po zakończeniu operacji Berlin

http://www.pixpast.com/forum/public_html/viewtopic.php?f=44&t=1591

Pamiętaj aby nie robić radarów na rufowym dalmierzu.

Pozdrawiam

Dalmierze na scharnhorscie na wieżach artyleryjskich były takie same jak na bismarcku?

Z racji budowy wieży i jej szerokości nie mogły być takie jak na Bismarcku

to w takim razie pytanie bardziej na miejscu. Czy dalmierze z bismarcka od revella da się przerobić żeby chociaż przypominiały te z scharnhorsta? czy mam szukać czegoś innego?