p11c Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Witam. Mam duże wątpliwości co do jakości dostępnych rysunków. Jednak postanowiłem podjąć się tego tematu, Choćby dla tego aby w praktyce sobie podumać nad tymi wątpliwościami, Na razie mam coś takiego co udało mi się zrobić wczoraj i dziś. Skala oczywiście taka jak zawsze i we wszystkim 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 28 Października 2015 Autor Share Napisano 28 Października 2015 moje wątpliwości to min. - rozmieszczenie ckmów - zakryty przedział od góry - rodzaj kół i zawieszenia - drzwi wejściowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Podwozie-nieznana ciężarówka.Koła pod fartuchami więc... Przedział bojowy zamknięty. Na forum Odkrywcy ze dwa lepsiejsze foty.Dosyć dobrze widać drzwi i front Tanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Hej, Chylę czoła za podjęcie ciekawego tematu. A poza sprawami merytorycznymi, dokładnych rysunków- zmień technologię wykonania nitowanych "blach pancernych". Tłoczenie jest mało estetyczne i pozostawia wiele do życzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 28 Października 2015 Autor Share Napisano 28 Października 2015 A jaką technologię polecasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 28 Października 2015 Autor Share Napisano 28 Października 2015 Podwozie-nieznana ciężarówka.Koła pod fartuchami więc...Przedział bojowy zamknięty. Na forum Odkrywcy ze dwa lepsiejsze foty.Dosyć dobrze widać drzwi i front Tanka Oglądałem wszystkie fotki i : - drzwi boczne są zupełnie inne niż na znanym rysunku - drzwi są jakby wejściem do kabiny kierowcy, czy przez tą kabinę wchodziło się do głównego przedziału bojowego, czy też były drzwi od tyłu bo takiej fotki nie widziałem. Bo skoro przebudowana ciężarówka to powinien być odrębny przedział ładunkowy ( bojowy ) a osobno kabina, - tylko na jednej fotce widać coś jak zarys zadaszenia, na logikę powinno być zadaszenie aby uniemożliwić wrzucanie granatów do środka, ale czy na pewno, a jeśli jest to czy jest to czy jest pancerne czy może zwykły brezent ? Widać też fotki gdzie obok samochodu jest ckm z tarczą, tak jakby wyjęty właśnie z samochodu - gdzie i do czego była przymocowana flaga amerykańska ? - 4 ckm- 2 w ścianach bocznych, jeden z przodu, powiedzmy że w tym widocznym otworze z lewej strony ( czyli kierowca z prawej strony kabiny ) i 1 z tyłu ? - Na rysunku koła mają 12 drewnianych szprych a na zdjęciach 8-10 szprych - czy tylne koło jest podwójne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Tak jak kolega wyżej - po pomalowaniu nity będą wyglądać fatalnie i nieestetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Flaga to gadżet...opierał bym się na fotach-koła. Nie sądzę aby było rozgraniczenie na przedziały kierowcy i stricte bojowy. Więcej domysłów niż potwierdzonych info.Rysunki można traktować poglądowo. Polecam wydanie specjalne Wielkiego Leksykonu Uzbrojenia o sam.panc 1918-20. CKMy tak jak opisałeś.Nie obstawiałbym drzwi z tyłu. CKM z fotki obok Tanka-trójnóg i tarcza okopowa.Łatwe do zmieszczenia we wnętrzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 28 Października 2015 Autor Share Napisano 28 Października 2015 Tak łatwe do zmieszczenia ale trudne do wsadzenia przez te drzwi co są widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 28 Października 2015 Autor Share Napisano 28 Października 2015 Nity już tak zostaną, trudno. Jeszcze jedna kwestia jaki kolor całości ?? Zielony do mnie nie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Budowany w Zakładach kolejowych...pewnie jakiś ciufciowy.Wszystkie modele jakie widziałem były w kolorze Szarym.Austryjacki feldgrau? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 28 Października 2015 Autor Share Napisano 28 Października 2015 Ja widziałem też w zielonym, ale obstaje za szarym. Spory jest też kontrast z orłem . Zastanawia mnie też średnica kół oraz ich mocowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2015 Na razie wyjszło mi coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Bardzo ładny model wykonał swego czasu kolega Rtoipmodest oczywiscie w skali 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 9 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2015 Jeśli możesz to podaj link do jego modelu bo nie mogę znaleźć. Słyszałem też, że ktoś zrobił model żywiczny tego modelu. Nad moim będę dalej pracował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi