wuwumaster Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 Od dłuższego czasu gromadzone materiały oraz "się doktoryzowanie" zaowocowały dość sprawnyą i jak na mnie niespotykanie szybką budową modelu (1 m-c). Zestaw : Academy - geometrycznie sporo lepszy od revella, ale detal ubogi, dość wygórowaną cenę (ok 60-65 PLN) tłumaczyć można dodatkowymi elementami (ogon do wersji C z silnikiem rakietowym, wyrzutnie Orkanów itp) oraz bardzo bogatą kalkomanią całkiem przyzwoitej jakości (druk świetny, nakładalność do przyjęcia) Dodatki: silnik Quickboost (dedykowany do Revella, za krótki i ze złym wlotem - na wzór Revella, wymagał wydłużenia i dołożenia odpowiednio przerobionego prawidłowego wlotu z zestawu. Nos z uzbrojeniem (zrobiony pod Revella więc nie za bardzo pasujący do ACA, CA+ pilnik załatwiły sprawę, sam zestaw podobno był bdb - ja trafiłem na jakieś badziewne odlewy), podwozie i zestaw silnika (ostatecznie wykorzystane tylko osłony) - CMK, kolorowa blaszka i maski - Eduard (blaszki mają kilka błędów ale ogólnie są OK, troche gimnastyki wymagało pożenienie ich z żywicą), maski - do oszklenia pasują ładnie, do kół - do przedniego OK, do głównych jest jeden zestaw kompletnie nie pasujący do wymiarów felg, troche to dziwne w dobie komputerowego opracowywania takich dodatków), oszklenie RobTaurus - rewelacyjne! Malowanie: metalizery MM, kolory podstawowe - Pactra, detale - Humbrol, Revell model udało mi się zakończyć akurat na festiwal w Bytomiu (chciałem go przygotować na tą imprezę, ale bez jakiegoś strasznego spinania się), galeria wkrótce - jak tylko znajdę chwilę żeby zrobić kilka porządnych zdjęć (poniższe wykonywane telefonem, na tyle dobrze na ile się dało, przy różnym oświetleniu, bardziej dla udokumentowania niż zdjęć pokazowych, ale myślę że widać o co chodzi ). Mam jeszcze kilka Me-262 do zrobienia (żal nie wykorzystać pozostałej kalkomanii) dla tego ten traktuje jako solidną wprawkę - może ktoś z szanownych oglądających skoryguje moje nieświadomie popełnione błędy, może ktoś początkujący coś skorzysta. i początek krojenia, dopasowywania - słowem dłubaniny: i malowanie: kokpit - wanna CMK, detale Eduard: składanie w całość: koła i golenie podwozia są mocną stroną zestawu Academy, ale przy przedniej goleni do usunięcia jest stabilizator (te nożyczki obok teleskopu) - występował tylko we wczesnych egzemplarzach szybka Rob Taurus vs zestawowa (swoją drogą i tak całkiem ładna - zostanie do jakiegoś Revella) cd; podkład, poprawki, malowanie kalkomanie: potem wykończeniówka, poskładanie reszty w całość, i na koniec finalne foto warsztatowe: oraz wspomniana obecność modelu w Bytomiu (wraz z Foką-papugą) odpowiednio w sobotę i w niedzielę (nieskromnie się chwaląc - Jaskółek załapał się na wyróżnienie): pozdrawiam! ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Fantastyczny model, bardzo przykul mój wzrok w Bytomiu, gdzie jak dla mnie był jednym z ładniejszych (o ile nie najładniejszym) drugowojennych w 1/72. Gratuluje fantastycznej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 Super, czekam na lepsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 Czy kabina w tym samolocie była w pancernej wannie ? Pytam bo patrząc na twoja znakomita robotę tak mnie tchnęło, że ta połowa rury w której jest kabina wygląda jak pancerz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 20 Marca 2015 Autor Share Napisano 20 Marca 2015 dziękuję za miłe słowa co do pancernej wanny - ciekawa sprawa, przejrzałem jeszcze raz literaturę, prawdę mówiąc nigdy nie spotkałem się z opisem aby ta część była jakimkolwiek opancerzeniem kokpitu, na co lepszych zdjęciach (np. książeczka Mushroom-a) wygląda to po prostu jak blaszana, ponitowana konstrukcja, która stanowiła bazę do montażu wyposażenia kokpitu. pozdrawiam! ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi