Skocz do zawartości

ŁaGG-3 | ICM 1:48

Hubert Kendziorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Przedstawiam ŁaGG-3 ICM 1:48.

Prawdopodobnie 3 seria, obrona Moskwy zima 1941/1942, 178 IAP, Porucznik G.A. Grigoriew.

Maski Montex K48165, znając z wcześniejszych prób jakość kalkomanii ICM, nawet nie próbowałem ich użyć.

Lufy QuickBoost.

Rozwiercone wydechy i lufa działka silnikowego.

Blachy Eduard w kabinie.

Z przeróbek konieczne było zwężenie podłogi kokpitu, inaczej nie byłoby możliwe zachowanie wzniosu płata.

Nie chciałem go brudzić nadmiernie, zakładam że drewniany w większości samolot trzymali w hangarze, zatem mieli czas na utrzymanie we względnej czystości.

Ogólnie model przyjemny, świetna relacja jakości do ceny.

fg57e3.jpg

ICaXsH.jpg

6Qv3ve.jpg

B94FPs.jpg

pTwwKi.jpg

IWTC0C.jpg

dG2W3m.jpg

9UNZ0R.jpg

YWHy2b.jpg

AKoGKt.png

Pozdrawiam

Hubert

Na warsztacie: Bf-109 G-6 1:32 Revell Regia Aeronautica 75%, P-61A Black Widow Hobby Boss 1:48 90%, I-16 typ 24 Eduard 1:48 65%, Bf-109K-4 Fujimi 1:48 40%, Bf-109 G-6 Eduard 1:4? 80%, PZL-46 Sum Ardpol 1:72 75%, NAA P-51D Mustang Tamiya 1:48 15%

ICM wymaga obróbki skrawaniem przy budowie, ale da się zrobić z tego udany model. Pomarudzę trochę na czystość modelu, bo mało wiarygodna

Całkiem udany rusek, choć za czysto ;) Hangary to radzieckie myśliwce zobaczyły dopiero w strefie okupacyjnej w Niemczech po wojnie

Gdyby wash siadł wszędzie jak należy i gdybyś pokusił się o nieco wyrazistsze ślady eksploatacji, to było by bardzo dobrze. W tej chwili jest tylko dobrze. Model jest schludny i przedstawia ciekawą maszynę ale nie przyciąga wzroku na dłużej. Gdybyś posiedział nad nim nieco dłużej efekt mógłby być jeszcze lepszy.

Powodzenia w kolejnych pracach!

Pozdrawiam

Kornik

Bardzo dziękuję za komentarze.

Niby parę lat minęło od powrotu do modelarstwa, ale ciągle jeszcze jestem na etapie dążenia do poprawnego i czystego zmontowania zestawu, co idzie mi chyba coraz lepiej.

To mój drugi ŁaGG z ICM, pierwszy wyglądał pokracznie z prawie opadlymi skrzydłami - efekt braku przymiarki kadłuba do skrzydeł przed zamknięciem, a nie miałem już serca rozklejać. Kalkomanie były sztywne i łamliwe, za nic nie chciały współpracować z płynami. Szczęśliwie koszt niewielki, a jakaś lekcja została odrobiona.

Mam nadzieję, że następne modele będą lepsze, pracuję nad tym - jest się na kim wzorować.

Sam model moim zdaniem nie jest aż tak zły, miałem już na warsztacie gorsze i zarazem droższe (w tym wypadku dodatki z łatwością przewyższyły ceną zestaw wyjściowy).

Poza zwężeniem podłogi problem był tylko z dopasowaniem połączenia kadłub / skrzydło w okolicach wlotu powietrza do chłodnicy. Za to na przykład oszklenie pasowało świetnie.

Pozdrawiam

Hubert

Na warsztacie: Bf-109 G-6 1:32 Revell Regia Aeronautica 75%, P-61A Black Widow Hobby Boss 1:48 90%, I-16 typ 24 Eduard 1:48 65%, Bf-109K-4 Fujimi 1:48 40%, Bf-109 G-6 Eduard 1:4? 80%, PZL-46 Sum Ardpol 1:72 75%, NAA P-51D Mustang Tamiya 1:48 15%