Addiw7 Napisano 1 Lipca 2015 Share Napisano 1 Lipca 2015 Czy istnieje jakiś sposób, żeby śmigło samolot kręciło się swobodnie, kiedy je "pstryknę"? Jak skleję modele to oczywiście smigło się kręci, ale jak przestanę "naciskać", to natychmiast staje, oczywiście z powodu zbyt dużego tarcia. Czy jakieś delikatne nasmarowanie smarem czy choćby olejem cokolwiek pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Addiw7 Napisano 2 Lipca 2015 Autor Share Napisano 2 Lipca 2015 Dziękuję za odpowiedź, ale w takiej sytuacji chyba dam sobie spokój z tym na razie i zdobędę więcej podstawowego doświadczenia w modelarstwie ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 Lipca 2015 Share Napisano 2 Lipca 2015 Z ok. 2-3-centymetrowych kawałków pręcików i rurek, plastikowych i mosiężnych, montuję ułożyskowanie i wklejam w kadłub na samym końcu budowy. W sklepach modelarskich można kupić rurki, wchodzące w kolejne z minimalnym luzem, a dość długie łożysko zabezpiecza przez biciem osi. Podstawowym problemem jest tu dokładnie osiowe wywiercenie otworów i wklejenie osi. Żeby tego uniknąć, zdarzało mi się np. nasuwać rurkę przedłużającą oś na istniejący trzpień, wystający ze śmigła. Możliwości rozwiązania problemu jest zawsze kilka i najlepsze zależy od pomysłu, jaki na śmigło miał projektant modelu. Przykład takiego mocowania śmigła z rurki plastikowej i szpilki krawieckiej. Dla uzyskania współosiowego położenia elementów, montaż dobrze przeprowadzić w przyrządzie wykonanym np. z deski z przewierconym otworem o średnicy zbliżonej do rurki. To konkretne śmigiełko kręci się świetnie od najsłabszego dmuchnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 2 Lipca 2015 Share Napisano 2 Lipca 2015 Na pewno nie smaruj. Żadne oliwki techniczne, WD-40 i inne takie. Będzie tylko łapać kurz, nawet jeśli trzymasz w gablotce (mam na myśli szafkę typu witryna). Zrobiłem kiedyś w podobny sposób jak Letalin pokazał na zdjęciu, już nie pamiętam czy ułamałem ośkę śmigła czy producent nie przewidział możliwości obrotu, a ja uparłem się, że będzie się kręcić i się kręci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Lipca 2015 Share Napisano 2 Lipca 2015 Ja montuje smigła na metalowych osiach. Cieskie oski maja ta zalete, ze posiadaja duza bezwładnośc, i w efekcie dłużej sie kreca, oczywiscie jak nie ma duzych oporów. Mozna tez uzywac igieł lekarskich . Tak czy inaczej jak chcesz, zeby ci sie smigiełko kreciło jak złoto, to sam musisz pokombinowac, opieranie sie w tej materii na zestawowych patentach to strata czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi