safian Napisano 10 Grudnia 2014 Share Napisano 10 Grudnia 2014 Witam w moim drugim warsztacie Model będzie cały koloru ciemno szarego, ponieważ nie podoba mi się wygląd łączenia białego z szarym, który wychodzi przy użyciu pędzla. Jeśli w przyszłości zacznę malować aerografem, to na pewno wrócę do tego samolotu i wykonam wersję dwukolorową. Album ze wszystkimi zdjęciami ze tego warsztatu. Inbox: Zapraszam do oglądania i zostawiania porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Grudnia 2014 Share Napisano 10 Grudnia 2014 Bardzo dobry model dla początkującego, choć są lepsze proste Wildcaty na rynku (Hasegawa), i jako że chcesz zbesztać ten samolot jakimś dziwnym szarym malowaniem, chciałbym Ci zaproponować kalkomanie do malowania szaro-szarego z zestawu Hasegawy które mam na zbyciu http://www.mojehobby.pl/products/F4F-4-Wildcat-173562.html Daj znać jak będziesz zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
safian Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2014 Chciałem go zbesztać tylko po to, żeby go całkiem nie zepsuć... Przeglądając zdjęcia tego modelu w sieci znalazłem kilka bardzo skopanych malowań właśnie na łączeniu kolorów i obawiałem się, że też mi to nie wyjdzie. Jak się przespałem, to doszedłem do wniosku, że warto spróbować i się czegoś nauczyć ;). Pójdę w takie malowanie: Linia podziału umieszczona nisko i prawie prosta. Planuje wykleić linię z niewielkim zapasem taśmą i najpierw położyć białe warstwy, po odklejeniu taśmy delikatnie zeszlifować krawędzie malowania i później szary po wcześniejszym zaklejeniu krawędzi białego. Zastanawiam się jeszcze nad tym, którą wersję wykonać. Czy taką jak wyżej, że złożonym podwoziem i bez dodatkowych zbiorników czy taką jak ta: Wersja ze złożonym podwoziem i bez zbiorników chyba bardziej mi się podoba, ale z kolei więcej zabawy i nauki będzie z tą bardziej rozbudowaną. Chętnie przyjmę wskazówki w tej sprawie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Under B Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Szybko idziesz, zazdroszczę dużej ilości czasu wolnego. Czekam na rezultaty, bardzo fajny model wybrałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Zasadniczo to co.pokazales to malowanie w dwóch odcieniach szarości, więc nie bedzziesz musiał zabardzo się martwić o malowanie białego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
safian Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2014 Szybko idziesz, zazdroszczę dużej ilości czasu wolnego. Czekam na rezultaty, bardzo fajny model wybrałeś Niestety ostatnio przestój w branży więc się obijam i będę obijał jeszcze przynajmniej miesiąc więc spokojnie coś jeszcze skleję... Gorzej z funduszami Zasadniczo to co.pokazales to malowanie w dwóch odcieniach szarości, więc nie bedzziesz musiał zabardzo się martwić o malowanie białego. Chodziło mi tylko o wzór, jaśniejszy u mnie będzie biały. Tylko zastanawiam się czy ciągnąć biały tak jak w instrukcji pod kalkę (co mi się nie podoba) czy zrobić tak jak na tych zdjęciach. Tylko w wersji, która bardziej mi się podoba kalki z mojego zestawu chyba będą wyglądały średnio. Na szczęście kolega Moses może uratować sytuację . Na razie jeszcze trochę czasu do malowania kadłuba mam więc daje sobie chwilę na przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Malowanie bialego pedzlem jest srednio dobrym pomyslem, jest to jeden z tych kolorów ktore ciezko sie naklada pedzlem. Aby dobrze to wyszlo trzeba wprawy i odpowiedniego przygotowania modelu (ppdklady itp). Jedz wg schematu ciemny szary/jasno szary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
safian Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2014 Ok, dzięki Tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
safian Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2015 Szczęśliwego Nowego Roku! Po długiej, nieoczekiwanej świątecznej przerwie spowodowanej wyjazdem wracam do Wildcat'a i chcę podzielić się aktualnym stanem prac. Jak widać, najwięcej trudności sprawia mi wyrównanie miejsca sklejenia kadłuba i czyszczenie modelu po szpachlowaniu. Staram się nie robić pochopnych ruchów, by nie zniszczyć linii podziału poszycia, które w niektórych miejscach szlifowania już kilka razy musiałem wyryć na nowo :P Teraz zająłem się maskowaniem owiewki i muszę przyznać, że nie spodziewałem się, że będzie to tak trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 F4F-4 przenosił już dodatkowe zbiorniki (sprawdzone chwile temu w SS in Action) Co do Twojego modelu. Idzie dobrze, tylko popracuj nad szpachlą aby dobrze wszystko wyprowadzić. Jeżeli nie będziesz używał podstawki pamiętaj załatać diurzę w spodzie przeznaczoną na nią. Wklej tam jakiś kawałek tworzywa (np z karty płatniczej), jeżeli będziesz robił to tylko szpachlą będzie się kurczyć, i ciężko będzie Ci to wyprowadzić. Aha, następnym razem staraj się osłonę kabiny przykleić na samym końcu, unikniesz ewentualnego pobrudzenia palcami, klejem i szybciej wilgoć z modelu będzie odchodziła po myciu po szpachlowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Ale miał zdaje się inne żaluzje silnika. Buduje taki model i tez ten element przegapiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Spiton póki co Safian niech się skupi nad sklejeniem poprawnym zestawu tak jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi