neptun1939 Napisano 29 Lutego 2016 Autor Share Napisano 29 Lutego 2016 Ok. Dzięki wielkie za zdjęcie. Te figury co są na jednym zdjęciu to do innego projektu i w mniejszej skali ( 1:35 ), a na zdjęcie się załapały tak okazjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 OK, tak właśnie mi sie wydawało ale kto pyta ten głupi, a kto nie pyta ten głupi umiera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 24 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Walki ciąg dalszy. Jedynki prawie gotowe. Artyleria też. Trwają walki na linii PzII/PzIII - Praga. Zbiorcze: Pz. I wszelkiej maści: Jak widać na czołgu dowodzenia kalki krzyży ucierpiały w większym bądź mniejszym stopniu i wymagają ponownego nałożenia: Pz Ia - wydechy do zardzewienia: Pz Ib: Czołg dowodzenia - na przednią płytę zostaną narzucane gałęzie - na wzór kilku zdjęć wrześniowych: Pak 36: SiG - jestem z niego zadowolony. Pozostało zrobić srebrne końcówki tyczek artyleryjskich, brudzenie ( kurzenie ) lekkie, obręcze kół potraktować rdzą, wash, może delikatna biedronka i koniec: Pz II: W Panzergrale, poprawiona przestrzelina: Widoczne próby nowych technik: zarysowania powierzchni wykałaczką: Wieża - wymaga poprawek malarskich: Praga RV, paka od wewnątrz potraktowana czarnym podkładem,przygotowana do zabaw z drewnem: Plandeka - kolor to mieszanka Feldgrau (z Vallejo) i RLM 71: Zbiorcze zdjęcie kolejnych panzerów w budowie: Wszystkie pojazdy wymagają jeszcze różnego rodzaju pracy i podmalunków. Wnioski na chwilę obecną: - metoda malowania podjęta przeze mnie ( jasny podkład i czarne plamy na środkach powierzchni) w przypadku ciemnych kolorów ( jak Panzergrau ) nie zdała egzaminu - jest to niewidoczne. - malowanie sprayem to zło - albo nie potrafię nim malować albo jest za rzadki/gęsty - czasem zalewa detal co wymaga czyszczenia powierzchni pomalowanej z podkładu - emalia ze sprayu po przelaniu do aero jak najbardziej nadaje się na podkład - silnie się wiąże z podłożem i daje dobrą bazę do dalszych malunków. - trzeba przyspieszyć pracę i zwiększyć dokładność, bo modeli przybywa a czasu jakby z mało. Teraz pytanie do znawców Sprzętu Radzieckiego. Jak wiemy FtF sowietów nie przewidział w swych produktach... Korzystając z okazji zakupiłem ze Zviezdy działko Plot K-52 kal. 85mm ( wz.39) - czy to działo brało udział w agresji na Polskę, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji - wszelkie wzmianki o nim zaczynają się w 1941 r. w czasie trwania Barbarossy... Ktoś poratuje swą wiedzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 Kolejna aktualizacja. Pod planowaną dioramkę związaną z walkami "Czarnej Brygady" i bliskiemu memu sercu bON Żywiec dokupiłem kolejną Pz. Ib. W poprzedniej nie bawiłem się z grillem - w tej już się za niego zabrałem. Ciągle trwają walki z gąsienicami i układem jezdnym z Pz.III. Z koła zębatego prawdopodobnie usunę wszystkie ząbki, wykonam nowe i każdego osobno dokleję. Co do kół to jeszcze nie mam pomysłu. Prawdopodobnie zostaną odcięte od gąsek, wyrzeźbię rowki i ponownie wkleję. A no i dorobię nowe wahacze. Aha! Podstawa pod Pz. III się robi. Obecnie schnie na niej gips. Przy kolejnej aktualizacji relacja z budowy winietki. I to tyle na chwilę obecną. Kolejna aktualizacja już wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 28 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2016 Po dłuugiej przerwie wracam do gry. Z czyściochów robimy pojazdy walczące na froncie polskim. Przeglądając zdjęcia z epoki widać pięknie jak brud, kurz siadał na pojazdach. Zdjęcia propagandowe ( głównie z pierwszych dni września ) widać pojazdy lekko zakurzone. Jednak zdjęcia z końca IX, czy też analiza zdjęć wraków ukazuje jak te pojazdy były uświnione. Jak na razie czołgi dostały z "light dust deposit". Następnie na elementy podatne na błoto - okolice gąsienic - dostały z wodnej mieszanki gipsu, piasku i brązowego pigmentu do ścian. Papka nałożona pędzlem metodą "uderz i odskocz". Zapraszam do oglądania i komentowania. Oto zdjęcia ( robione w nowym, "handmade" namiocie bezcieniowym - muszę go doświetlać z boków do zdjęć). Pz.II - koncepcja uległa delikatnie zmianie. Figury polaków jak na 17-20 IX są zbyt dobrze oporządzone. Scenka przeniesiona zostaje w miejsce Biskupic Radłowskich, gdzie 3 PSP dał nieźle popalić szkopskiej pancerce i ocalił przeprawę przez Dunajec. Pojazd datowany na 8 IX 1939r. Zbiór pancerki niemieckiej datowane na 2 IX 1939. Rejon przełęczy Jabłonkowskiej po odpartym szturmie w trakcie drugiej szarży na pozycje polskie. Pz IID i Sd.Kfz 265 Pz.Ia : Pz Ib. Czołg z białą płachtą na pancerzu ( niedokończona flaga - w trakcie realizacji ) to czołg biorący ponownie udział w szturmie. Czołg bez płachty - obwód świeżo rzucony do walki, dlatego taki czysty - nie miał jeszcze przyjemności z polską artylerią. Pz.35(t). Idąc za monografią tej maszyny z serii Wydawnictwo Militaria : "w związku z nieznajomością sylwetki czołgu przez pilotów niemieckich w celu szybkiej identyfikacji czołgi otrzymały na płycie silnikowej biały pas" ( czy jakoś tak to tam było napisane ). I mamy duuuży błąd producenta! Oto SF. Ten sam czołg w wersji dowodzenia nie mógł brać udziału we wrześniowych walkach,gdyż dopiero był w fazie prototypu. Debiut bojowy tych maszyn miał miejsce dopiero w kampanii francuskiej 1940r. Taka też zostanie pod niego wykonana winietka. Oba Pz.35 są przygotowywane do kurzenia/brudzenia. Po pomalowaniu detali dostaną delikatną warstwę kurzu, zgodnie z zachowanymi materiałami ikonograficznymi. Jutro jedynki i dwójki czekają zabawy z pastelami oraz pigmentem "European earth". Kolejna aktualizacja już niedługo!. I kilka przykładów zdjęć z epoki. Widać jak bardzo jest zróżnicowane brudzenie pojazdów. Od czystych aż po prawie niewidoczne spod brudu ( zdjęcie Sd.Kfz.265 na moście ). Poniższe zdjęcia pochodzą z kolekcji własnej bądź z książek wydawnictwo militaria tomy o Pz.35(t) i Fall Weiss 1939. II połowa września: Rosja. Stan dróg w Polsce jak i w Rosji w tamtym okresie porównywalny. Znacznie lepiej miała sytuacja się we Francji ( większy procent dróg utwardzonych ) i efekt kilkunastu dni na polu walki: Propagandówka z IX - czołg świeci nowością, możliwe że kurz został spłukany w rzece za czołgiem Polska 1939. Pięknie uświniona trójka. Na płycie silnikowej widoczne dwa hełmy wz.31 : I z wyd. militaria: Pz.35(t) widocznie płyta silnikowa tonie w kurzu: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 21 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2017 Kolejna aktualizacja. Tym razem na tapecie artyleria. Pod LfH18 będzie winietka z walk o Milówkę/Węgierską Górkę- muszę drugą haubicę dokupić. Jeden Pak36 wraz z Flakiem 30 trafi na kolejną winietkę z obrony WG. Drugi Pak skończy na winietce z Tomaszowa Lubelskiego - ostatnia (krwawa) szarża czołgów 7TP. Wczoraj rozpocząłem kurzenie. Może w niedzielę uda się dokończyć ( obecnie bardzo mało czasu - uczelnia, praca i sesja u progu...). 52-K też powoli kończona. Niestety brak jest zdjęć z okresu czy też współczesnych lub nie mogę ich znaleźć. Wykonana w wersji jak mi się wydaje słusznej - oszczędności wojennej radzieckiej. Bez malowania osobnych elementów na inne kolory - wszystko malowane jednym kolorem jak leci, bez cackania się w osobne malowanie, zgodnie z radziecką doktryną liczy się ilość a nie jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 7 Października 2018 Autor Share Napisano 7 Października 2018 Wracam do walki z serią. Zaczynam działać z polskimi karaluchami. Seria TK ma zamkniętą bryłę. 1. Wycięcie z płytki 0,2mm prostokąta ok. 2 x 2,5 cm + wyfrezowanie miejsca na tą płytkę w spodzie kadłuba. Piłką czeską znaczymy sobie linię frezów: 2. Wyfrezowany kadłub + dla porównania fabrycznie nowy: 3. Wklejenie wyciętej płytki w miejsce wykonanych frezów ( dla porównania fabryczny kadłub): 4. Cała rodzina TK z uzupełnionym spodem: 5. Pocienienie błotników. Dla porównania zestawowy - gruby na ok. 1mm ( 7,2 cm w przeliczeniu blacha ok. 7,2 cm...) i pocieniony o grubości ok. 0,1 - 0,2 mm: Kolejny update już wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 28 Października 2018 Autor Share Napisano 28 Października 2018 TKSy prawie złożone. Wszystkie uchwyty wymienione na drucik fi = 0,3/0,4 mm, tłumik przewiercone na wylot zgodnie z wyglądem oryginału. TKS z NKMem: pozostało dokleić tłumik oraz poprawić osłonę peryskopu Gundlacha. Jarzmo poprawione: dodany wizjer, przesunięta w lewo lufa NKMu. TKS z Hotchkissem: pozostało usunąć oraz zrobić nową osłonę peryskopu. a TKS: TKS z NKM: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 8 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2019 Czołżki dostały kolory. Kamo malowane z ręki. Po ciężkich bojach z przywróceniem do życia psikacza ( tak to jest jak się tylko przepłukiwało aero po malowaniu..) i próbie przypomnienia sobie jak się to w ogóle używa... Kamuflaż umiarkowanie przypomina ten wprowadzony 1937 roku. Trzonki łopat są do poprawek malarskich (przyciemnić je muszę i zróżnicować). Kolory to Hataka seria Orange zestaw dedykowany do Polskiej broni pancernej. Wydaje mi się, że oliwkowo-zielony jest za jasny i za bardzo przypomina Olivegrun 1943... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek74 Napisano 18 Marca 2019 Share Napisano 18 Marca 2019 Super robota. Ale niestety w ostatnich postach, nie wyświetlają się zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 18 Marca 2019 Share Napisano 18 Marca 2019 Zdjęcia są - może coś u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi