Gość Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 Cześć. Proszę Was o poradę. Budując mojego Actrosa Black Edition (który idzie jak krew z nosa), napotkałem na pewien problem w postaci efektu chromu. Pomalowałem kilka elementów najpierw czarnym połyskiem farbą Dupli Color (z OBI, tańsza wersja MOTIPa, produkcji DUPLI-MOTIP), a następnie lekko zmatowiłem i pomalowałem chromem (wszystko w spray'u - cienkie warstwy). Efekt chromu wyszedł, jak wyszedł, mniejsza o to, efekt wygląda tak: Detale stały już 3 dni po malowaniu w temperaturze ok 15 - 18stC (w komórce) i po tych 3-ech dniach, jak pocieram palcem detal (próbny), efekt chromu szarzeje, a na palcu zostaje ten "pseudo chrom". Czy po 3-ech dniach ta farba nie jest jeszcze dobrze utwardzona i powinienem odczekać jeszcze kilka dni (teraz już leży w normalnej temp. pokojowej)? A może ta farba tak po prostu ma i powinienem teraz pomalować bezbarwnym, żeby się pozbyć problemu? Tylko, czy bezbarwny nie pogorszy tego chromu? Wiem, że niektórzy z Was używali efektu chromu, chyba ze "Śnieżki" - czy mięliście podobne problemy? A może jakiś błąd popełniłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 Farby chromo-podobne nie schną to nie nowośc taki sam problem miałem jak malowałem magnumke sprayem Montana lub felgi od Hondy Accord farbą Deco Color....... nawet po miesiącu jak się dotkniesz zostawisz ślad linii papilarnych..... Możesz sprubować to pokryć lakierem bezbarwnym, heh ale nie wiem co się stanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 nawet po miesiącu jak się dotkniesz zostawisz ślad linii papilarnych..... Ślad lini papilarnych zostawiasz na każdej powierzchni. Farba może być wyschnięta i utwardzona - i tak zostawisz na niej odcisk palca. A dlaczego?? A dlatego że na naszych dłoniach zawsze znajdują się drobiny tłuszczu, które zatrzymują się na wypukłościach naszych palców (linie papilarne). Dlatego zawsze i na każdej powierzchni zostawiasz swój unikalny "podpis" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 Rozumiem, ale problemem u mnie jest to, że pocierając palcem, farba schodzi. Tak, jakby nie była utwardzona. Ale oczywiście mogę się mylić. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 To jest normalne w kwestii Śnieżki Chrom Effect Po bezbarwnym chrom stanie się szarym, więc raczej nie polecam. Najlepiej jest zrobić to tak: podkład- czarny gloss WYPOLEROWANY, ale umyty odpowiednio tj. odtłuszczony, a na koniec chrom. I to co uzyskasz, to jest maksimum. Jeszcze jest inna opcja... Mogę Ci części pochromować próżniowo. Wszystko jest w TYM temacie. Jakby co to zapraszam na PW lub gg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Najlepiej jest zrobić to tak: podkład- czarny gloss WYPOLEROWANY, ale umyty odpowiednio tj. odtłuszczony, a na koniec chrom. I to co uzyskasz, to jest maksimum. heh, tak właśnie zrobiłem :( Jeszcze jest inna opcja... Mogę Ci części pochromować próżniowo. Dzięki wielkie za propozycję. Będę jednak brnął dalej jak dotychczas, bo mi się już nie chce ponownie tego przygotowywać, a prace nad Actrosem już zbyt długo trwają. Odczekam jeszcze kilka dni i będę się z tym obchodził ostrożnie. Skorzystam następnym razem (z propozycji). Dzięki za rady i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 JarekS ale ty napisales ze zmatowiles czarny przed polozeniem chromu. musisz zostawic polysk :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Praktycznie każdy metalizer nie zabezpieczony lakierem bezbarwnym pod wpływem tarcia bęzie ścierał się. W Twoim przypadku prysnął bym jeszcze jedną powłokę aby zakryć przetarcia i starał się nie dotykać tych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Ślad lini papilarnych zostawiasz na każdej powierzchni. Farba może być wyschnięta i utwardzona - i tak zostawisz na niej odcisk palca. A dlaczego?? A dlatego że na naszych dłoniach zawsze znajdują się drobiny tłuszczu, które zatrzymują się na wypukłościach naszych palców (linie papilarne). Dlatego zawsze i na każdej powierzchni zostawiasz swój unikalny "podpis" Tylko że linie papilarne na wyschniętej farbie zetrzesz a na tej nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 JarekS ale ty napisales ze zmatowiles czarny przed polozeniem chromu. musisz zostawic polysk :P OK, źle napisałem (skróty myślowe) - część detali pozostała nie ruszona po malowaniu połyskiem, a część musiałem delikatnie przyszlifować (papier wodny 2500 w wodzie), bo były jakieś drobne "żydy" po malowaniu. A czy jak nakleję taśmę maskującą Tamiya na taki chrom, to nie zerwie mi go przy odklejaniu? Dzięki i pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 A czy jak nakleję taśmę maskującą Tamiya na taki chrom, to nie zerwie mi go przy odklejaniu? To zależy od tego czy odtłuściłeś elementy przed malowaniem i jakiego użyłeś podkładu do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 To zależy od tego czy odtłuściłeś elementy przed malowaniem i jakiego użyłeś podkładu do malowania. W zasadzie bez podkładu, od razu poszła czarna farba połysk, ale na dobrze zeszlifowany plastik. Myślę, że sama farba połysk (Dupli), bęedzie się trzymać dobrze - zresztą próbowałem na innych elementach, tak samo malowanych i przygotowanych na połysk i tego taśma maskująca nie odrywała. Boję się jedynie o warstwę "chromu" czy ona nie odejdzie. Odtłuszczanie robię zawsze standartowo - w roztworze wody z ludwikiem, potem letnia woda do zmycia roztworu (bieżąca) i na 24h do komórki do wyschnięcia (nie latają tam farfocle w powietrzu). Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyline Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 A nie lepiej zrobic tak jak ja zrobilem w silniku od Actrosa polozylem podklad i kupilem farbe Motip zolta z polyskiem cyz z lakierem utwardzajacym teraz silnik swieci sie w swietle dziennym i sztucznym , wiec i ty mozesz kupic farbe MOTIP z lakierem pewnie sa takie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 jak pocieram palcem detal (próbny), efekt chromu szarzeje, a na palcu zostaje ten "pseudo chrom". A czy jak nakleję taśmę maskującą Tamiya na taki chrom, to nie zerwie mi go przy odklejaniu?Ja bym spróbował na jakimś innym elemencie, na przykład wyprasce. Bo skoro po potarciu palcem chrom zostaje na naskórku, to do taśmy też może się przykleić i zostać... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Ja bym spróbował na jakimś innym elemencie, na przykład wyprasce. Mam dodatkowy, "próbny" zbiornik i na nim testuję. Bo skoro po potarciu palcem chrom zostaje na naskórku, to do taśmy też może się przykleić i zostać... Właśnie o to chodzi - czy taśma Tamiya na tyle mocno trzyma, że zerwie drobiny chromu. Będę eksperymentował za kilka dni, napewno efekt opiszę. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 czy taśma Tamiya na tyle mocno trzyma, że zerwie drobiny chromu.Według mnie trzyma nieco mocniej, niż naskórek na palcu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Miałem podobną sytuację z chrome silver marki Model Master, po 2 tygodniach farba się lepiła i zostawała na palcach, po zamasowaiu tamiyką pomalowaniu innym kolorem zeszła pięknie . I element trzeba było czyścić i malować od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Miałem podobną sytuację z chrome silver marki Model Master, po 2 tygodniach farba się lepiła i zostawała na palcach, po zamasowaiu tamiyką pomalowaniu innym kolorem zeszła pięknie . I element trzeba było czyścić i malować od nowa. No to kupa... Spróbuję u siebie za kilka dni, ale pewnie efekt będzie ten sam. Dzięki za odpowiedzi. Acha, a próbował ktoś może moczyć taśmę Tamiya i zrywać na mokro? Zwykła taśma malarska schodzi wtedy dużo łatwiej. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Mozesz jeszcze probowac oslabic klej na tasmie, naklejajac/odklejajac ja na jaka gladka powierzchnie, np lustro. Nie gwarantuje dobrego rezultatu, bo wszystkie metalizery tworza raczej slaba powloke. Tak przynajmniej wynika z moich doswiadczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi