neptun1939 Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Witam. Seria pewnie wszystkim, a przynajmniej większości, znana. By ograniczyć miejsce w swej pakamerze stopniowo składało się na sucho modele, drobniejsze części pozostawiając w jednym pudle. Projekt stworzenia serii obrazów 3D "Polski wrzesień" chodził mi po głowie od dawna. Z pomocą przyszła mi firma FTF wydając b.dobrej jakości modele sprzętu użytkowanego przez WP i Wh pamiętnego IX... Modele będą grupowane po 2-4 na dioramkach tematycznych. Część dioram będzie nawiązywała do historii bliskich memu sercu oddziałów WP ( 3PSP i bON Żywiec). I tak na pewno kilka pojazdów znajdzie się na scenkach ukazujących bitwę pod Jordanowem, gdzie wraz z 10BKPanc wlaczył ON Żywiec, bitwy Tomaszowskie ( 3PSP, ON Żywiec), Obrona Lwowa ( osoby związane z obroną Węgierskiej Górki (ppor. rez. Czesław Chludziński dow. schronu Wąwóz, zamordowany w Charkowie)). Możliwe że część z tych prac zostanie później na stałe, bądź czasowo, wystawiona w Muzeum Czynu Zbrojnego Żywiecczyzny, z którym to współpracuję. Na chwilę obecną całość prezentuje się następująco: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Może być ciekawie Czekam na postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Będę zaglądał. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Także będę zaglądał. Planujesz jeszcze dołożyć Panzera II? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 7 Lutego 2015 Autor Share Napisano 7 Lutego 2015 Tak. Planuję zebrać całą kolekcję. Na razie umkły mi FT17 z I wydania i Pz IID. Muszę je gdzieś dorwać ( allegro?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Postaram się odnaleźć te modele. #Edit: Panzer II Ausf. D: http://allegro.pl/wrzesien-1939-nr-12-czolg-pzkpfw-ii-ausf-d-i5030579929.html FT-17: http://allegro.pl/wrzesien-1939-nr-21-czolg-lekki-z-dzialkiem-37mm-i5063327621.html Broń wsparcia piechoty: http://allegro.pl/wrzesien-1939-nr-20-bron-wsparcia-piechoty-i4994536582.html Dowództwo niemieckie: http://allegro.pl/wrzesien-1939-nr-18-dowodztwo-niemieckie-1939-i4984248149.html Mam nadzieję że pomogłem Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Ewentualnie sklep na stronie producenta jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Ewentualnie sklep na stronie producenta jeszcze Tutaj: http://www.wrzesien1939.pl/en/product/pudelko-12-pzkpfw-ii-ausf-d/ Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 22 Września 2015 Autor Share Napisano 22 Września 2015 Powoli na sucho składam modele z serii i myślę nad podstawkami ( 3 projekty gotowe ). Niedawno zakupiłem łowców czołgów WH ze wschodu w 35, więc należało poćwiczyć przed ich rozpoczęciem. Efektem ćwiczeń jest wykonanie I drużyny strzelców WH z 7 D.Piechoty szturmującej Węgierską Górkę. Figury będą miały poprawione malowanie twarzy i części ciała. 3-4 niedługo wykorzystam na podstawce pod dowódczego Adlera. I na deser polska pięść pancerna: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 Nie bardzo widac... Kolnierze malowales na zielono? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 22 Września 2015 Autor Share Napisano 22 Września 2015 Zgodnie z wytycznymi mundurowymi kołnierz ciemno zielony prawie czarny plus białe patki. Postaram się zrobić lepsze zdjecia i wrzucić wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 Milo widziec ze ktos wie co robi...;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 Zapowiada się ciekawie! W TKS-ie z działkiem 20 mm warto usunąć niepotrzebną podstawę do strzelań przeciwlotniczych i przesunąć lufę (nie powinna być w osi jarzma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 Prace nad projektem uważam za otwarte. Cała historia otwarcia zaczyna się dwa tygodnie temu, kiedy to miałem przymusowy wyjazd do szpitala oraz informację: hoduje w sobie zwierzątko Po powrocie decyzja: trzeba się wziąć za robotę, bo pudła w magazynku się piętrzą, a nic nie ubywa. Jako pierwsze do boju ruszają Orły. Środkami walki mymi zostały: skalpel, dremel, pilniki, papier ścierny. Cel? Budy. Pocienianie ścianek, szybka koncepcja podstawek, przerzut na komputer, przeszukanie neta w poszukiwaniu zdjęć i dalsza praca. Na chwilę obecną bawię się z wnętrzami 13 i 14. Największym problemem będą radia i cała aparatura nadawczo-odbiorcza, o której producent nie pomyślał, chociaż wydał wersję radiową Adlera... Co udało mi się zrobić do tej chwili? Zdjęcia mówią same za siebie: Za jakość zdjęć przepraszam - wykonane na szybko, w warsztaciku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Trzymam kciuki za projekt i Twoje zdrowie. Grunt to sie nie poddawac. Tak trzymaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 7urgen dzięki. Tymczasem walki trwają. Dziś główny ogień skupił się na Kfz.13: Jutro muszę dorobić półkę, usunąć wszelkie śmieci i paprochy, które uwidoczniło makro i jeśli starczy czasu zabiorę się za 14, by doprowadzić ją do podobnego stanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 30 Listopada 2015 Autor Share Napisano 30 Listopada 2015 Aż chce się zacytować klasykę: Analizując zdjęcia przedziału radiowego Adlera wyszło na to, że CAŁOŚĆ musi zostać przerobiona. Również wzorowanie się na bazowym modelu budy okazało się błędem - jest ona całkowicie niepoprawna kształtem... Zdjęcia repliki, na której się wzorowałem również zapędziły mnie w kozi róg... No nic, robię odpoczynek od samochodów. Jednym plusem tej "tragedii" było wykonanie szkicu dynamicznej winietki do "13". Zdjęć nie daje bo nie ma czego fotografować. W chwilach odpoczynku rozgrzebałem wszystkie trzy "jedynki". Obecnie mam wycięte i obrobione wszystkie części. Dziś uzupełniłem dziury w błotnikach oraz je zaszpachlowałem. Pojutrze postaram się wrzucić zdjęcia z przebiegu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 31 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2015 Wbrew pozorom jeszcze żyję i mam się dobrze. Na początku był chaos: Z niego powoli zaczęły wyłaniać się kanciate cielska panzerów... Obecnie wszelkie szczelinki, dziurki i inne nieporządane ustrojstwa zostały zaszpachlowane. Przed końcem roku zdążę je jeszcze obrobić. W międzyczasie powstały koncepcje dioramek/winietek. Pz. II: Kontratak 3 PSP okolice Tomaszowa Lubelskiego, 18 IX 1939. Pz II ubity z Boforsa obok chałupki, z za zabudowań i wraku do natarcia rozwija się 2 kompania. Pz. III: Stylizowane luźno na znanej mi fotografii III co do rzeki wpadła. Czołg wraz z piechotą zajmuje przyczółek po drugiej stronie rzeki. Początkowo miał być właśnie kraniec mostu z rozbitym boforsem 36, ale zmieniła się koncepcja i zamiast rozbitego pepanca będzie fontanna wody i mułu wylatujące spod mostu. W pudle schną, pokryte plamami czerni, Pz I a i b oraz czołg dowodzenia na bazie jedynki. Jutro wrzucę ich foty. Ps. Sorki za jakość zdjęć ale robione na szybko w warsztaciku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 31 Grudnia 2015 Share Napisano 31 Grudnia 2015 No i fajnie że działasz... Miło widzieć postepy prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 31 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2015 To już ostatnia aktualizacja w tym roku. Szpachla wyszlifowana ( oprócz spodu błotników, bo tam jeszcze jest mokra). Na zdjęciu wszystkie obecnie kończone modele. Na niektórych widać zbyt mocne plamy czerni. Tak to jest jak człowiek od miesięcy w ręce nie miał aerografu... Cóż jutro się to wyprowadzi. Skoro Tolkien mógł mieć 2 wieże to ja też sobie zrobiłem, ale trzy i troszkę inne... Trzy łaciate. Dwie kołatki I ostatnie ulepki: Do Siego Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Stycznia 2016 Share Napisano 1 Stycznia 2016 Te km-y w Pz III strasznie grubaśne i średnicą prawie dorównują działu. Nie da się gdzie metalowych zamienników znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 1 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2016 W 72? Fakt faktem kapkę grube, ale raczej takie zostawię. Nawiercę je jeszcze ( jak wszystkie inne), ale to na samym końcu już po pomalowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Stycznia 2016 Share Napisano 1 Stycznia 2016 Aber ma km-y i do tego trochę luf. To samo RB Model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Kolejne boje: Pz III i Pz IIc w podkładzie: Zbliżenia Wanna 3- trudno dostępne miejsce i mam problem z dotarciem tam... Góra: Pz IIc: Wykonane uszkodzenie skrzynki i miejsce penetracji pancerza przez pocisk ( ujdzie jako wrak czy trzeba go bardziej pruć? ): Wieże: Po zastosowaniu podkładu widoczne jamki skurczowe: I to tyle na dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Masz tutaj przykład przestrzelin pancerza przez pocisk podkalibrowy. Jak widzisz przestrzelina nie jest idealnie okrągła jak w przypadku pocisku kumulacyjnego którego jeszcze w 1939 nie było. Przestrzeliny w pancerzu bocznym panzerbefehlswagen I czyli przybliżonym do pancerza PzKpfw II. Przepraszam za fatalną jakość zdjeć wykonanych małpim aparatem na słabych bateriach podczas pierwszej (wiec emocjonalnej) wizyty w wiadomym muzeum. Ale w celach dydaktyczno pogladowych wystarczą. P.S. Czy te figury idą do tego projektu? Szelki bojowe były ogromną rzadkościż we wrześniu 1939. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi