Sebastian713 Napisano 27 Lutego 2015 Autor Share Napisano 27 Lutego 2015 Witam. Co do mycia w płynie hamulcowym... Może się kiedyś przyda ta informacja. Model posłuży chyba jako test dla washy. Nawet obecnie jest dość ładny ( o ile mu się ktoś nie przygląda)... Patrząc na te które są na półce to nawet dość przyzwoicie... Zdecydowanie pośpiech szkodzi. Tak model był malowany szarym podkładem Vallejo - aeografem. Zdarzało mi się modelu nie myć i bez podkładu czasem farbka ładnie kryła. Stawiam iż jakieś drobiny ze szlifowania zostały... Kilka fotek do długiego pisania. Spaprana lewa kalka tablicy rejestracyjnej... Kolega Hansa Drugi czarny charakter bardzo taniego filmu... ( ehh te oczy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 27 Lutego 2015 Share Napisano 27 Lutego 2015 Powiem Ci,że z Sidoluxem o wiele lepiej wygląda! Figurkę dokładnie oszlifuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Kolega Hansa ma "szwy" na dłoniach. MG nie ma w lufie otworu.(Nie widać go lub go nie ma.) Szlifowanie pomogło mu.Reszta powinna się ukryć pod pyłem. Jest nieźle. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian713 Napisano 2 Marca 2015 Autor Share Napisano 2 Marca 2015 Witam. Skromne postępy. Mg ma już otworek w lufie. Kolega Hansa jest na operacji plastycznej - poprawki.... Dotarły do mnie washe. Wstawiam tylko dwa zdjęcia z próbnego hmm.... washowania ? chyba tak to można ująć. I tu będą raczej potrzebne rady. Na modelu widać iż lekko ściemniał miejscami. Washe są akrylowe dość łatwo je zmyć. Testy prowadziłem dodatkowo na starym modelu ale niewiele widać jest zbyt ciemny. Pytania. 1. Kolor mam czarny, brązowy i coś pomiędzy brązem a szarym. Którego gdzie użyć ? 2. Za słabo są widoczne czy to tylko takie wrażenie ? Więcej washa należy położyć? 3. A może po prostu jest go miejscami zbyt dużo i dlatego jest to słabo widoczne ? 4. Zmyć wszystko w cholerę i zacząć od nowa? Mile widziane podpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Zrób trochę więcej fotek,to będzie można coś doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Może się czepiam ale jakoś zupełnie do mnie nie przemawia ta lina "na srebrno" Chyba że tak tylko na fotkach wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian713 Napisano 3 Marca 2015 Autor Share Napisano 3 Marca 2015 Witam Ponownie. Więc tak... Linka już tak bardzo się nie świeci. Oglądając poradniki w sieci i lekko próbując wyszło coś takiego... Uwagi mile widziane... Całość będzie pomalowana matowym. Co do dalszego brudzenia to raczej nie będzie. Testy na starych modelach wykazują zdecydowanie brak talentu w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Nie jest źle,ale koła chyba trochę przykurzysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian713 Napisano 7 Marca 2015 Autor Share Napisano 7 Marca 2015 Witam . Niestety w związku z pracą na 3 zmiany - obecnie nocki. Prace modelarskie stoją w miejscu. SzymczaS co do kół to tak - opony za bardzo się świecą. Przyznać się jednak muszę na brak pomysłu jak tego nie spaprać. Podejrzewam użycie farbki revella sand z dodatkiem białej ale co z tego wyjdzie naprawdę nie wiem. Dodatkowo proszę o podpowiedz odnośnie pakunku z przodu pojazdu. Tylko go przeciągnąć matowym lakierem czy jakoś dodatkowo można go hmm "ubrudzić". Mam nadzieję iż aktualizacja fotek będzie w okolicy środy. Pozdrówcie swoje Panie Panowie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 7 Marca 2015 Share Napisano 7 Marca 2015 Cześć, lakier matowy zawsze spoko , ale kurzenie proponuje wykonać pigmentami według mnie łatwiej jest je kontrolować niż kurzenie przy pomocy farbek. Jeżeli chodzi o pakunek to spróbowałbym w wszystkie fałdy zapuścić porządnie rozcieńczona farbę piaskową , jeżeli efekt się nie spodoba zawsze można zmyć. Mam nadzieję, że trochę pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 7 Marca 2015 Share Napisano 7 Marca 2015 Także podpisuję się pod słowami kolegi verde. Koła popigmentować piaskowym kolorem i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Marca 2015 Share Napisano 7 Marca 2015 ... . Przyznać się jednak muszę na brak pomysłu jak tego nie spaprać... . Film niestety po rosyjsku.Ogólnie o pigmentach firmy MIG. Pokazane użycie w/w produktów.Zobacz jakie to proste w użyciu. https://www.youtube.com/watch?v=1_4LQtA4lZ4 Dla ułatwienia małe menu: 00:01 - Na początku ble ble o niczym. Opis produktów MIG - od 6:25 Dust - pył od 14:10 Mud - błoto od 17:20 Wheels - koła od 28:30 - tutaj pokazują jak przykurzyć koła. Tracks - gąsienice od 34:08 Rust - rdza od 38:32 Smoke - dym od 47:21 Figures - figurki od 49:29 Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian713 Napisano 7 Marca 2015 Autor Share Napisano 7 Marca 2015 Witam ponownie w dni dzisiejszym. Pigmenciki. 1. Szczerze to tanie nie są. - Przynajmniej te AK lub Miga + thiner do washy lub inne ustrojstwo. 2. Sprawdzę w poniedziałek kwestie rodzimych produkcji w sklepie plastycznym + "white spirit" 3. Łopatologicznie a. pigment b. white spirit - utrwala pigment jak dobrze rozumiem c. lakier matowy czy po prostu po pigmentach mam koniec i lakier przed pigmentami? 4. Co do pakunku postaram się sprawdzić na jakimś kawałku złomu pcv jak to wyjdzie i wtedy przemyślę. 5. Jak zwykle dziękuję za podpowiedzi. Podejrzewam, że prace ruszą w okolicy wtorku - po konfrontacji z portfelem. Panie Krzysztofie faktycznie filmik sporo podpowiada szkoda tylko, że lektor..... Na szczęście udało mi się odnaleźć wersję bez lektora i już jakoś poszło. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 7 Marca 2015 Share Napisano 7 Marca 2015 Pigment Fixer utrwala pigmenty. White Spirit służy do washa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Marca 2015 Share Napisano 7 Marca 2015 Szczerze to tanie nie są... . . Nikt nie pisał że będzie tanio i lekko.To hobby do tanich nie zalicza się. Panie Krzysztofie... . Na forum modelarskim są Koledzy lub po prostu Krzysztof. Lektorów sowieckich można natrafić najszybciej.Jeśli film jest OK wtedy szukamy dalej. Jeśli portfel mówi - nie bardzo - to poczekaj - nie pali się. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian713 Napisano 11 Marca 2015 Autor Share Napisano 11 Marca 2015 Witam. Dzisiaj będzie krótko. Pigmenty: Dość miła Pani ze sklepu plastycznego zaproponowała 2 kolory piaskowe Kremera. Wybrałem jaśniejszy ale i tak jest chyba zbyt ciemny. Niestety nie posiadają "utrwalacza". Cena zachęcająca bo ledwie 8 zł opakowanie. Kółeczka zostały pokryte. Natomiast Pan z modelarskiego zaproponował "Tamiya Weathering Master A". Dla mnie to prawie puderniczka z 3 kolorami i pędzelkiem. Pakunek poprawiłem pudrem sand z tego zestawu i jest ładnie. Niestety zdjęcie raczej tego nie oddaje. Zestaw ten jest dużo wygodniejszy dla mnie niż pigmenty ale pigmenty ładniej wyglądają na kołach. Pewnie będę używał obu.... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 pomaluj łopatę bo ten srebrny nie bardzo użyj np ołuwka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 15 Marca 2015 Share Napisano 15 Marca 2015 fenek, nie jestem jakimś Grammar Nazi, ale a) to "ołówka", b) to interpunkcja. Wybacz, ale taki post gryzie w oczy. I faktycznie pociągnij łopatę, może cienka warstwa ciemnego metalizera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian713 Napisano 22 Marca 2015 Autor Share Napisano 22 Marca 2015 Witam po sporej przerwie. Model grzecznie stoi zaparkowany na półeczce wraz z podstawką. Namiocik i radiotelegrafista pochodzą z dużo wcześniejszego zestawu ale jak dla mnie pasują do obecnego pojazdu więc zostaną razem. Z mojej strony myślę iż to już wszystko na temat obecnego modelu. Pozdrawiam i dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi