bahamut24 Napisano 14 Września 2015 Autor Share Napisano 14 Września 2015 Dziekuje za pomoc ostatecznie kupilem trumpetera bo byl dostepny na miescie ale zapisze sobie pozostale w razie "W". Z trampkiem zrobilem krotki test i wystarczy delikatne docisniecie i ruch aby ladny wior sie tworzyl. Chyba polubie trasowanie linii :] Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 24 Września 2015 Autor Share Napisano 24 Września 2015 Trochę przeryłem te linie , lewa strona raczej do poprawki prawa do szlifowania Muszę chyba jakąś szpachlówkę kupić bo kropelka słaba jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 .... Muszę chyba jakąś szpachlówkę kupić bo kropelka słaba jest Tylko CA, absolutnie żadnej szpachli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 24 Września 2015 Autor Share Napisano 24 Września 2015 .... Muszę chyba jakąś szpachlówkę kupić bo kropelka słaba jest Tylko CA, absolutnie żadnej szpachli Jakiego CA uzywasz? Kiedys mialem taki fajny w zelu ale nie pamietam nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 .... Muszę chyba jakąś szpachlówkę kupić bo kropelka słaba jest Tylko CA, absolutnie żadnej szpachli Jakiego CA uzywasz? Kiedys mialem taki fajny w zelu ale nie pamietam nazwy. Takiego: http://www.plastmodel.pl/p/15/10049/magic-glue-klej-cyjanoakrylowy-sredni-20g-kleje-narzedzia-modelarskie.html Może być też z tej serii ale "gęsty", lub tamki w żelu (drogi niestety). To może nie być kwestia kleju tylko narzędzia i małej wprawy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 25 Września 2015 Share Napisano 25 Września 2015 Ja używam zwykłego Super glue z gwiazdką, więc poćwicz. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 12 Października 2015 Autor Share Napisano 12 Października 2015 Długo mnie nie było ale coś podziałałem. Kasta , podwozie, fotele i kanapa tylna już w pierwszej warstwie koloru . Spodziewałem się ,że będzie ciemniejszy ale myślę ,że kilka cienkich warstw i będzie ok. Plan jest taki: 1. Wyszlifować delikatnie drobnym papierkiem 2. Następna warstwa 3. PKT 1 i 2 do otrzymania zadowalającego efektu Pytania: 1. Pod kalki imitujące carbon lepiej dać czarny kolor? 2. Czemu H&s Evolution po naciśnięciu spustu puszcza kropki farby widoczne na zdjęciach? Za rzadka farba? Rozcienczałem 1:4 i 1:3. Wydaję sie rzadki ten kolor może 1:1 spróbuję 3. Coś do usuwania paprochów, jakąś szmatkę kiedyś widziałem ? PS Następne zdjęcia będą lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Października 2015 Share Napisano 13 Października 2015 No to po kolei, odnośnie pytań: 1. Nie wiem jaki masz carbon... Mój od MFH można kłaść i na srebrny i na czarny. Różnicy nie widziałem. 2. Rozcieńczenia farby 1/3 i 1/4 jest dobre. Dokręć zewnętrzne pokrętło i minimalnie zwiększ ciśnienie. 3. Szmatek pełno na Allegro albo w sklepach lakierniczych. Ja używam tych: http://allegro.pl/130sztuk-sciereczek-do-czyszczenia-polerowania-103-i5655720171.html Co do efektów uzyskanych (pomijając pogłębiane): Czy przeszlifowałeś podkład? On powinien być idealnie gładki, praktycznie powinien się świecić, przed położeniem bazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 13 Października 2015 Autor Share Napisano 13 Października 2015 No to po kolei, odnośnie pytań: 1. Nie wiem jaki masz carbon... Mój od MFH można kłaść i na srebrny i na czarny. Różnicy nie widziałem. 2. Rozcieńczenia farby 1/3 i 1/4 jest dobre. Dokręć zewnętrzne pokrętło i minimalnie zwiększ ciśnienie. 3. Szmatek pełno na Allegro albo w sklepach lakierniczych. Ja używam tych: http://allegro.pl/130sztuk-sciereczek-do-czyszczenia-polerowania-103-i5655720171.html Co do efektów uzyskanych (pomijając pogłębiane): Czy przeszlifowałeś podkład? On powinien być idealnie gładki, praktycznie powinien się świecić, przed położeniem bazy. Które to zewnętrzne pokrętło? Szlifowałem podkład papierem do gradacji 3600 i się świecił . Myślałem ,że ściereczki droższe będą , zaraz zamawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Października 2015 Share Napisano 13 Października 2015 Na tym schemacie to będzie chyba "J". To które reguluje pozycje igły (nie to które ją blokuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 20 Października 2015 Autor Share Napisano 20 Października 2015 Na tym schemacie to będzie chyba "J". To które reguluje pozycje igły (nie to które ją blokuje). Problem rozwiązałem - wyczyściłem dyszę Zmyłem też farbę bo nie podobało mi się Podkład , szlif i lecimy dalej. Foty niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 Jesień na dobre sie rozkręciła a w moim warsztacie wiosna kwitnie Części pomalowane raz i przeszlifowane 6k micromesh , umyte w wodzie z płynem Wydaję mi się że teraz lepiej to wygląda niż za pierwszym razem. Tą farbą lepiej się maluje rozcieńczając 1:1 ciśnienie ok 1,2 i szerszy strumień Dach i maska niedomalowana ale i tak pójdzie w czarny kolor i kalki carbonu. Jest też dylemat kupić GX100 czy wykończyć topcoat. Topcoat bym wolał spuścić z puszki ino musze poszukać jak to zrobić i czy można przechować resztę w jakimś słoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 .... Dużo lepiej... Co do spuszczania czegoś z puszki to uważam, że to bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 .... Dużo lepiej... Co do spuszczania czegoś z puszki to uważam, że to bez sensu... Lepsza kontrola nad aero niz puszka, chyba ze ktos dlugo puszkami maluje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 .... Dużo lepiej... Co do spuszczania czegoś z puszki to uważam, że to bez sensu... Lepsza kontrola nad aero niz puszka, chyba ze ktos dlugo puszkami maluje... To ja rozumiem, ale po co? Przecież na rynku są dziesiątki lakierów, które wystarczy wlać do aero.... Czy ten, który trzeba "wydobyć" z puszki ma jakieś cudowne właściwości? Słyszę od czasu do czasu o takich zabiegać i zastanawiam się co za nimi przemawia... Uzyskany efekt? Cena? Prostota użycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 26 Października 2015 Autor Share Napisano 26 Października 2015 To ja rozumiem, ale po co? Przecież na rynku są dziesiątki lakierów, które wystarczy wlać do aero.... Czy ten, który trzeba "wydobyć" z puszki ma jakieś cudowne właściwości? Słyszę od czasu do czasu o takich zabiegać i zastanawiam się co za nimi przemawia... Uzyskany efekt? Cena? Prostota użycia? Kupilem ten lakier jak zaczynalem przygode z cywilami ze wzgledu na dobre wlasciwosci i czesciowo wybacza bledy - taki produkt dla poczatkujacych. Zostalo mi 3/4 puszki i wolalbym zuzyc nie pryskajac z puchy, chyba ze pod pachy . Wiem ze sa lepsze lakiery i chce kupic gx 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 ........ Wiem ze sa lepsze lakiery i chce kupic gx 100. I tu trafiłeś w czuły punkt Dorotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 26 Października 2015 Autor Share Napisano 26 Października 2015 ........ Wiem ze sa lepsze lakiery i chce kupic gx 100. I tu trafiłeś w czuły punkt Dorotki Z niecierpliwowcia oczekuje grado bicia i zmieszania z blotem mojej teorii hłe hłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 ........ Wiem ze sa lepsze lakiery i chce kupic gx 100. I tu trafiłeś w czuły punkt Dorotki Z niecierpliwowcia oczekuje grado bicia i zmieszania z blotem mojej teorii hłe hłe A czemu czuły? Ja maluje GX100, ale ostatnio przerzuciłem się na 2k z Gravity A znając życie to Aventadora pomaluje jeszcze czymś innym Zmieniłem też podkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Temu czuły, że myślałem (byłem przekonany), że jesteś wierny swojemu zapasowi GX100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Temu czuły, że myślałem (byłem przekonany), że jesteś wierny swojemu zapasowi GX100 Zapas w 1/24 przy 1/8 to pojęcie mocno iluzoryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 26 Października 2015 Autor Share Napisano 26 Października 2015 A czemu czuły? Ja maluje GX100, ale ostatnio przerzuciłem się na 2k z Gravity A znając życie to Aventadora pomaluje jeszcze czymś innym Zmieniłem też podkład Ale GX100 polecasz caly czas? Troche boje sie agresywnosci na farby i kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 A czemu czuły? Ja maluje GX100, ale ostatnio przerzuciłem się na 2k z Gravity A znając życie to Aventadora pomaluje jeszcze czymś innym Zmieniłem też podkład Ale GX100 polecasz caly czas? Troche boje sie agresywnosci na farby i kalki Do tej pory malowałem zawsze GX-100, przecież sam wiesz, a wyniki (część) znasz.... Co do agresywności na farby to nie wiem jakie masz na myśli... Co do kalek to zawsze lałem mgłę, 15 minut w suszarce i normalna warstwa. Nigdy nic się nie stało.... Ale na 1/8 GX100 lać nie będę... Tu zarówno podkład, jak i lakier będzie "bardziej samochodowy". Zostanę natomiast (na 99%) przy bazie z Gravity.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 26 Października 2015 Autor Share Napisano 26 Października 2015 Chodzi o farby gunze C/H i Tamiya X moze dla bezpieczenstwa postepowac jal na kalki? A tymi gravity tez sie zainteresowalem. W sumie za 18ml drogo nie wychodzi a juz gotowe pod aerograf bo bez rozcienczania zgadza sie? Kolory fajne sa, moze za jakis czas przetestuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Na Gunze C lałem bez żadnych obaw i w dowolnych ilościach. Akryli nie używam..., z Tamką X nie próbowałem, bo zwyczajnie nie miałem takich potrzeb. W Gravity wszystko gotowe do użycia, można lać wprost do aero. Wydaje mi się, że faktycznie są to farby z bardzo drobno zmielonym pigmentem (drobniej niż w Zero-Paint). Warto z pewnością spróbować. Trzeba się przy tym spieszyć, bo Jacek wciąż u nich robi zakupy i niedługo towaru zabraknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi