Skocz do zawartości

Efekty

falcon300

Rekomendowane odpowiedzi

nie próbowałem ale nie chce skaszanic na pierwszy raz
Nie ludz sie, ze za pierwszym razem model Ci wyjdzie tak, jak bys chcial... Juz na ten temat bylo tyle powiedziane. Pozwol, ze uzyje pewnej analogii. Czy jak wsiadles na rower, to od razu umiales na nim jezdzic? Nie! Musiales najpierw jezdzic na 4 kolkach, potem byl kijek z siodelkiem i w koncu jakos Ci sie udalo przejchac pierwsze kilka metrow na dwoch kolach, a na konic byla gleba. Pozniej bylo jeszcze mnostwo wywrotek, kraks, poobdzieranych kolan itd... A i teraz pewnie Ci sie zdarzy wypierniczyc raz najakis czas. Mam racje? Dokladnie tak samo jes z modelarstwem. Nie ma, ze wezmiesz sobie model i od razu zrobisz cos super, wszystko Ci wyjdzie, nic nie zchrzanisz... Tak sie nie da. No przynajmniej niewielu takich jest, co im sie udalo...

falcon300,

sposobow grawerowania lini podzialu blach jest chyba tyle co modelarzy, ktorzy sie na to decydowali. Kazdy z nich ma swoje wyprobowane metody.

Jednemu lezy firmowy rysik grawerski, drugiemu samorobka o podobnym ksztalcie, trzeci zadowala sie zwykla igla w oprawce do wiertelek precyzyjnych itd, itp.

Grawerowanie na powierzchniach w miare plaskich, jak skrzydla (odrzutowcow) nie wymaga chyba dluzszego deliberowania. Dobrze jest miec jakas elastyczna linijke, czy inna tasme, ktora przykladasz do powierzchni i delikatnie trasujesz. Jak pisal Majek, bez prob i bledow sie nie obedzie. Linie na oblych kadlubach to juz troszke wyzsza szkola jazdy.

Ja jako linijke uzywalem swego czasu, przyklejona folie, a pierwsza ryse robilem za pomoca skalpela. Mysle, ze powinienes tez sam cos sprobowac wymyslic. Moze akurat staniesz sie prekursorem jakiejs genialnej metody.

Zajrzyj na YouTube gdzie jest kilkanascie odcinkow "Plastikowego Hita".

Tak mi sie wydaje, ze w jednym z nich bylo cos o ryciu.

erkamo koledze chyba chodzi o linie podziału wypukłe z tego co zrozumiałem.

Mniej więcej to idzie tak, kładziesz dwie blaski po piwie, zostawiasz między nimi szczelinkę na szerokość nici i wypełniasz ją [i tu zapomniałem czym to robisz więc może ktoś uzupełni? ale możliwe, ze to będzie szpachla ].