kowal76 Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2015 Limek nabiera kształtów. Myślałem, że pójdzie więcej szpachli na łączenie skrzydła z kadłubem, a w sumie nie jest tak żle. Jutro zobaczę czy trzeba będzie powtórzyć zabieg szpachlowania. created by CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2015 Powoli do przodu. Belki pod wyrzutnie już są na swoim miejscu. Zastrzały belek musiałem zrobić z pręcików plastikowych ponieważ zestawowe były stanowczo za krótkie. Teraz maskowanie i podkład. created by created by CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 17 Stycznia 2015 Share Napisano 17 Stycznia 2015 Ładna, czysta robota. Taką lubię :-). Czekam na malowanie, ja go robiłem (101) ale w 1/72. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2015 Ładna, czysta robota. Taką lubię :-). Czekam na malowanie, ja go robiłem (101) ale w 1/72. Powodzenia Dzięki, trochę baboli jednak jest. Staram się nie popełniać błędów jak w poprzednim modelu, ale nie zawsze mi to wychodzi ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2015 Zabrałem się za oszklenie. Owiewki już po podkładzie. Do maskowania użyłem gotowych masek Pmask. Zauważyłem i to już nie po raz pierwszy, że po psiknięciu podkładem czy farbą maski w niektórych miejscach odchodzą. W przypadku masek Edka nigdy nie przytrafiła mi się taka sytuacja. created by CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2015 Przymierzyłem przednią część oszklenia do kadłuba i za bardzo nie pasuje. Są malutkie szparki. Postanowiłem przykleić ją przed malowaniem i po wyschnięciu kleju poszpachlować. Teraz nie wiem jak dokleję celownik . created by CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinNYC Napisano 20 Stycznia 2015 Share Napisano 20 Stycznia 2015 Ladnie ci to idzie. Ja swojego pomalowalem farba podkladowa i sie okazalo sie ze mam jeszcze troche szlifowania szpachli. Niestety nie zauwarzylem wszystkich niedorobek ale wlasnie po to to pomalowalem zeby zobaczyc na czym stoje. Czy twoje oszklenie tez bylo troche jakby rozmazane (nie do konca przejrzyste)? Zastanawiam sie czy pasty Tamiya moga w tym pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 20 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2015 Ladnie ci to idzie. Ja swojego pomalowalem farba podkladowa i sie okazalo sie ze mam jeszcze troche szlifowania szpachli. Niestety nie zauwarzylem wszystkich niedorobek ale wlasnie po to to pomalowalem zeby zobaczyc na czym stoje. Czy twoje oszklenie tez bylo troche jakby rozmazane (nie do konca przejrzyste)? Zastanawiam sie czy pasty Tamiya moga w tym pomoc. Dzięki. Co do oszklenia to nic takiego nie zauważyłem. Myślałem. że model Smera jest tak zwanym gniotem, ale w sumie skleja się dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2015 Dzisiaj limek dostał podkład. Myślałem, że będzie gorzej. created by CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 Koloruj, bom ciekaw Serio, spodziewałem się po zestawie większego koszmaru, a na razie wygląda nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2015 Koloruj, bom ciekaw Serio, spodziewałem się po zestawie większego koszmaru, a na razie wygląda nieźle. Trochę się boję tego kolorowania . Co do zestawu też myślałem, że to straszny gniot czytając opinie w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 Nie bój się czarować. Mocno rozcieńczaj farby, niskie ciśnienie i mały strumień i na kilka/kilkanaście warstw. I im więcej modulowania po drodze tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2015 Nie bój się czarować. Mocno rozcieńczaj farby, niskie ciśnienie i mały strumień i na kilka/kilkanaście warstw. I im więcej modulowania po drodze tym lepiej. Spoko, co ma być to będzie . Przed kolorkiem jeszcze Gunze C 8 będzie i może jakiś preshading. Chociaż w moim przypadku do tej pory zakrywałem go farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 24 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2015 Model po położeniu sreberka Gunze C 8. Srebro uwidoczniło wszystkie babole . Niestety cały czas mam po malowaniu kaszkę. Jest lepiej niż gdy malowałem Pactrą, ale nadal jest. Nie wiem z czego to się bierze. Farbkę rozcieńczam Leveling Thinerem i maluję na ciśnieniu 1,8 bara. Kolejny etap to jakiś preshading i póżniej kolory bazowe. W niektórych miejscach będę chciał użyć maskola lub soli aby uzyskać efekt odprysków farby. created by created by created by CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 24 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2015 A to plany na następne warsztaty . created by Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 Witam. malujesz zbyt gęstą farba. bedziesz poprawiał ta chropowatą powierzchnie? proponowałbym przetrzeć polerką do paznokci ( taką za 5 zł z kosmetycznego) ta bardziej ścierną cześcią. tylko zrób to lekko zwilżając polerowaną powierzchnie ;) ja ostatnio testowałem i byłem bardzo zadowolony z efektu. polecam i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2015 Witam. malujesz zbyt gęstą farba. bedziesz poprawiał ta chropowatą powierzchnie? proponowałbym przetrzeć polerką do paznokci ( taką za 5 zł z kosmetycznego) ta bardziej ścierną cześcią. tylko zrób to lekko zwilżając polerowaną powierzchnie ;) ja ostatnio testowałem i byłem bardzo zadowolony z efektu. polecam i pozdrawiam Dzięki za wskazówkę. Co do polerki to zobaczę ponieważ boję się, że moje wielkie łapska to zepsują . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2015 Spróbowałem lekko przetrzeć gąbką i papierem 2000 ten odkurz. Troszkę zeszło, ale nie do końca. Zostawiłem to tak jak jest, wolałem zostawić niż zupełnie zepsuć fakturę powierzchni. Przy następnym modelu zastosuję się do wskazówek które dostałem od Was odnośnie malowania. Zrobiłem preshading mieszanką Gunze czarnej i szarej. Na dolnych powierzchniach dałem troszkę jaśniejszy, a na górnych ciemniejszy. Pokryłem też Gunze H 88 powierzchnie sterowe i niektóre panele. Ciekaw jestem jak mi wyjdzie malowanie aby tego nie zakryć ?. Niektóre linie wyszły mi krzywo. Powód to lekkie drgania rączki. created by CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2015 Pokolorowałem spód. Użyłem Gunze H 45 z domieszką białej Gunze H. Jak na pierwsze takie kombinowanie to jestem zadowolony z efektu. Cieszę się, że w końcu udało mi się nie zakryć preshadingu. Mogłem zostawić bardziej widoczny, ale jakoś za bardzo nie podoba mi się taki efekt. Na żywo wygląda to lepiej jeśli chodzi o przebarwienia. Myślę jeszcze, że może spróbować troszkę pocieniować bardziej rozrobioną H 45 z białą w niektórych miejscach ?. Mam kiepski sprzęt do robienia zdjęć więc fotki są mizerne, za co przepraszam. Powiem jeszcze, że fajnie się maluje farbkami Gunze . created by CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Stycznia 2015 Share Napisano 26 Stycznia 2015 Farbkę rozcieńczam Leveling Thinerem i maluję na ciśnieniu 1,8 bara. Zdecydowanie za duże. Ustaw 0.8 do 1.0 bara. Dławikiem w aerografie też ustaw jak najmniejszy strumień i skok iglicy do minimum. Czas malowania się wydłuży znacznie, ale powierzchnię będziesz miał gładką. No i takie ustawienia do kamuflażu później pozwolą Ci malować kamo z ręki i robić w temacie przebarwień co będziesz chciał. edit. Spód wygląda ok, popróbuj na nim jakiegoś cieniowania teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 26 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2015 Farbkę rozcieńczam Leveling Thinerem i maluję na ciśnieniu 1,8 bara. Zdecydowanie za duże. Ustaw 0.8 do 1.0 bara. Dławikiem w aerografie też ustaw jak najmniejszy strumień i skok iglicy do minimum. Czas malowania się wydłuży znacznie, ale powierzchnię będziesz miał gładką. No i takie ustawienia do kamuflażu później pozwolą Ci malować kamo z ręki i robić w temacie przebarwień co będziesz chciał. Wiem już jak malować. Dostałem info od kolegów z forum. Spód malowałem już na małym ciśnieniu i skoku iglicy. Tak jak pisałem powyżej na żywo wygląda to lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 26 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2015 Dzisiaj pokombinowałem jeszcze troszkę ze spodem. Rozcieńczyłem błękitny z białym w większej proporcji i spróbowałem pocieniować. Wyszło tak sobie :(. Już więcej chyba nie będę nic robił na dolnych powierzchniach. Przez przypadek oderwał się kawałek maskolu na działku i powstał pierwszy odprysk . Jest jeszcze mały problem. Chodzi o to, że w niektórych miejscach błękitna farba, po wczorajszym pierwszym malowaniu kolorem ma tendencję do schodzenia :(. Nawet pod palcami. Czy jak zabezpieczę spód lakierem to nie będzie złazić ?. Teraz trochę się boję maskowania taśmą i bluetackiem. Rozważam w tym przypadku malowanie górnych powierzchni z ręki bez maskowania. I fotki. created by CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 27 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2015 Dowiedziałem się, że podobno farba kolor położona na sreberko słabo się trzyma. Troszkę się pospieszyłem z malowaniem srebrną. Mogłem pomalować tylko tam gdzie mają być odpryski, a tych w przypadku nr 101 było mało. Dla bezpieczeństwa psiknąłem spód lakierem, ale i tak trochę się boję przyklejać taśmę. created by Starłem już maskol z działek gdzie mają być odpryski farby. created by Teraz muszę odebrać farbki z Martoli i ruszyć z kamo. CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 30 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2015 Pierwszy kolor Gunze H 71. Muszę robić fotki przy świetle dziennym na balkonie bo te nie oddają dobrze tego co jest na modelu. created by CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 Tak na szybko fotka w świetle dziennym. Teraz czas na jasną zieleń. created by CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi