KrzychuP Napisano 3 Września 2015 Napisano 3 Września 2015 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Witam.Pisać ładnie nie umiem,tym bardziej zabawnie. Warsztat zacznę więc od delikatnego rysu historycznego konstrukcji. Canadair Sabre to licencyjna wersja F-86 produkowana na licencji do 1958r. Ogólnie wersja CL-13 Mk.1 odpowiadała F-86A.Wersja CL-13 Mk.6 jest to najlepsza i ostateczna wersja Szabli,zawierająca wszystkie ulepszenia CL-13 Mk.5 wynikające z doświadczeń Wojny Koreańskiej. Pierwszy samolot ostatniej wersji zszedł z lini produkcyjnej 2 pażdziernika 1954r.do zakończenia produkcji 9 pażdziernika 1958 wyprodukowano 655sztuk wariantu Mark 6. Myśliwiec brał udział w dwóch konfliktach zbrojnych:Wojnie Koreańskiej gdzie uzyskał imponujący stosunek zestrzeleń 6 do 1 i w Wojnie indyjsko-pakistańskiej w !971. Lata sześciesiąte to dominacja militarna ZSRR szczególnie w Europie gdzie Mk.6 maiłyby walczyć z Migami 15,17,19. RFN otrzymało 225 sztuk Mk.6 w okresie 1957-1964. Teraz o samym modelu: -7 ramek z niestety srebrnego plastiku + jedna z na szczęście przeźroczystego -żywiczne końcówki skrzydeł -kalkomania formatu A4 - świetna swoją drogą -instrukcja montażu Bohater zamieszania: ogólny in-box zrobiony trzęsącą się ręką(sorry statyw połamałem) Cytuj
Solo Napisano 3 Września 2015 Napisano 3 Września 2015 Ho, ho, wreszcie fajny, zimnowojenny model z właściwej strony kurtyny. Z Twojej wypowiedzi nie wynika na 100%, czy robisz niemiecką wersję maszyny? Jeśli tak, to przepysznie, bo mój pierwszy model to przecież hobbybossowy F-86 w faszystowskim malowaniu. Współczuję srebrnego plastiku, oby tylko ładnie się piłował. Cytuj
KrzychuP Napisano 3 Września 2015 Autor Napisano 3 Września 2015 Na 80% RFN ,tylko nie wiem czy kamo z JG 71 Richthofen,czy sreberko.W sumie do tej pory srebrem tylko gęsi malowałem. Cytuj
Solo Napisano 3 Września 2015 Napisano 3 Września 2015 Na 80% RFN ,tylko nie wiem czy kamo z JG 71 Richthofen,czy sreberko.W sumie do tej pory srebrem tylko gęsi malowałem. Zdecydowanie zachęcam do szaro-zielonego, szkopskiego malowania. Jest naprawdę piękne i można z tych plam wycisnąć bardzo fajne efekty styrania. Srebrniaki dla mnie zawsze były jakieś takie banalne i niemęskie. Cytuj
KrzychuP Napisano 8 Października 2015 Autor Napisano 8 Października 2015 Chwilowo stoję odcięto mnie od neta. Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 12 Października 2015 Napisano 12 Października 2015 Ho, ho, wreszcie fajny, zimnowojenny model z właściwej strony kurtyny.Z Twojej wypowiedzi nie wynika na 100%, czy robisz niemiecką wersję maszyny? Jeśli tak, to przepysznie, bo mój pierwszy model to przecież hobbybossowy F-86 w faszystowskim malowaniu. Współczuję srebrnego plastiku, oby tylko ładnie się piłował. Strasznie przepraszam, że się czepiam, ale F-86 nie latał pod skrzydłami faszystów to jest przekłamanie historyczne. Cytuj
Solo Napisano 12 Października 2015 Napisano 12 Października 2015 No jak nie... Każdy Niemiec to faszysta. Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 12 Października 2015 Napisano 12 Października 2015 A każdy Polak to antysemita. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi