Knjaz Napisano 24 Października 2015 Share Napisano 24 Października 2015 Witam. Może i ja dołoże swoje trzy grosze w temacie. Używałem jako podkładu takich specyfików jak: Vallejo Primer, Mig Primer, Mr Surfacer1000 Primer i obecnie - Tamiya Deck Tan (nie pamiętam numery farby). Vallejo to porażka - rozcieńczony krył kiepsko, nierozcieńczony zalewał detale. Był gumowy i po wyschnięciu dawał się zetrzeć palcem. Mig Primer jest lepszy, ale wciąż mam problemy z odpowiednim jego rozcieńczeniem (może nie powinienem w ogóle rozcieńczać, ale zdarzało mi się zalewać detale). Tamiya Deck Tan jest obecnie używanym podkładem, bo mało śmierdzi i nie musze kupować jej na w cholerę drogim eBayu. No i kryje ładnie, mogę ją rozcieńczać bardzo mocno, a i tak ładnie pokryje. Na koniec został Pan Podkład 1000 - najlepsze efekty, największy smród. Niestety mam problem z kupnem go, więc korzystam z powyższego. W modelarskiej chemii nie ma kompromisów. Albo spieprzysz model, albo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 Wymieniacie Surfacera jako podkład, ale przecież to jest jak by nie patrzeć szpachla w płynie, podkładem jest to co przedstawił Spotter. Mam wersję w puszcę i jest jest świetny. Podkładów akrylowych czy z farb akrylowych bym unikał, jak każdy akryl musi mieć idealnie przygotowaną powierzchnię do malowania, odtłuszczoną dodatkowo jak było wspomniane wcześniej akryle mają słabą przyczepność. Używając podkładu akrylowego w sprayu Vallejo, głównym problemem było że nagminnie odchodził z taśmą maskującą, mimo jej osłabiania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 Wymieniacie Surfacera jako podkład, ale przecież to jest jak by nie patrzeć szpachla w płynie, podkładem jest to co przedstawił Spotter. Porządny podkład (patrz branża lakiernicza) jest zawsze szpachlą w płynie. Tak się składa, że ten podkład Tamiya jest "dziwnie" podobny do Surfacera Gunze. Spotkałem się nie raz czytając fora zagraniczne i nasze, że to to samo tylko z inną etykietą (co jest dość popularnym zabiegiem w różnych branżach). Zresztą wyśledzono, że oba produkty produkuje ten sam producent. Sam jak mi się skończy surfacer Gunze skorzystam z Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 Cooper69, Ty umiesz się przenosić w czasie. Jest dopiero 10:28, a twój post jest z 11:15 Podkład z Tamki to mój pierwszy jaki używam, i poza Vallejo Rotbraun, jedyny. Zresztą ten Vallejo i tak kładłem na Tamkę. I nie wyobrażam sobie, aby przechodzić na coś innego. Niestety śmierdzi, ale to głównie przez rozcieńczalnik przemysłowy który używam, jednak warto się przemęczyć. Nic nie jest zalane, detale piękne wyglądają, a faktura idealna dla dalszych zabiegów. Nic nie odchodzi a taśmy maskującej nie osłabiam. Tylko mówię - rozcieńczać w proporcji 1:3. Z czasem to chyba problem z silnikiem forum bo u mnie jest ok. Choć bardzo bym tak chciał przenosić się w czasie Twój opis Tamki pasuje jak ulał do Surfacera Gunze Wszystko się zgadza czyli smród (wo(ó)dą go nie rozcieńczysz) i proporcje 1:3 na korzyść rozpuszczalnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 Cooper surfacerow Gunze jest chyba z 3 rodzaje (800, 1000 i 1200). Ciekawe w takim razie którego odpowiiednikiem jest ten podkład Tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 Pincet, tysiąc i tysiąc dwieście ;) Raz na eBayu widziałem tysiąc pincet, tyle, że jest czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 A tak przy okazji Surfacera gunze i gramatury. Mam model z porysowaną powierzchnią, jest to raczej kwestia na formach tudziez wieku modelu, którego Surfacera mógłbym użyć do wygładzenia powierzchni? 800 i później działać filcem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Zależy jak mocno porysowany. Im głębsze bruzdy, tym niższy numer Surfacera bym użył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi