Lipstein Napisano 10 Marca 2015 Share Napisano 10 Marca 2015 Witam w kompletnie dla mnie nowym dziale SF. Kolega (bardzo dobry kolega!) poprosił mnie o pomoc w złożeniu i pomalowaniu USS Enterprise ze Startreka, którego dostał na gwiazdkę. Gość nie posiada kompresora ani aerografu, mieszkamy 100km od siebie, wiec stwierdziłem że nie będziemy robić modelarskiej odysei pomiędzy Krakowem a Nowym Sączem, tylko biorę model na warsztat. Jest to bądź co bądź wyzwanie dla kogoś, kto siedzi tylko w amerykańskiej broni pancernej z II wojny i w skali 1:35. Model ma ok 60 cm wielkości i zgodnie z instrukcją malowania trzeba zmieszać 4 rodzaje farb, a dokładniej 4 odcienie szarości (mix białego mattu z różnymi szarościami i po 5% aluminium), aby go prawidłowo wymalować. Dodatkowo na kadłubie jest coś w rodzaju kamuflażu pixelowego. Dlatego nie będę modelu składał w całość przed malowaniem, bo nie dam rady wymalować na nim kilkudziesięciu prostokątów i kwadratów na poszczególnych fragmentach poszycia, tylko spróbuję pokryć tymi prostokącikami poszczególne części składowe modelu. Mam nadzieję, że mnie przy tym szlag nie trafi. Oddzielną kwestią będzie nałożenie później kalkomanii, co też proste nie będzie, bo są dość długie i wąskie. Postęp prac: do pomalowania tych elementów trzeba było użyć niebieskiej farby transparentnej (nigdy taką nie malowałem), która zapychała mi grawitacyjny aerograf, więc musiałam zacząć malowanie od nowa innym sprzętem, ale wyszło chyba OK: Pomalowana (wierzcie mi na słowo) jedna część dysku kadłuba (kolor A): i druga część: Pytanie do znawców i fanów tego pojazdu: na jaki kolor pomalować te maleńkie okienka na obwodzie dysku? W instrukcji mamy do wyboru - pomalować je białym matowym (trochę to głupie, skoro są to części przezroczyste) lub zostawić nie pomalowane. Ja bym je prysnął na jakiś kontrastowy kolor, tylko na jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 10 Marca 2015 Share Napisano 10 Marca 2015 Też mam ten model aktualnie na warsztacie. Robię go bez oświetlenia. Niestety też bez tych szarych prostokątów na kamuflażu. Nie mam siły by wycinać takie wielkie arkusze i bawić się w maskowanie. Inna sprawa, że nie wiem jak to zrobić ;) Okienka pomaluj ciemnym szarym jako imitacja zgaszonych wizjerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Marca 2015 Autor Share Napisano 10 Marca 2015 Mam pomysł na malowanie tych kwadracików - muszę tylko zrobić 12 szablonów na stronę (na dysk), na każdy z paneli/pierścieni. Jest o tyle łatwiej, że one się powtarzają i na spodzie i na górze; gorzej z silnikami i tą częścią, która je podtrzymuje, trzeba będzie robić od ręki ... Ciągle jeszcze kwestia oświetlenia jest otwarta, bo i części nie sklejone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 10 Marca 2015 Share Napisano 10 Marca 2015 Wiesz co, tak sobie pomyślałem, że może ja obrysuję te maski które można kupić w sieci. Zrobię je w Corelu i jak coś to mogę Tobie udostępnić. Ja myślałem by nanieść je na taśmę malarską, powycinać i w drogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Marca 2015 Autor Share Napisano 10 Marca 2015 Ja i kolega Rafał będziemy wdzięczni. Skąd masz te maski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 10 Marca 2015 Share Napisano 10 Marca 2015 Z internetów ;) http://starshipmodeler.biz/shop/images/products/aztekdummy/azd-36-00.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 10 Marca 2015 Share Napisano 10 Marca 2015 nie moja liga ale warsztat chętnie będę obserwował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Marca 2015 Autor Share Napisano 10 Marca 2015 moja też nie, ale do odważnych świat należy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Marca 2015 Autor Share Napisano 11 Marca 2015 A może któryś z kolegów robił kiedyś oświetlenie do podobnego modelu i podzieli się jakimiś wskazówkami? Kupiłem na początek 20 szt diód 3mm, kąt świecenia 30 stopni, jako zasilanie będzie zasilacz 5V z włącznikiem. Koszt 40 PLN, więc się chyba opyla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi10000 Napisano 12 Marca 2015 Share Napisano 12 Marca 2015 Witam. Co do oświetlenia ,ja wykorzystuję zasilanie 12 v ponieważ używam też pasków ledowych (silne rozproszone światło).Ale oczywiście diodki umieszczone punktowo przy okienkach też zdadzą egzamin. Proponuję też wykorzystać diody kolorowe tzn tam gdzie jest element przejrzysty np. niebieski to diodkę niebieską ,dużo lepiej to wygląda. Trzeba też pomalować model od środka na czarno w celu eliminacji prześwitów ze świecących diod , można jeszcze pomalować na biało w celu lepszego rozproszenia światła wewnątrz modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Marca 2015 Autor Share Napisano 12 Marca 2015 dzięki za uwagi. o tym czarnym wewnątrz to jutro zdecydujemy, po teście z diodami, bo sam ich nie polutuję, niech się elektronicy wykażą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 12 Marca 2015 Share Napisano 12 Marca 2015 Witam Bede podgladal. Sam posiadam taki model i powoli sie do niego przymiezam. Wiec zainteresowany jestem jak inni do niego podchodza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Marca 2015 Autor Share Napisano 13 Marca 2015 budowę z przeróbkami pod oświetlenie mam zamiar doprowadzić do końca , zobaczymy, jak właściciel podejdzie do tematu, bo dzisiaj walczymy z diodami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 13 Marca 2015 Share Napisano 13 Marca 2015 Z tego co widziaem to model ma juz wyciete okna itp, wiec az sie prosi by go oswietlic. Z tego co wiem w Voyagere Revell'a wszystkie okna trzeba samemu wywiercic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 13 Marca 2015 Share Napisano 13 Marca 2015 W Voyagerze i chyba we wszystkich ertlowskich Star Trekach ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Marca 2015 Autor Share Napisano 13 Marca 2015 No nic, dzisiaj lub jutro będzie decyzja, czy oświetlenie robimy, czy składamy model do przysłowiowej kupy bez bajerów. Ciągle się zastanawiam, jak pomalować w te pikselki obłe części - silniki (?) i to coś pod dyskiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi10000 Napisano 13 Marca 2015 Share Napisano 13 Marca 2015 Warto podświetlać efekt murowany. A tutaj filmik jak poradzono sobie z malowaniem ww. maskami . A ten niebieski transparentny to jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Marca 2015 Autor Share Napisano 16 Marca 2015 Revell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Marca 2015 Autor Share Napisano 18 Marca 2015 Postęp prac niewielki, ale coś do przodu: pomalowałem wewnętrzne powierzchnie silników, a kolega polutował diody na podświetlenie dysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Marca 2015 Autor Share Napisano 26 Marca 2015 Kadłub prześwituje w kilku miejscach, dlatego zdecydowałem pomalować go z zewnątrz na czarno. Może tak zostawić? zacząłem powoli nakładać drobniejsze kalki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 Białym będzie trudno pokryć czarny, ale próbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 Srebrny będzie jeszcze lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 27 Marca 2015 Autor Share Napisano 27 Marca 2015 Srebrny? że niby Srebrna Strzała? Dzisiaj mam zamiar spróbować pokryć czarny kolorem bazowym A (mieszanka 3 kolorów z przewagą satynowej bieli), zobaczymy, jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 A czekaj, bo Ty dałeś czarny na zewnątrz? Ja myślałem o środku. Sorki...To tak, musisz teraz walczyć z białym/jasnym szarym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Marca 2015 Autor Share Napisano 30 Marca 2015 Czarny dałem i wewnątrz i na zewnątrz, trzeba było prysnąć czarnym tylko na zewnątrz i sprawdzić prześwitywanie, miałbym niej roboty i nie zużyłbym niepotrzebne tyle farby. Parę rzeczy trzeba było poprawić: ten element poprawiałem trzy razy: teraz jest tak: chwilowo brak weny, jak zrobić szablony do malowania tego ustrojstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi