Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy warsztat jaki mam zamiar prowadzić i pierwszy model w tej skali. Moją ofiarą będzie Fiat 508/III "Łazik" firmy IBG w skali 1:72. Startuje z zamiarem wykonania go w wersji prosto z pudła ale zobaczymy jak się los potoczy. Jedno jest pewne, model dostanie 3 barwne kamo i jakąś podstawkę.

DSCN4107_zpsdbujbild.jpg

Na dzień dzisiejszy rama się składa i rozpocząłem zabawę z silnikiem, który i tak będzie niewidoczny

DSCN4222_zpsiazqmcfb.jpg

DSCN4225_zpsiypk1apn.jpg

DSCN4116_zpsuvaylsek.jpg

Na dzisiaj to tyle, i mam cichą nadzieję na sugestię bardziej doświadczonych modelarzy i dużo uwag, które pomogą zbudować ten twór na coś co będzie wyglądało "ładnie"

Pozdrawiam Szymon

Napisano

Witam ponownie, powoli do przodu zbliża się ku końcowi sklejanie.

DSCN4234_zpsgkj0lbwt.jpg

DSCN4236_zpsweoy67vj.jpg

DSCN4243_zpswpaiejri.jpg

Mam zamiar zrobić go z zakrytą "budą" i zamkniętymi otworami drzwiowymi

polski%20fiat%201936%20lazik-closed.jpg

Coś takiego tylko odpowiednie dla mojej wersji.

Jeszcze zostało trochę do poprawek, to podszlifować tam doszpachlować.

Mam pytanie odnośnie malowania, jakiego koloru w 3-barwnym kamo używano jako bazowego.

Pozdrawiam Szymon

• 2 weeks later...
Napisano

Witam ponownie, mała aktualizacja mojego paskudka.

DSCN4313_zpslrliazim.jpg

DSCN4319_zpsnlt6rfkj.jpg

DSCN4308_zps0ltsg3ws.jpg

Zmieniła się trochę koncepcja, na razie próbuję się przestawić na tą skale.

Wszelakie opinie mile widziane.

Pozdrawiam Szymon

Napisano

Zdjęcia robione kalkulatorem niestety, w środę wracam do domu to będę miał dostęp do lusterka. Narazie tyle mi się udało wyciągnąć z tego co mam pod ręką.

DSCN4328_zpscpwdf3gj.jpg

DSCN4322_zpsrjxvwhlz.jpg

Napisano

Witam.

Jak pisałem wcześniej dopadłem dzisiaj normalny aparat a to rezultaty mojej walki z "paskudkiem". Karoserii boję się już dotykać bo jak zwykle przedobrze, zostało do dopracowania wnętrze, dach i czekam na GS żeby dorobić "drzwi". Powoli przymierzam się do podstawki, drzewko zaczyna nabierać już kształtów niestety zostało na akademiku więc na zdjęciach go nie ma.

A tutaj porcja zdjęć:

DSC_2161_zpsmovxr7vi.jpg

DSC_2151_zps3ahqcduz.jpg

DSC_2142_zps4ixs0rl9.jpg

DSC_2135_zpspvwos89c.jpg

DSC_2108_zps5dgy7i9w.jpg

DSC_2084_zpsf49ts1te.jpg

DSC_2104_zpsoecbmbkx.jpg

Prosiłbym o rady co można zmienić co poprawić.

Pozdrawiam Szymon.

Napisano

Nie miałem weny przez święta żeby zrobić coś przy Fiacie, i tak czekam na jakąś masę żeby dorobić "drzwi". Jako że jestem w domu dorwałem jakieś stare śmieci (podkładkę pod mysz, kawałek kartonu, chusteczkę higieniczną, pakuły i trochę drutu) i wyszła z tego podstawka w wersji beta czekająca teraz na wodę, mam nadzieję, że jest w miarę zjadliwa. Wszelkie opinię mile widziane, te krytyczne nawet bardzo. Co do zdjęć dziękuje za uwagi. Staram się robić jak najlepsze ale nie potrafię wygrać z ustawieniem ostrości w moim aparacie podejrzewam, że obiektyw jest zły do tego typu zdjęć.

Pozdrawiam Szymon.

DSC_2258_zpspcyezybl.jpg

DSC_2256_zpsqqv3nrqc.jpg

DSC_2250_zpsfvqktfoc.jpg

• 2 months later...