Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jezeli zly dzial to prosze przeniesc. Mam w sumie smieszne pytanie ale z jakiego tworzywa sa zrobione pojemniczki od farby firmy Tamiya szklane czy moze plastik ?

Pytam dlatego ze chcialem zakupic metalowe kulki do mieszania farby i chyba nie za bardzo by sie sprawdzily jezeli pojemnik byl by ze szkla .

Dziekuje i Pozdrawiam

Napisano
Witam

Jezeli zly dzial to prosze przeniesc. Mam w sumie smieszne pytanie ale z jakiego tworzywa sa zrobione pojemniczki od farby firmy Tamiya szklane czy moze plastik ?

Pytam dlatego ze chcialem zakupic metalowe kulki do mieszania farby i chyba nie za bardzo by sie sprawdzily jezeli pojemnik byl by ze szkla .

Dziekuje i Pozdrawiam

To szklo. Od kilku miesiecy mam w kazdym sloiczku 10 malutkich, 3mm kulek i swietnie sie sprawdzaja. Farba jest na tyle gesta, ze nie uderzaja z duza sila. Podobnie dzialaja kulki w lakierach do paznokci, ktore tez maja szklane opakowania.

Napisano

Szklane. Do mieszania Tamiyi nie musisz używać kulek,wystarczy otworzyć słoiczek i wymieszać np patyczkiem uciętym z ramki wypraski.Jeśli jednak ci zależy na twoim sposobie mieszania to śmiało możesz użyć kulek,szkło jest grube.

Napisano

… Pytam dlatego ze chcialem zakupic metalowe kulki do mieszania farby i chyba nie za bardzo by sie sprawdzily jezeli pojemnik byl by ze szkla …
… Od kilku miesiecy mam w kazdym sloiczku 10 malutkich, 3mm kulek i swietnie sie sprawdzaja. …
Potwierdzam. Ja stosuję od trzech do sześciu kulek per słoiczek. Średnica 3mm. Stal nierdzewna A2. Dodatkowo zrobiłem sobie wytrząsarkę.
Napisano
… Wow ciekawa konstrukcja ten wytrzasarki , a jak sie sprawuje daje rade ??
Do pełnego wymieszania potrzeba zazwyczaj między trzydzieści, a czterdzieści pięć sekund. Przenosi wibracje na dłoń trzymającego. Podziwiam mojego syna, że on to wytrzymuje. Ja zazwyczaj rozkładami na dwie, lub nawet trzy „sesje” po paręnaście sekund.
Napisano
A czy ktos z was moze uzywal spieniacza do mleka zeby wymieszac farbe ? …
Badger Trumpeter

Jest jakas roznica miedzy tymi dwoma modelami oprócz ceny? bo jesli nie to oczywiscie biore tansza wersje i dam sobie spokoj z kulkami .

Napisano
… uzywal spieniacza do mleka zeby wymieszac farbe ? …
Badger Trumpeter
Jest jakas roznica miedzy tymi dwoma modelami oprócz ceny? bo jesli nie to oczywiscie biore tansza wersje i dam sobie spokoj z kulkami .
Sądzę, że nikt nie odpowiedział, bo nikt nie używał obu.

Skoro masz tak unikalną możliwość się wykazać, to nabądź oba, napisz tutaj minirecenzję, a czytelnicy będą mieć dzięki temu więcej wiedzy za mniejsze pieniądze.

Jeśli dołożysz do tego jeszcze porównanie do kulek to będzie pełnia szczęścia.

• 4 months later...
Napisano

Ja dostałem farbki tamiya i humbrol nieruszane od 10-15 lat...

ktoś wrzucił do nich kiedyś nakrętki do śrubek, i jak je otworzyłem, to śrubka była przyrośnięta do szklanej ścianki słoiczka,

oprócz tego farba podzieliła się na dwie warstwy- kolorową pastę na dole, i płyn na górze.

Potem próbowałem używać kuleczek z łożysk od szuflady, ale okazały się za małe.

Doszedłem do wniosku, że tamiye najlepiej przed otwarciem i malowaniem wstrząsnąć, a potem wymieszać wykałaczką.

• 6 months later...
Napisano

Wrzucanie czegokolwiek do tamci to nieporozumienie.Pamiętajmy,że spraye są z reguły rozcieńczone i mają inną lepkość.Farby w słoikach mają gęstsze pigmenty toteż jeśli dłużej leżakują na dnie robi się breja.Unieruchomi i łożysko od karuzeli.To można jedynie delikatnie rozmieszać patyczkiem czymś takim .

Swoją drogą osobiście polecam GUNZE AQuEOS .Rewelacja.Nawet po latach nie ma problemu z ich mieszaniem.Pigmencik lepszy od Tamiyowskich .

Napisano

Ja używałem mieszadła zrobionego ze spieniacza do mleka i po tym jak pękł m szklany słoiczek w trakcie mieszania -zrezygnowałem/zbyt cienka ośka i za duże wibracje/, Po zakupie oryginalnego mieszadła problemy ustąpiły. Niecałe 50 zł. wydatku i spokój do końca życia- polecam.

Napisano
Ja używałem mieszadła zrobionego ze spieniacza do mleka i po tym jak pękł m szklany słoiczek w trakcie mieszania -zrezygnowałem/zbyt cienka ośka i za duże wibracje/, Po zakupie oryginalnego mieszadła problemy ustąpiły. Niecałe 50 zł. wydatku i spokój do końca życia- polecam.

Wiekszosc tych spieniadel ma po prostu za dluga oske -- do naszych zabaw wystarczy ja skrocic by wibracji nie bylo. Swoja droga jakie Ty odchylenia miales ze Ci sie sloiczek stlukl