Skocz do zawartości

T-62A TAMIYA. Pierwszaczek

wojta_z

Rekomendowane odpowiedzi

Czoł(gi)em!

Witam wszystkich. Jako, że jest to mój pierwszy model i pierwszy post chciałem się serdecznie przywitać z każdym.

Trochę o mnie.

Wojtek na imię mam, zamieszkuję miasto królów Polskich Kraków żyjąc sobie spokojnie.

Ostatnio naszła mnie ochota na powrót do niegdysiejszej zajawki jaką było klejenie modeli, w kartonie (którego żadnego nie skończyłem- taki szewski zapał). Padło na militaria z racji zainteresowania się tą tematyka.

Chciałem Państwu zaprezentować moje dziewicze dzieło oraz prosić o rady, podpowiedzi co i jak....

wiem że model pozostawia wiele do życzenia i właśnie dlatego tutaj pojawił się mój post. Model kleiłem i malowałem śledząc wiele wątków na forum, oglądając liczne filmy na youtube co spowodowało kompletny mętlik w głowie. Nie raz musiałem rozbawić sprzedawców w sklepie modelarskim zadając pytania tak głupie jak tylko to możliwe

ale przejdźmy do sedna

na pierwszy strzał poszedł T-62A który dostałem od mej lubej.

Głównym założeniem jest sklejenie czołgu który by jako tako wyglądał i nauczył jak najwięcej jak postępować podczas składania modelu.

Stanąłem na etapie washu- liczę że jakoś wyszło choć robiłem to po omacku specyfikiem AK WASH Dark Brown oraz po zaciekach też AK Streaking Grime

kładłem to na pomalowany najpierw podkładem mr hobby i warstwie ciemnej zielonej humbrola 117 a na nią z pactra olive

na końcu przed washem na model nałożyłem lakier bezbarwny połysk ze sklepu dla plastyków Hobby Line ACRYL- GLANZLACK. I tu był problem taki iż musiałem to zrobić pędzlem bo aerograf nie chciał tym pluć....

wrzucam foty na czym stanąłem. Też starałem się je zrobić jak najlepsze stosując się do zasad i porad jak je robić no ale to tylko aparat telefonu.

Czekam na wszelkie rady i polecenia co robić dalej

pozdrawiam

jTmQt3.jpg

SUkXJd.jpg

lPTvzW.jpg

3sapSz.jpg

spjIig.jpg

3OEUEh.jpg

PDpAqT.jpg

2fDoxM.jpg

dkLxPk.jpg

lYcW5q.jpg

kiBQ47.jpg

A5FkFf.jpg

Te zacieki wyglądają...no nie wyglądają. Są przesadzone w niektórych miejscach,jest ich za dużo. O wiele lepiej model wyglądał bez nich. Gąsienice powinny luźnie zwisać. Były malowanie?

dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi

@Spotter

super że się odezwałeś ponieważ to właśnie na twoim warsztacie starałem się wzorować o nawet dopiero teraz zwróciłem uwage na obrane nr wieży

wiem wiem jest wiele elementów nie oszlifowanych itp itd gdyż.... no zbyt się napaliłem chciałem wszystko przeczytane w internecie spróbować naraz

czołg nie jest ukończony, gąski dopiero co założyłem takteż temat wrzuciłem w dziale warsztat a nie galeria

Wiem że czeka mnie malowanie lakierem matowym i tu pytanie jaki polecacie ?

co z gąskami ? co znimi zrobić? narazie tak na czuja dokleiłem do kół jezdnych i niewiem co dalej....

fakt nie robiłem cieniowania ani żadnej modulacji- pomyślałem że na to przyjdzie czas z innym modelem

co do washa

jestem kompletnie zagubiony... kupiłem ten specyfik z AK i niewiedziałem jak to ruszyć... wkońcu nakładałem go tak jak widziałem na filmikach pędzlem po czym rozcierałem całość pędzlem pokrytym terpentyną. Czy nakładać go jeszcze raz?

Pomijając już to co koledzy wcześniej napisali (głównie szlifowanie, szpachlowanie, spasowanie itd.) to ja od siebie dodam ze 2 grosze

Raz, to że sie pospieszyłeś juz było. Ale każdy z nas chyba pamięta jak to jest z pierwszym modelem

dwa, zawsze staraj sie pozbierać informacje na temat modelu, np. na które możesz zerknąć jeżeli chociażby instrukcja jest nieczytelna.

3, te zacieki przejedź ze 2 razy White Spiritem, bo sa zbyt ostre i jest ich zwyczajnie za dużo.

IV, ja bym go chociaż potraktował suchym pędzlem (

), bo model wydaje się strasznie płaski

Dokończ ten model, odstaw go i łap za następny z nowymi doświadczeniami

Powodzenia

Zgadzam się z moimi przedmówcami, dla mnie podstawą do budowy czegokolwiek (pojazdów, figur czy dioram) są zdjęcia im ich więcej tym lepiej można zobaczyć nie tylko dany element (czasami w modelu jest to czyste SF) ale i stopień zużycia czy zabrudzenia. Pozdrawiam M1A1(HA)