rymulus Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Zbliżam się powoli ku końcowi. Kalki już są na miejscu. Pozostało go trochę połosiować, bo jak szaleć to szaleć Doszły jeszcze części do wnęk podwozia głównego Na chwilę obecną bronek wygląda tak Niestety jest też kilka wad. Przede wszystkim niektóre kalki się świecą, niestety 10 lat leżenia na strychu w temperaturach +30 do -10 zrobiło z klejem swoje. Przyklejałem je na sido lecz nie wszędzie wszystko poszło ok. Druga rzecz to jedno koło i cała goleń podwozia głównego jest trochę krzywa. Okazało się też że po zdjęciu taśmy z oszklenia że środku jest masa paprochów. Udało mi się je odkurzyć nawet bez uszkodzenia modelu Pozostało tylko podorabiać jakieś duperelki coś tam jeszcze podmalować i doczyścić oszklenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Października 2015 Share Napisano 19 Października 2015 kabinkę zrobiłeś rewelacyjna, ale olałeś na przykład silniki, a zwłaszcza wloty powietrza do turbin. Trzeba było obejrzeć fotki i je trochę podrasować. Ale generalnie model fajny ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 19 Października 2015 Autor Share Napisano 19 Października 2015 kabinkę zrobiłeś rewelacyjna, ale olałeś na przykład silniki, a zwłaszcza wloty powietrza do turbin. Trzeba było obejrzeć fotki i je trochę podrasować. No i, no i... no i wygląda teraz tak, a był taki piękny, amerykancki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Października 2015 Share Napisano 19 Października 2015 Zaimponowałeś mi !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 19 Października 2015 Autor Share Napisano 19 Października 2015 Dzięki spiton. Muszę przyznać że skupiając się na kabinie i podwoziu nie zwróciłem uwagi na inne detale, które już dawno temu skleiłem. Twoja uwaga mnie trochę otrzeźwiła i zauważyłem jeszcze kilka innych części do poprawienia. Wloty powietrza już wycięte. Dodatkowo dorobię kanały wlotowe do silnika, nie będzie dzięki temu pustki w otworze. Skoro znów go rozgrzebałem to poprawie jeszcze klapy podwozia które są grube i może dorobię otwarte hamulce aerodynamiczne. Do poprawy jest też ramka pod kadłubem za przednim kołem, powinna być zrobiona z płaskiego pręta lub blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 No pięknie !!!! Trzymam kciuki !Super wyprowadziłeś silniczki !! Widziałeś może mojego niedokończonego -jednoosobowa "Bronke" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 20 Października 2015 Autor Share Napisano 20 Października 2015 No pięknie !!!! Trzymam kciuki !Super wyprowadziłeś silniczki !!Widziałeś może mojego niedokończonego -jednoosobowa "Bronke" ? Dzięki, dzięki. Twojego jednoosobowego Bronka nie widziałem. A prace na silnikami powoli idą do przodu. Kanały wlotowe do silników wklejone i pomalowane. Całość wróciła znów na kadłub. Przy pomocy płytek plastiku i szpachli będę dalej profilował silniki. Teraz wszystko niech sobie schnie, a jutro wstępne szlifowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 ostro !! Lubie takie modelarstwo bez kompleksów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Obficie tej szpachli dałeś. Długo to będzie schło i się zapadało. Następnym razem lepiej nakładać cienkie warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 21 Października 2015 Autor Share Napisano 21 Października 2015 Obficie tej szpachli dałeś. Długo to będzie schło i się zapadało. Następnym razem lepiej nakładać cienkie warstwy. Szpachli nie ma tam wiele, pod spodem jest konstrukcja z plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 21 Października 2015 Autor Share Napisano 21 Października 2015 Wieczór minął z papierem ściernym w ręce. Jak na moje umiejętności wyszło całkiem nieźle i nawet obie gondole są do siebie podobne Pewnie jeszcze coś poprawie lekko papierkiem ale zmian w kształcie już nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Października 2015 Share Napisano 22 Października 2015 Masz ściereczkę matującą-włókninę ścierną, czy jak to tam się nazywa ? Pytam, bo jest nieodzowna przy takiej robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 24 Października 2015 Autor Share Napisano 24 Października 2015 Otwory pod hamulce aerodynamiczne wydłubane. Gotowe też są już same hamulce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 24 Października 2015 Share Napisano 24 Października 2015 O rzesz ty !!! To nawet nie są hamulce co spojlery wspomagające prace lotek, podobnie jak w P-61. O ile dobrze kojarze. Słowem były chyba wychylane razem z lotkami, róznicowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 Czasami nieznajomość materii z którą się pracuje nieco komplikuje życie. Dorabiając te części bazowałem na tym rysunku... ... i na tym zdjęciu. Uznałem że nie widać tych hamulców/spojlerów na drugim skrzydle bo zasłania je kabina. Biorąc jednak pod uwagę to co napisałeś zauważyłem że lotka na przeciwległym skrzydle jest opuszczona, więc ma to sens. Z drugiej jednak strony lotki na tym zdjęciu są lekko wychylone a to ustrojstwo jest schowane w skrzydle. Pozostaje więc wklejenie ich w pozycji zamkniętej bo na wycinanie lotek już trochę za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 Ale lipa... ...kalki mu srebrzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Ale lipa... ...kalki mu srebrzą bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Ale lipa......kalki mu srebrzą bez komentarza ...a jednak skomentowałeś ale czyż nie mam racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 przerywacze sie wychylają przy mocnym wychyleniu lotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 15 Listopada 2015 Autor Share Napisano 15 Listopada 2015 Skończony. Na pewien czas straciłem do niego trochę serca. Po przerwie dorobiłem mu kilka pierdółek, antenki, klamki zewnętrzne przy kabinie, dokleiłem klapy podwozia. Generalnie jestem z tego modelu zadowolony, choć jest kilka mankamentów. Po przeróbce silników i ich pomalowaniu widać różnicę pomiędzy pierwszym malowaniem a poprawką . Drugi mankament który rzuca się w oczy to podwozie główne, które przekrzywiło mi się na jedną stronę. Na koniec kilka niezbyt udanych fotek. Jak kiedyś w tym kraju pojawi się słońce to postaram się zrobić więcej fotek w lepszym oświetleniu i wstawić galerię. A teraz czas na Lim-2 eduarda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 15 Listopada 2015 Share Napisano 15 Listopada 2015 No Łukasz, jest MOC!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi