KrzychuP Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Witam.Pisać ładnie nie umiem,tym bardziej zabawnie. Warsztat zacznę więc od delikatnego rysu historycznego konstrukcji. Canadair Sabre to licencyjna wersja F-86 produkowana na licencji do 1958r. Ogólnie wersja CL-13 Mk.1 odpowiadała F-86A.Wersja CL-13 Mk.6 jest to najlepsza i ostateczna wersja Szabli,zawierająca wszystkie ulepszenia CL-13 Mk.5 wynikające z doświadczeń Wojny Koreańskiej. Pierwszy samolot ostatniej wersji zszedł z lini produkcyjnej 2 pażdziernika 1954r.do zakończenia produkcji 9 pażdziernika 1958 wyprodukowano 655sztuk wariantu Mark 6. Myśliwiec brał udział w dwóch konfliktach zbrojnych:Wojnie Koreańskiej gdzie uzyskał imponujący stosunek zestrzeleń 6 do 1 i w Wojnie indyjsko-pakistańskiej w !971. Lata sześciesiąte to dominacja militarna ZSRR szczególnie w Europie gdzie Mk.6 maiłyby walczyć z Migami 15,17,19. RFN otrzymało 225 sztuk Mk.6 w okresie 1957-1964. Teraz o samym modelu: -7 ramek z niestety srebrnego plastiku + jedna z na szczęście przeźroczystego -żywiczne końcówki skrzydeł -kalkomania formatu A4 - świetna swoją drogą -instrukcja montażu Bohater zamieszania: ogólny in-box zrobiony trzęsącą się ręką(sorry statyw połamałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 Ho, ho, wreszcie fajny, zimnowojenny model z właściwej strony kurtyny. Z Twojej wypowiedzi nie wynika na 100%, czy robisz niemiecką wersję maszyny? Jeśli tak, to przepysznie, bo mój pierwszy model to przecież hobbybossowy F-86 w faszystowskim malowaniu. Współczuję srebrnego plastiku, oby tylko ładnie się piłował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 3 Września 2015 Autor Share Napisano 3 Września 2015 Na 80% RFN ,tylko nie wiem czy kamo z JG 71 Richthofen,czy sreberko.W sumie do tej pory srebrem tylko gęsi malowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 Na 80% RFN ,tylko nie wiem czy kamo z JG 71 Richthofen,czy sreberko.W sumie do tej pory srebrem tylko gęsi malowałem. Zdecydowanie zachęcam do szaro-zielonego, szkopskiego malowania. Jest naprawdę piękne i można z tych plam wycisnąć bardzo fajne efekty styrania. Srebrniaki dla mnie zawsze były jakieś takie banalne i niemęskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 8 Października 2015 Autor Share Napisano 8 Października 2015 Chwilowo stoję odcięto mnie od neta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 12 Października 2015 Share Napisano 12 Października 2015 Ho, ho, wreszcie fajny, zimnowojenny model z właściwej strony kurtyny.Z Twojej wypowiedzi nie wynika na 100%, czy robisz niemiecką wersję maszyny? Jeśli tak, to przepysznie, bo mój pierwszy model to przecież hobbybossowy F-86 w faszystowskim malowaniu. Współczuję srebrnego plastiku, oby tylko ładnie się piłował. Strasznie przepraszam, że się czepiam, ale F-86 nie latał pod skrzydłami faszystów to jest przekłamanie historyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Października 2015 Share Napisano 12 Października 2015 No jak nie... Każdy Niemiec to faszysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 12 Października 2015 Share Napisano 12 Października 2015 A każdy Polak to antysemita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi