Constructor Napisano 4 Grudnia 2007 Share Napisano 4 Grudnia 2007 Obrazek jest w formacie jpg. Constructor o jaka skale chodzi, bo nie czaje. Ogólnie z spraw informatycznych jestem cienki jak tyłek węża. W momencie gdy zaczynasz rysunek ustalasz w jakiej skali go rysujesz. Zbierając pomiary robisz to w cm [z uwzględnieniem mm]. Gdy wkreślasz rysunek w arkuszu modelu to nie robisz tego "w skali" tak jak na kartce, ale w skali 1:1, wpisując jednostki tak jakby w cm. Otrzymujesz tym samym rzeczywiste wartości obiektu pomiędzy modelem a obiektem rzeczywistym. Wklejając zdjęcie cad pyta o skalę, kąt obrotu zdjęcia itd. i tu musisz pokombinować ze skalą, bo rozdzielczość dpi zdjęcia może jest za mała i fota w skali 1:1 jest mikroskopijna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 4 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2007 No zobaczymy, dziś będę czarować przy tym. Załatwiłem sobie całkiem nowy autocad z 2006 roku po polsku, więc powalczę z nim;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 17 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2007 Znów powracam z problemem, zainstalowałem dziś nowego autocada 2008, no i postanowiłem że zacznę prace w nim , ale co sie okazało że zdjęcia jak i szkice zapisane jako pliki jpg, autocad nie widzi i nie mogę ich wkleić co robić?? Pliki jakie można wrzucić to: dwg, dws i dxf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Grudnia 2007 Super Moderator Share Napisano 17 Grudnia 2007 Przekonwertuj do plików bmp. Mój AutoCad 2004 pliki bmp widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_00 Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 AutoCad 2007 bierze w/g mnie wszystkie takie pliki . Aha no i poprawcie nazwę tematu na AutoCad a nie jakoś po niemiecku AuthoCad ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 19 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2007 Przekonwertuj do plików bmp. A możesz mi zdradzić jak to zrobić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_00 Napisano 19 Grudnia 2007 Share Napisano 19 Grudnia 2007 Jeśli chodzi JPG do BMP to : http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Jpg+to+BMP&btnG=Szukaj+w+Google&lr= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 20 Grudnia 2007 Share Napisano 20 Grudnia 2007 Witam. Znów powracam z problemem, zainstalowałem dziś nowego autocada 2008, no i postanowiłem że zacznę prace w nim , ale co sie okazało że zdjęcia jak i szkice zapisane jako pliki jpg, autocad nie widzi i nie mogę ich wkleić co robić?? Pliki jakie można wrzucić to: dwg, dws i dxf. Zapewne zainstalowałeś acada w wersji LT. W pełnej wersji bez problemu wstawisz pliki typu jpg, tiff, itp. Wykorzystaj jakikolwiek plik utworzony w pełnej wersji z wstawionym obrazem; potem w wersji LT po prostu pokaż prawidłową ściężkę dostępu do pliku. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 21 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2007 No tak, właśnie chce zrobić bo przekonwertowałem jpg na bmp i nic więc jedyna szansa to wkleić obraz do autocada starszego i zapisać tam i przerzucić do mojego - ufff ale okrężna droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 W górnym rzędzie linii poleceń… zakładka WSTAW (czwarta od lewej…) potem OBRAZ RASTROWY, wybierasz w oknie eksploracji przykładowe zdjęcie i wklejasz wybierając współrzędne. Nie ma możliwości żeby nie działało, bo obsługuje większość formatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 21 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2007 Wszystko działa teraz, nie wiem co tam wcześniej nabroiłem;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi