karambolis8 Napisano 18 Czerwca 2015 Share Napisano 18 Czerwca 2015 Witam. Zakupiłem ostatnio do Apacha Hasegawy konwersję na izraelskiego Sarafa. Wingman Models WMF 48016. Na pudełku mamy napis sugerujący, że to mniej więcej to samo, co Isracast: "ex Isracast 48012". Dawno nie widziałem tak fajnie opracowanej konwersji, więc wrzucam in-box. Zestaw jest zapakowany w duży blister. Wewnątrz mamy spory woreczek z żywicą, arkusz kalkomanii, niedużą blaszkę, mały arkusz masek i bardzo dokładną kolorową instrukcję. Całość wewnątrz zabezpiecza kawałek pianki. Maski służą do wymalowania żółtego oznaczenia na ogonie. Fajnie, że producent o tym pomyślał, bo kalkomanię ciężko by było ułożyć na krzywiźnie kadłuba. Kalkomanie robią dobre wrażenie. Nie jest to druk najwyższej jakości, ale bardzo przyzwoity. Drobne napisy są na prawdę drobne, a mimo to prawie da się je odczytać, druk nie jest rozmazany. Nie ma takiej rozdzielczości druku jak najnowsze Techmody, ale na prawdę nie ma się czego wstydzić. Miłym zaskoczeniem jest instrukcja. Zawiera zdjęcia prawdziwej maszyny, oraz coś jakby zdjęcia warsztatowe wpasowania konwersji w model. Trzy kolejne strony poświęcone są na kamuflaż oraz kalkomanie Rzut oka na wszystkie żywice. Mamy zbiorniki paliwa, zmodyfikowane skrzydła, parę elementów do kokpitu i sporo dupereli na zewnątrz modelu. Odlewy są na prawdę dobrej jakości, bez skaz, matowe, a detale prezycyjne. Skrzydła mają pełne nitowanie. Myślę, że są to odlewy zestawowych skrzydełek z dodanymi bąblami i wyrzutnikami flar na krawędzi spływu. Różnych odstających dynksów do oklejenia całego modelu jest całkiem sporo. Nadadzą one izraelskiemu Apachowi niepowtarzalny urok ;) Jedyny zgrzyt to zbiorniki paliwa. Tutaj jakość odlewu jest wyraźnie gorsza, odstaje od całości. Mamy nierówne, znikające linie podziału oraz coś dziwnego dzieje się w okolicy zaczepu. Nie jest to jednak nic, z czym nie poradziłby sobie przeciętny modelarz. Zdecydowanie polecam, nie żałuję wydanych pieniędzy Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Kiedy warsztacik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Właśnie, Karambolis narobił mi takiego smaka, że mało tego nie kupiłem, na szczęście otrzeźwienie jakieś nadeszło. Ale taki warsztat, oj obejrzałbym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Do AH-64 brakuje mi jeszcze paru dodatków, więc nie szybko. Mam tyle fajnych modeli w składziku, że sam nie wiem za co się zabrać ;) Poza tym nie skończyłem jeszcze, tego co teraz mam rozgrzebane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Z tego co się orientuję to Hasegawa sama ma w ofercie koszernego Apacha. Numer 07365. W Każdym razie będę śledził ewentualny warsztat z zainteresowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Oj smakowite! Też z niecierpliwością czekam na warsztat. Solo - bo śmiglaki mają moc !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 O ile mnie pamięć nie myli, To Karambolis kupił właśnie takiego Żyda Hasegawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Gdybym kupił Sarafa Hasegawy, to nie miałbym po co kupować konwersji ;) Ale nigdzie nie mogłem znaleźć tej wersji. Kupiłem najtańszą wersję D na HLJ, Z wysyłką wyszło niecałe 90zł. Sam model w promocji ok 70zł. http://www.hlj.com/product/HSGPT23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi