Skocz do zawartości

King Tiger 1:35 Porsche turret - Dragon

keravnos

Rekomendowane odpowiedzi

O, dzięki Maniek:) człowiek uczy się całe życie a i tak głupi umiera;) Jakbyś miał jeszcze jakieś informacje dotyczące 506 batalionu to byłbym wdzięczny:)

Nie ma za co podaj emaila to wyśle ci wszystkie zdjęcia jakie mam do king tiger porsche.

• Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kolejny odcinek przygód z tygrysem:

Montaż wieży przebiegł bezproblemowo, brakuje tylko uchwytów na zapasowe ogniwa ale nie mam na razie pomysłu jak je umocować.

Zamontowałem blaszki na grillach, wymieniłem lufę MG 34 z przodu plus porobiłem kilka innych pierdół. Poniżej efekty zmagań

QzapAj4.jpg

83KV1ni.jpg

H8uPMWv.jpg

5jEq7xI.jpg

na razie tyle

Witam.

Jak tam zdjęcia pomogły trochę w wyborze malowania?

Dając jednoczęściową armatę zawęziłeś sobie wybór konkretnego czołgu.

Masz zly karabin Powinien być MG 34 wersja czolgowa

noszk.... teraz i tak jest po jabłkach, nic z tym już się nie zrobi :/ musi zostać jak jest, na przyszłość będę bardziej uważać...

Spróbuj go wyjąc, a następnie wciśniesz włąsciwą lufe.

Witam.

Tak, dzięki jak nie wiem co. Zdjęcia rozjaśniły mi dużo rzeczy

Armata jest na razie spasowana bez klejenia, więc jest jeszcze możliwość zmiany. A jeżeli chodzi o zawężenie wyboru pojazdu w tym przypadku to co masz an myśli?

Spróbuj go wyjąc, a następnie wciśniesz włąsciwą lufe.

Szkoda mi pracy, którą włożyłem w podmianę lufy oraz faktu, że przy jej demontażu na pewno pójdzie się czesać...

Na razie nie wiem co z nią zrobię, pomyślę później.

Witam.

Witam

Co do zawężenia wyboru to masz dwie wersje armaty: taką jak dałeś lufę jednoczęściowa KwK 43/II lub dwuczęściowa KwK 43/III, taka jak ma numer 322 i większość królewskich z wieżą Heinschel. Nie było jakiegoś wzorca musi oprzeć się o konkretny egzemplarz czołgu.

Pytanie za 1000 punktów... ma ktoś patent na uchwyty z blaszek do wszystkich narzędzi? jak to najlepiej zmontować? po godzinie wojowania złożyłem jeden, a żona powiedziała, że jak tak będę kląć to mi więcej żadnego modelu nie kupi ;P

Sprawozdania z aktualnych prac nie będzie... Po skończeniu podwozia chciałem zamknąć ten etap prac i zamontować gąsienice. Niestety przy weatheringu burt i aplikowaniu pigmentów, "pigment fixer" od AK postanowił zeżreć cała farbę... (nie mam pojęcia czemu, używam go nie pierwszy raz i do tej pory wszystko było ok). Wszystkie 3 warstwy zeszły w cholerę. Aktualnie model uratowany, niestety cała jedna burta jest zdarta do żywego plastiku. Jak wszystko przeschnie to jutro zacznę od nowa nakładać farbę.. Jakieś sugestie jak tego uniknąć w przyszłości?

Sidolux do pcv Stosuje się go zaraz po malowaniu, przed nałożeniem kalek i następnymi zabiegami (wash itp.). Można go nakładac pędzlem, lub aero. Jego glowna zaleta jest właśnie to, że chroni powierzchnie przed roznymi specyfikami, które później się stosuje. A co do kalek, to wiadomo, że powinno się kłaść je na błyszczącą poweirzchnie, a Sido jest swietną alternatywa dla lakierów błyszczących, bo nadaje połysk powierzchni

Tak to jest to. Sidolux nadaje połysk viewtopic.php?f=87&t=45969&start=60 - spojrz na mojego tygrysa. Nakładasz go przed nałożeniem kalek, następnie kalki i potem znów sido, aby zabezpieczyć kalki, potem już wash i inne zabawy. Matowisz na samym końcu stosując lakier matowy.

Jedna uwaga

Jeśli nakładasz go aero, to musisz się zaopatrzyć cleanux, do wyczyszczenia aero

Pomału naprawiam to co się spaskudziło W międzyczasie podoklejałem uchwyty na narzędzia i liny (mam wrażenie, że to zadanie mnie trochę przerasta, ale się nie poddaję ) Pomalowałem wieżę i zrobiłem delikatną modulację jak na kadłubie. Jutro wybieram się na zakupy to kupię sido i cleanlux i powalczę w tej kwestii. Pytanie jeszcze, jaki będzie najlepszy bezbarwny lakier matowy (albo satynowy) do wykończenia całości?

Przy okazji, zdecydowałem się wreszcie na malowanie:

soRjaW8.jpg

(tu szczególne podziękowania dla kolegi Mańka za podesłanie zdjęć)

ps. Zdjęcia z postępów w pracach dorzucę jutro

Najlepszy efekt daje mi użycie Vallejo. A odkąd kupiłem sobie dedykowany rozcienczalnik to już jest ok. Ostatnio również Tamiya wypuściła XF-86 flat clear oraz XF-87 Semi gloss, ale te mam dopiero w fazie testu.

Czas na kolejny update:) budowa nieuchronnie zbliża się do końca...

Góra kadłuba jest skończona i pomalowana podkładem. Wyciąłem również jeden błotnik aby czołg pasował do tego ze zdjęcia.

Za pomocą szlifierki pocieniłem trochę przednie błotniki i delikatnie je powyginałem, dzięki niej zrobiłem również dwa małe ubytki zimmeritu. Zacząłem również malować narzędzia - na pierwszy ogień poszły trzonki, pierwsza warstwa to light wood z palety AMMO, potem delikatnie pocieniowałem je old wood z tej samej firmy.

Poniżej kilka fotek z prac ;)

prHzTB5.jpg

qtuaxCL.jpg

SRarOe5.jpg

kx8mAoA.jpg

cOcyJgf.jpg

Pozdrawiam

Przejrzyj jeszcze narzędzia te ze zdjęcia najbardziej po prawej ma nadlewkę przy "drewnianym" trzonku. Druga fotka od góry, podłużny element podtrzymujący właz dowódcy (ten zamknięty) też na nim widać łączenie form (ale to sprawdź najpierw może to tak ma być). Zrób go ładnie żebym miał się na kim wzorować z moim KT.

Brakuje jeszcze przewodu do reflektora od tej wypustki obok peryskopu kierowcy. Radze ci skleić wieże do kupy, bo spód nie jest spasowany idealnie. Dorób jeszcze pręcik przed lewym uchwytem na wieży (chyba, że tam coś już jest) tylko że podstawę do tego masz przed prawym uchwytem. Wyciory są metalowe i raczej w kolorze bazowym tak samo korba rozruchowa. Młot jest tylko jeden, podobnie siekiera. Uchwyty szczypiec w kolorze pomarańczowym wpadającym w brąz. Dlaczego nie używasz uchwytów metalowych z zestawu, a także dodanych narzędzi dodatkowych, są o wiele lepsze.

Brakuje jeszcze przewodu do reflektora od tej wypustki obok peryskopu kierowcy. Radze ci skleić wieże do kupy, bo spód nie jest spasowany idealnie. Dorób jeszcze pręcik przed lewym uchwytem na wieży (chyba, że tam coś już jest) tylko że podstawę do tego masz przed prawym uchwytem. Wyciory są metalowe i raczej w kolorze bazowym tak samo korba rozruchowa. Młot jest tylko jeden, podobnie siekiera. Uchwyty szczypiec w kolorze pomarańczowym wpadającym w brąz. Dlaczego nie używasz uchwytów metalowych z zestawu, a także dodanych narzędzi dodatkowych, są o wiele lepsze.

Przewód dodany, wieża jest już spasowana, ze sklejeniem jej poczekam, aż będzie cała pomalowana - nie chcę się bawić w maskowanie peryskopów, a nie chcę ich zamalować. Ten element na wieży był tak odlany razem z całością, nie przyklejałem go...

Co do wyciorów, to prawie na każdym tygrysie jaki widziałem były w kolorze drewnianym, więc się tym zasugerowałem. A nie używałem metalowych elementów do ich mocowania, bo nie starczyło mi na nie ani cierpliwości, ani umiejętności i pewnej ręki niestety ;)