Boros Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Witam czy możecie mi doradzić za pomocą jakiej techniki i materiałów uzyskać taki efekt jak na zdjęciu zamieszczonym poniżej? Chodzi mi konkretnie o ten brązowo rdzawy nalot na powierzchni samolotu. Próbowałem za pomocą farb humbrola i ścierania nadmiaru za pomocą benzyny lakowej ale średnio mnie to przekonuje. Może suche pigmenty? http://www.airliners.net/photo/France---Navy/Dassault-Rafale-M/2266659/L/&sid=0dee0f0a4231c69f258ca2116e4847c3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 Specyfiki od AK-Interactive (moim zdaniem),ewentualnie farby olejne + whitespirit.Może lepiej niech "Daz" się wypowie,uzyskuje podobne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 Z niezłego zadupiewia musiał wrócić skoro tak wygląda.. Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 Smugi: farba olejna lekko rozcieńczona white spiritem i gąbeczką - aż do uzyskania odpowiedniego natężenia. Plamy na górze kadłuba: zwilżenie white spiritem powierzchni, a na to punktowe "pacanie" pędzelkiem z odrobiną farby olejnej, tak żeby się sama nierównomiernie rozchodziła. Nie jest to łatwe, bo trzeba wyczucia, ale da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2014 Salo twój sposób do mnie przemawia. Jakieś sugestie dotyczące kolorów? Co do Daza to w jakimś warsztacie wyjaśniał jak brudzi modele, poszukam tego wątku choć mam małe wątpliwości czy to dobra droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 Kolory to na pewno ciemny brąz i czerń: stosowane osobno dadzą bardziej plastyczny efekt, ja używam np. Van Dyke Brown. Zerknij sobie do mojej galerii i warsztatu F-14A Tomcat - tam właśnie stosowałem tę metodę uzyskiwania zabrudzenia, plam na kadłubie, jak to opisałem - wyszło chyba co najmniej dobrze. Gąbeczka i nieco gęstsza farba (ale minimalne ilości, ja to nakładam czubkiem wykałaczki) to efekty smug, w sumie proste do uzyskania, ale potrzebne jest wyczucie. Jeśli chcesz uzyskać smugi np. ciągnące się od zawiasów na klapach skrzydła, to możesz taką porcyjkę farby rozsmarować patyczkiem do uszu. Ważne jest, żeby to był równe i proste pociągnięcia, bo jak smuga nie będzie równoległa do osi samolotu, to już będzie źle wyglądać. I smugi muszą być naprawdę delikatne, bo za mocne nie wyglądają naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi