Fuwa Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Sklejany model to Tiger Initial production 32529 1:48 Tamiya. Zakładam temat, aby uzyskać od was odpowiedzi oraz pomoc przy składaniu .Będzie, to mój drugi sklejony model oraz pierwszy pomalowany.Zakupiłem już farby XF 56 i 58 w Martoli nie mają 60 .I tu lista pytań w punktach. 1.Przed przyklejeniem kół do metalowego podwozia najpierw je pomalować w sensie metal 2.Czy ktoś zna sklep w Warszawie gdzie mogę kupić farbę XF 60 lub jego zamiennik 3.Według instrukcji wszystkie elementy mam malować farbą Xf 58 oraz XF 60 w stosunku 1:1 jak to zrobić najpierw pomalować ciemniejszym kolorem i na to dopiero nakładać jaśniejszy kolor W tym momencie mam pomalowane bandaże(ta guma) oraz sklejone koła A i B.Zdjęć nie będę wrzucał zrobię, to, kiedy zacznę robić coś innego. Edytowane 5 Lutego 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Koła najlepiej przyklejać na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuwa Napisano 5 Lutego 2015 Autor Share Napisano 5 Lutego 2015 Dobrze koła przygotuje na koniec ,ale co z pozostałymi pytaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Pewno nikt nie pisze bo ciężko je zrozumieć. Co chcesz malować farbą XF-58? Może byś zapodał jakiś schemat malowania jaki chcesz zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuwa Napisano 5 Lutego 2015 Autor Share Napisano 5 Lutego 2015 Schemat ,który chce wykorzystać jest mniej więcej taki . http://rafaelscalemodels.blogspot.com/2011/09/tiger-i-africa-korps-148-produed-by.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Ja bym olał tę Xf-58 i malował XF-59 odpowiednio dobierając kolor przy pomocy XF-60. Ale może ktoś inny poda ci lepsze barwy. Ja jeszcze pustynnego nie malowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuwa Napisano 5 Lutego 2015 Autor Share Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) . Edytowane 5 Lutego 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Kolego, najpierw ogarnij temat Tygrysa, bo ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuwa Napisano 5 Lutego 2015 Autor Share Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) . Edytowane 5 Lutego 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Miałem nie pisać, bo takie wątki mnie wyprowadzają z równowagi, ale..: Niby masz "wersje środkową" Tygrysa, a chciałeś budować "afrykańską", a jeżeli posiadasz tą drugą, to chcesz budować coś z frontu europejskiego. Jedno z drugim się wyklucza. Jeżeli byś choć trochę poczytał o Tygrysach, takich bzdur byś nie pisał. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuwa Napisano 5 Lutego 2015 Autor Share Napisano 5 Lutego 2015 Dobrze Panowie umówmy się ,że nie było rozmowy może nawet poproszę administratora o usunięcie wszystkich wpisów i zacznę temat od nowa, tak jak powinien być wstawiając zdjęcia i czekając na wasze komentarze oceniające moją pracę .Czy Panowie zgadzają się na taki obrót spraw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Seba to fachman od Tygrysów. Jak dasz fotki to może udzieli Ci kilku cennych rad. Zawsze warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Podaj nr.katalogowy w/w Tygrysa. Tamiya 32529 - initial ; Tamiya 32575 późny ; Tamiya 32504 wczesny ? Może robią jakiś inny. Chcesz zrobić dość wierną kopie w skali 1:35 czy robić prosto z pudełka. Chcesz robić dobrze czy szybko? A potem reszta. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuwa Napisano 5 Lutego 2015 Autor Share Napisano 5 Lutego 2015 Nie jestem wstanie zrobić coś poza pudełka .Model kupiłem właśnie, dlatego, żeby jego budowa dała mi zajęcie na jak najdłuższy czas zawsze lepsze, to niż granie na komputerze. Numer katalogowy jest to wersja Initial 32529 mój błąd w tłumaczeniu transkrypcji z pudełka. Jestem w fazie wycinania górnego elementu kadłuba zdjęcia tam wraz z nowym postem za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuwa Napisano 5 Lutego 2015 Autor Share Napisano 5 Lutego 2015 Szybkie pytanie czy jest możliwe ,aby tamiya zrobiła błąd w instrukcji ? Jest w niej napisane ,ze "grzybek" pomiędzy włazami jest na arkuszu B(nie mam takiego arkusza) a w moim przypadku jest on na C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuwa Napisano 5 Lutego 2015 Autor Share Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) Sucha przymiarka . Wiem ,że ten w prawym dolnym rogu muszę wyciąć zrobię do jutro gdy będę miał czym. W wypraskach znalazłem kolejną płytę z wizjerem kierowcy i km po co ona jest @Down Elementy foto trawione oraz metalowe gąsienice i lufa działa przekroczyły by wartość modelu oraz moje możliwości manualne oraz finansowe. Edytowane 5 Lutego 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Szybkie pytanie czy jest możliwe ,aby tamiya zrobiła błąd w instrukcji ? ... .. Nie robiłem nic w 1:48, ale instrukcja może być niedokładna. Widzę że raczej - szybko niż dobrze.Jeśli prosto z pudła to bez przeróbek. W wolnym czasie przeglądnij wraz z filmikami na YouTube. http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=28099 Poczytaj trochę fachowej literatury o Tygrysach jeśli interesuje Cię historia. A cha, pamiętaj że model tego Tygrysa nie koniecznie oddaje faktyczny wygląd tego z wojny. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi