warpap Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Dzień dobry, Witam i pozdrawiam zapaleńców klejenia i malowania! Od niedawna powróciłem do sklejania modeli po ...wieloletniej przerwie. Bardzo wieloletniej przerwie Skupiłem się na pojazdach szynowych w skali 1/87. I niestety natrafiłem na ścianę Modeli kolejowych w tej skali jest bardzo mało. Parowozów jest kilka, a wagony tylko towarowe. Czy ktoś z Braci Modelarskiej podpowie gdzie na świecie można kupić model do klejenia wagonu osobowego z lat 1920-1950. Znalazłem tylko modele do złożenia fmy Roco, ale to nie o to chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LITE Posted November 2, 2015 Share Posted November 2, 2015 Poszukaj na forach kolejowych. Z firm to na szybko tylko autolokomotiv(dawne tololoko). Ogólnie, koleje 1/87 to rynek modeli gotowych, zestawy do poskładania od zera występują jednostkowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warpap Posted November 3, 2015 Author Share Posted November 3, 2015 Dzięki za info Gdyby ktoś szukał wagonów 1:87 to polecam także http://www.duegieditricestore.it/50-kit-ttm/ Strona tololoko (autolokomotiv) jakaś niefunkcjonalna jest :( Temat poszukiwań wagonów nadal aktualny! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjp_a_man Posted November 3, 2015 Share Posted November 3, 2015 Temat dość mocno niszowy. Dział kalkomanii kolejowych Microscale oraz dzwonienie w głowie mówi mi, że najprędzej znajdziesz info na forach za wielką wodą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wisa Posted November 3, 2015 Share Posted November 3, 2015 Możesz poszukać modeli kartonowych i budować z polistyrenu. Takie coś jest wycięte laserem http://sklep.gpm.pl/modele-kartonowe/kolejki/1/87/en-57-wyciety-korpus-z-pcv i dobre to jako baza wyjściowa. Albo to http://sklep.gpm.pl/modele-kartonowe/kolejki/1/87/sn-61-1/87-zetka , przerysować na polistyren i heja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warpap Posted November 4, 2015 Author Share Posted November 4, 2015 Łatwo powiedzieć, wisa, ale trudniej zrobić Nigdy nie próbowałem takiej metody, skleiłem na razie kilka modeli i nie wiem, czy podołam... Ale może czas stawić czoła wyzwaniom!? Dziękuję za info. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warpap Posted November 17, 2015 Author Share Posted November 17, 2015 Jeżeli ktoś jest zainteresowany tematem osobowych wagonów 1/87 do sklejania, to informuję, że na portalach ebay można znaleźć wagony (amerykańskie modele) fmy Walthers. Niestety, tylko powojenne albo "westernowe"... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warpap Posted May 17, 2017 Author Share Posted May 17, 2017 Wynik dalszego poszukiwania (jak w temacie); Na rynku amerykański są dostępne zestawy do klejenia fmy Revel: wagon Orient Express ref.2180, wagon restauracyjny Orient Express ref. 2181 oraz zestaw (loko, pulmann, restauracyjny orient Express) ref. 2190. Zestawy z lat 80tych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warpap Posted October 20, 2017 Author Share Posted October 20, 2017 Szukał, szukał i znalazł. Na ebay w Belgii, via znajomy z Paryża i już na warsztacie wagon pullamn Orient Express Revell 2180. Ciekawe czy trzydziestoletnie kalkomanie dadzą radę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warpap Posted January 23, 2018 Author Share Posted January 23, 2018 Czy Szanowni Koledzy pomogą mi "spolonizować" model Italieri 8703 (wagon kryty), chłodnię Italieri 8704 i cysternę Italieri 8706. Chodzi mi o dopasowanie do nich kalkomanii z kalkomania.com.... Nie znam polskich oznaczeń podobnych wagonów z epoki III. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts