Skocz do zawartości

OV-10 A Bronco 1:72 Academy

rymulus

Rekomendowane odpowiedzi

Zbliżam się powoli ku końcowi. Kalki już są na miejscu. Pozostało go trochę połosiować, bo jak szaleć to szaleć

DSCF4048_zpsipzo4zjn.jpg

DSCF4049_zps6dr3ulbi.jpg

Doszły jeszcze części do wnęk podwozia głównego

DSCF4055_zpsdvvcxyfa.jpg

DSCF4058_zpsr25h8shk.jpg

Na chwilę obecną bronek wygląda tak

DSCF4060_zpsf9uw0sro.jpg

DSCF4059_zpsuu6ckgai.jpg

DSCF4064_zpsudgzgy2g.jpg

DSCF4063_zpsrs0hzdoo.jpg

DSCF4062_zpsxvm4qwp8.jpg

Niestety jest też kilka wad. Przede wszystkim niektóre kalki się świecą, niestety 10 lat leżenia na strychu w temperaturach +30 do -10 zrobiło z klejem swoje. Przyklejałem je na sido lecz nie wszędzie wszystko poszło ok. Druga rzecz to jedno koło i cała goleń podwozia głównego jest trochę krzywa. Okazało się też że po zdjęciu taśmy z oszklenia że środku jest masa paprochów. Udało mi się je odkurzyć nawet bez uszkodzenia modelu

Pozostało tylko podorabiać jakieś duperelki coś tam jeszcze podmalować i doczyścić oszklenie.

kabinkę zrobiłeś rewelacyjna, ale olałeś na przykład silniki, a zwłaszcza wloty powietrza do turbin. Trzeba było obejrzeć fotki i je trochę podrasować.

ov10-armed.jpg

Ale generalnie model fajny ,-)

Dzięki spiton. Muszę przyznać że skupiając się na kabinie i podwoziu nie zwróciłem uwagi na inne detale, które już dawno temu skleiłem. Twoja uwaga mnie trochę otrzeźwiła i zauważyłem jeszcze kilka innych części do poprawienia.

Wloty powietrza już wycięte. Dodatkowo dorobię kanały wlotowe do silnika, nie będzie dzięki temu pustki w otworze.

DSCF4067_zpsgsdzieeg.jpg

Skoro znów go rozgrzebałem to poprawie jeszcze klapy podwozia które są grube i może dorobię otwarte hamulce aerodynamiczne. Do poprawy jest też ramka pod kadłubem za przednim kołem, powinna być zrobiona z płaskiego pręta lub blaszki.

No pięknie !!!! Trzymam kciuki !Super wyprowadziłeś silniczki !!

Widziałeś może mojego niedokończonego -jednoosobowa "Bronke" ?

Dzięki, dzięki. Twojego jednoosobowego Bronka nie widziałem.

A prace na silnikami powoli idą do przodu. Kanały wlotowe do silników wklejone i pomalowane.

DSCF4068_zpssggj0nkd.jpg

DSCF4069_zpspcupmthu.jpg

Całość wróciła znów na kadłub. Przy pomocy płytek plastiku i szpachli będę dalej profilował silniki. Teraz wszystko niech sobie schnie, a jutro wstępne szlifowanie

DSCF4073_zpsqcvizkzi.jpg

DSCF4072_zpsumb5bsai.jpg

DSCF4074_zpsoczykrtn.jpg

O rzesz ty !!! To nawet nie są hamulce co spojlery wspomagające prace lotek, podobnie jak w P-61. O ile dobrze kojarze. Słowem były chyba wychylane razem z lotkami, róznicowo.

Czasami nieznajomość materii z którą się pracuje nieco komplikuje życie. Dorabiając te części bazowałem na tym rysunku...

ov10a-1_zpsplwlt6h3.gif

... i na tym zdjęciu. Uznałem że nie widać tych hamulców/spojlerów na drugim skrzydle bo zasłania je kabina. Biorąc jednak pod uwagę to co napisałeś zauważyłem że lotka na przeciwległym skrzydle jest opuszczona, więc ma to sens.

148446_zpsyrc1j7vt.jpg

Z drugiej jednak strony lotki na tym zdjęciu są lekko wychylone a to ustrojstwo jest schowane w skrzydle.

149459_zps8pirpn7n.jpg

Pozostaje więc wklejenie ich w pozycji zamkniętej bo na wycinanie lotek już trochę za późno

• 3 weeks later...

Skończony. Na pewien czas straciłem do niego trochę serca. Po przerwie dorobiłem mu kilka pierdółek, antenki, klamki zewnętrzne przy kabinie, dokleiłem klapy podwozia. Generalnie jestem z tego modelu zadowolony, choć jest kilka mankamentów. Po przeróbce silników i ich pomalowaniu widać różnicę pomiędzy pierwszym malowaniem a poprawką .

Drugi mankament który rzuca się w oczy to podwozie główne, które przekrzywiło mi się na jedną stronę. Na koniec kilka niezbyt udanych fotek. Jak kiedyś w tym kraju pojawi się słońce to postaram się zrobić więcej fotek w lepszym oświetleniu i wstawić galerię.

DSCF4134_zps4ixbbh3s.jpg

DSCF4133_zpszwbjbgkh.jpg

DSCF4132_zpspxlsihbb.jpg

DSCF4131_zpsxk9vgwqu.jpg

DSCF4130_zpsydnteatf.jpg

DSCF4126_zpsg0uf43vw.jpg

DSCF4125_zpslubzajr4.jpg

DSCF4123_zpsnzbbksou.jpg

DSCF4122_zpsdpdn99hh.jpg

DSCF4119_zpsf1k57nq2.jpg

DSCF4117_zpsetlrvzxk.jpg

DSCF4116_zpss61gjdam.jpg