Grenlandii_PL Napisano 30 Października 2015 Share Napisano 30 Października 2015 Nadszedł czas na kolejny model - pierwszy mam nadzieję nietreningowy - Spitfire MK II z Revella w skali 1:32. Unboxingu nie będę robił, ponieważ model prawdopodobnie bardzo popularny. Warsztat uzupełniony o trochę rzeczy więc można działać W trakcie budowy bardzo proszę o komentarze i porady Z góry przepraszam za jakość zdjęć. Niestety z aparatu w telefonie nic więcej nie wycisnę. Oto mój warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 30 Października 2015 Share Napisano 30 Października 2015 Czekam z niecierpliwością na następny post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marin Napisano 30 Października 2015 Share Napisano 30 Października 2015 spartańsko to wygląda. Czekamy na jakieś ruchy z modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 30 Października 2015 Share Napisano 30 Października 2015 Niestety z aparatu w telefonie nic więcej nie wycisnę. Wyciśniesz, wyciśniesz. Na początek przeczyść obiektyw, potem popróbuj z ustawieniami światła. Widzę, że przygotowujesz się pod aero, więc pomyśl nad jakąś osłoną, bo przy okazji pomalujesz ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 30 Października 2015 Share Napisano 30 Października 2015 Ale bym chciał mieć takie nieprzebrane ilości miejsca na moją "modelarnię" ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grenlandii_PL Napisano 2 Listopada 2015 Autor Share Napisano 2 Listopada 2015 (edytowane) Elementy do budowy kokpitu pomalowane surfacerem 1200 i kolorem bazowym. Nie robiłem preshadingu. Jak farba przeschnie to domaluję detale, położe sidolux, kalki, zrobię obicia i washa. Gotowy kokpit już pokażę na białym tle z lepszym światłem Edytowane 2 Listopada 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 Zdięcia wcieło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grenlandii_PL Napisano 2 Listopada 2015 Autor Share Napisano 2 Listopada 2015 Użyłem Light Green Grey z Vallejo Air. Jak patrzę na te zdjęcia to rzeczywiście kolory nie są takie jak w rzeczywistości. Na zdjęciu na przykład fotel jest czerwony, a w rzeczywistości brązowy. Do następnych zdjęć poprawię tło i światło, będzie lepiej wszystko widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 NIC nie urywa ale jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 Użyłem Light Green Grey z Vallejo Air. Znaczy się, Vallejo 71044? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grenlandii_PL Napisano 2 Listopada 2015 Autor Share Napisano 2 Listopada 2015 Tak, dokładnie tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 Odpowiednik RLM02 Jest OK. Tylko teraz musisz przerobić Spitfire na Bf109 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grenlandii_PL Napisano 3 Listopada 2015 Autor Share Napisano 3 Listopada 2015 Koledzy, polecicie jakiś porządny płyn do kalkomanii? Mam tamiya Mark fit i albo coś robię źle albo on zwyczajnie nie działa. Nakładam wodę, Mark fita, kalkomanie, wyciskam wodę, Nakładam jeszcze raz Mark fita, czekam pół godziny i kalka ani rusz... Edit: Kupiłem płyny Microscale SET i SOL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grenlandii_PL Napisano 17 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2015 Przepraszam za tak długą przerwę. Podszedłem do tego modelu kolejny raz. Niestety poprzedni wyszedł bardzo słaby ale na wraku nauczyłem się co nieco. Między innymi dokładności i cierpliwości, suchego pędzla, nakładania kalek i jako tako szpachlowania. Aktualnie jestem na etapie kokpitu. Więc tak - części dokładnie wyszlifowane i wyszpachlowane, umyte w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń, nałożony surfacer 1200 z puszki. Preshading wykonany czarną farbą Vallejo Air, baza to kolor Light Green Grey, również Vallejo Air. Tutaj pierwszy raz użyłem suchego pędzla, myślę, że jako tako wyszedł, chociaż miejscami za słabo wytarłem pędzel i jest jedno pociągnięcie za dużo. Na to nałożony sidolux i dwie warstwy washa. Całość zmatowiona przez Matt Varnish z Ammo Mig. Wszystkie części sklejone klejem CA marki Bond Jakoś lepiej klei mi się CA niż Contacta Professional z Revella. Farba na połówkach kadłuba wygląda dość słabo z racji tego, że za bardzo kombinowałem z rozcieńczeniem. Dodatkowo kiepsko wygląda dry brush na tych nieszczęsnych połówkach kadłuba. Wynika to z tego, iż zaczynałem to robić od metalicznej emalii Revella. Według mnie pigment jest tam bardzo gruby. Po przesiadce na Vallejo Model Air problem zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grenlandii_PL Napisano 18 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2015 Update: połówki kadłuba sklejone. Nie obyło się bez drobnych problemów. Tył kokpitu nie wszedł równo pomimo, iż wkleiłem całość dziurka w dziurkę. Cóż, planuję otwartą kabinę więc optycznie będzie to zamaskowane. Może uda się w końcu zrobić pierwszy model i wyjdę spod "klątwy" Spitfire'a Update: Nałożona szpachla. Pytanie do modelarzy szpachlę zmywających. Czym zmywacie? Mam do wyboru Nitro, Aceton i zmywacz Wamodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 18 Grudnia 2015 Share Napisano 18 Grudnia 2015 Ja używam WAMODU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grenlandii_PL Napisano 18 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2015 Wcześniej również używałem Wamodu i w sumie zastosowałem wypróbowane rozwiązanie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi