Skocz do zawartości

Stojak-półka na farbki itp.

lmk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

skorzystałem z oferty naszego Kolegi forumowego Wampir Lestat, który wykonał dla mnie pod wymiar podstawki-półki do farbek i innej chemii. Warto byście zobaczyli, bo to porządna, solidna robota, kontakt z nim niezwykle precyzyjny i fachowy.

Stojak ( albo "stoły" stojaka ) jest wykonany z płyty stolarskiej sosnowej ( wytrzymała i lekka jednocześnie całość z kołkami waży niecałe 3 kg ), trzywarstwowej o naprzemiennym układzie słoi. W poszczególnych "stołach" stojaka wyfrezowane są albo odcinki o uniwersalnej wielkości pod różne opakowania, albo okrągłe otwory pod konkretne firmy. Powinien być machnięty lakierem bezbarwnym żeby nie ściemniał za bardzo, choć ja pewnie zdecyduje się na lakierobejcę jakąś w kolorze, by pasowało do innych półek.

Zaprojektowałem go tak, że stoi całość w jednym miejscu, pod ręka. Mogę go wysunąć i zdjąć po kolei poszczególne półki, jak i w ostateczności sięgnąć bo farbkę bez rozkładania półek.

Rzecz kosztowała mnie w całości 120 zł, moim zdaniem to bardzo przystępna cena. Polecam, ja jestem bardzo zadowolony. Poniżej fotki:

1a.jpg

2a.jpg

3a.jpg

4a.jpg

5a.jpg

6a.jpg

Witam

Zdejmowane jest tylko przez to, że kolega Imk nie ma za wiele miejsca w szafce.

Do pakietu trzech tacek dokładam 4 "kołki" o średnicy 15mm i długości 40 cm ( jak trzeba mogę dołożyć więcej ) do samodzielnego docięcia na pasującą wysokość i zamocowania tacek. Tacki mają nawiercone otwory góra - dół tak, że układ tacek każdy robi sobie taki jak mu pasuje.

Jak by ktoś był chętny to dwa komplety mam gotowe, cena jak pisał Kolega Imk to 120 pln z przesyłką w cenie.

Pozdrawiam

Lestat

• 2 months later...

Oferta HZ wydaje się bardziej przyjazna.

To fakt, że Hobby Zone ma temat organizerów bardzo przemyślane. Jednak jak koledze brakuje miejsca, to zapewne jest to jakieś rozwiązanie problemu.

A jaki problem zrobić coś podobnego jak ma w ofercie Hobby Zone ( nie identycznego, bo to by był plagiat )? Dla mnie żaden, dostaję rysunek jak ma to wyglądać, robię projekt, wysyłam do akceptacji, jak pasuje to robię. Nie pasuje to nie robię.

Jeśli chodzi o cenę, to u mnie czasami może wyjść drożej niż HZ, ale nie robię z niczego innego niż czyste drewno ( lub płyta stolarska ) a w HZ robią to z płyty MDF ( czyli mielonego i prasowanego papieru ).

Żaden problem, szczególnie że nie pasuje mi i innym jak słyszałem też, iż się brudzą i po krótkim czasie wyglądają nieelegancko. Gdzieś na niecie widziałem z przeźroczystego plastiku - wyglądało extra

czego się czepiacie Wampir Lestat, umie to robi i się stara - to też modelarstwo, jak ma czym to robi dla nas coś dobrego i jak go poprosisz o wykonanie stojaka do 40 pędzli to też wam zrobi ! niech się rozwija jak każdy z nas. powodzenia Wampir Lestat i szykuj frezarkę i daj ogłoszenia w "giełdzie" co i za ile możesz wykonać. i dobra rada - po obróbce wal to od razu lakiero-bejcą w różnych kolorach powodzenia

Żaden problem, szczególnie że nie pasuje mi i innym jak słyszałem też, iż się brudzą i po krótkim czasie wyglądają nieelegancko. Gdzieś na niecie widziałem z przeźroczystego plastiku - wyglądało extra

Od kogo słyszałeś, że się brudzą i wyglądają nieelegancko skoro tylko dwa takie stojaki poszły do ludzi i obaj są zadowoleni?

Ten przeźroczysty plastik nazywa się plexi ( albo plexa jak kto woli ). Też się brudzi, ciapie farbą i też po pewnym czasie wygląda nieestetycznie jeśli o niego nie dbasz.

Co do malowania półek, stojaków, podstawek itp. to staram się tego unikać ( jeden modelarz będzie chciał kolor zielony, drugi czerwony, trzeci niebieski, czwarty czarny, a piąty biały. Robić na zapas i magazynować tego przez pięć lat zanim sprzedam to mi się nie chce ). Każdy pomaluje sobie Sam na jaki kolor Mu pasuje.

Ogłoszenie w dziale Giełda jest ( tylko pewnie już na dalszych stronach ).

Nie piszę co i za ile mogę zrobić ( dałem przykładowe zdjęcia z cenami za sztukę ) przez to, że modelarze potrzebują pod zmówienie ( wymiar, kształt itp. )

SABATMS skąd wiesz, że zrobię wszystko co chcesz? ( w temacie wyrobów z drewna oczywiście ).

Widzę, że jesteś z Białegostoku coś tam wysyłałem z podstawek, to do Ciebie było?

niestety nie ale wkrótce jak rozrysuję sobie stanowisko a teraz mieszkam 30 km od Białegostoku za słynnym królowym mostem

Od kogo słyszałeś, że się brudzą i wyglądają nieelegancko skoro tylko dwa takie stojaki poszły do ludzi i obaj są zadowoleni?

Jeśli są zadowoleni, to bardzo dobrze. Ja przytaczałem opinię o moich podstawkach a nie o Twoich.