krzysiek1990rtk Napisano 22 Grudnia 2014 Share Napisano 22 Grudnia 2014 Czy próbował ktoś nawiercać plasrikowe lufy artylerii okrętowej w skali 1:700? Wiadomo nie chodzi o nawiercanie calej tylko powiedzmy z 0.5 cm dla efektu. Kaliber powiedzmy od 350 mm w górę. W yamato mam 460 mm i jedną nadprogramową lufę ale nie wiem jak się za to zabrać. Wiertło wychodzi 0,5 - 0.6 mm ale jestem przrkonany na 99,9999% że lufa się złamie przy wierceniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 22 Grudnia 2014 Share Napisano 22 Grudnia 2014 Do 0.5 cm na głębokość nie doszedłem, dla bezpieczeństwa zatrzymywałem się wcześniej wiercąc lufy 381 mm do Hood-a w 1:720. Robotę miałem o tyle trudną że był to remont, model miał już zamontowane nie nawiercone lufy. Lufę zamocuj w imadle, zaznacz środek otworu jakimś ostrym ostrzem. A potem wierć powoli ręczną małą wiertarką (ja mam taką wielkości niedużego długopisu) i będzie dobrze. Warto by zacząć od cieńszego wiertła (np. 0.3 mm) na początku, potem "poprawić" wynikającym z kalibru. Do otworu kropelka czarnej farby i nie będzie widać że otwór jest płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 22 Grudnia 2014 Share Napisano 22 Grudnia 2014 wystarczy nawiercić 1mm. Nawet 0,5mm. Głębiej i tak nie będzie widać. ... Lufę zamocuj w imadle, zaznacz środek otworu jakimś ostrym ostrzem. A potem wierć powoli ręczną małą wiertarką (ja mam taką wielkości niedużego długopisu) i będzie dobrze. Warto by zacząć od cieńszego wiertła (np. 0.3 mm) na początku, potem "poprawić" wynikającym z kalibru.... dokładnie tak - można też trzymać lufę po prostu w palcach - masz lepszą możliwość korekcji kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 22 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2014 Dzięki za rady potrenuje na ramkach, co do wiercenia to założę wiertło na mały uchwyt i ręcznie będę nawiercał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudnia 2014 Share Napisano 22 Grudnia 2014 Nawiercalem dzisiaj 20mm dzialko w 1/35, w przeliczeniu na 1/700 daje to 400mm, szlo naprawde przyzwoicie, wystarczy w zupelnosci 1-2mm glebokosci, zeby po zalaniu czarna farba dziura wygladal na bezdenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi