Darthradi Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 Hmm mam pytanie, czy zna ktoś jakieś farby które by fosforyzowały w ciemności, chodzi mi o raczej jasny kolor. Ewentualnie może ktoś wie jak zrobić imitację świecących się świateł? Pytam bowiem sklejam model Star Cruiser Venator (STAR WARS) i chciałbym zrobić imitację świecących się świateł na modelu, więc może ma ktoś jakiś pomysł i mi pomoże. Czekam na wszelkie rady:) Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 Jest taki statek Ghost Ship i do niego dają zieloną farbę fosforyzującą. Poszukaj jaką dają z nim w zestawie. Jest na pewno w którymś z internetowych sklepów modelarskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 Zobacz w sklepach wędkarskich, można tam kupić markery fosforyzujące. Nie wiem jednak jak jest z ich trwałością. na pewno można je nanosić na plastik / służą do znakowania spławików / ale nie wiem jak długo dają efekt świecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 Pactra posiada w ofercie farby fluorescencyjne: A56 czerwona A57 pomarańczowa A58 żółta Aby poprawnie spełniały swoją funkcję, muszą zostać nałożone na biały matowy podkład (przy czym podkład ten musi być zrobiony idealnie jednolicie - tak słyszałem). Osobiście niedługo mam zamiar zrobić dla siebie jeden model, który byłby pokryty jedną z tych farb, na forum pewnie pojawi się relacja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 24 Listopada 2007 Share Napisano 24 Listopada 2007 Darthradi nie szukaj w modelarskim, ja szukałem chyba pół roku, dzwoniłem, pisałem, kupowałem te niby farbki fluorescencyjne i nic, pozostaje Ci kupić w papierniczym, na 100000% są w papierniczych, ale jaka jest ich konsystencja to nie wiem bo ich nie kupiłem, bo po tych poszukiwaniach zwątpiłem a model leży w śmietniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi