Dżejrosz Napisano 1 Listopada 2015 Share Napisano 1 Listopada 2015 Witam, od pewnego czasu głowie się jak zrobić oponę z flakiem z plastikowego kółka (chodzi mi tu o modele ICM ) . Sposób z gumowymi oponami znam , ale niestety ICM ich nie dał do mojego Zila 131. Ktokolwiek słyszał , ktokolwiek wie. Pozdrawiam! Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 spróbuj trochę zeszlifować i spęczyć na ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 przed spęczaniem rozciąć wzdłuż od dołu (tam gdzie będzie stykało się z podłożem) ewentualnie braki dolepić z GSu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 Sorry, pomyłka, do skasowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 2 Listopada 2015 Autor Share Napisano 2 Listopada 2015 Problem jest taki , że te opony są dwu- częściowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J35 Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 To masz jeszcze łatwiej . Część dolną koła, zgniecioną pocieniuj od wewnątrz. Sklej i na ciepło uformuj. JN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 2 Listopada 2015 Autor Share Napisano 2 Listopada 2015 Czyli podsumowując , bo zaraz się zgubie .: Koła najpierw pocieniować od dołu pilnikiem , potem nad świeczką? Ja mam pamięć fotograficzną i łatwiej jest mi patrzeć na obrazki , jeżeli ktoś ma zdjęcia tego procesu to chętnie spojrzę . Dziękuję również za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 3 Listopada 2015 Share Napisano 3 Listopada 2015 nie od dołu pocieniować tylko od wewnątrz - jak nie masz dremela to lepszy będzie skalpel i struganie plastiku niż zabawa pilnikiem - cieńszy plastik łatwiej odkształcić nie ryzykował bym zabawy z otwartym ogniem, lepsza byłaby rozgrzana blacha i dociskanie opony (tak jak dociskana jest do podłoża pod ciężarem pojazdu) no i jakaś masa chemoutwardzalna do lepszego wyprofilowania odkształceń i uzupełnienia braków łatwiej byłoby to pokazać niż wytłumaczyć, opon nie mam więc na zdjęcia z mojej strony niestety nie licz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jankes Napisano 3 Listopada 2015 Share Napisano 3 Listopada 2015 Witam,od pewnego czasu głowie się jak zrobić oponę z flakiem z plastikowego kółka (chodzi mi tu o modele ICM ) . Sposób z gumowymi oponami znam , ale niestety ICM ich nie dał do mojego Zila 131. Ktokolwiek słyszał , ktokolwiek wie. Pozdrawiam! Kuba Nie wiem czy Ci cos pomoże ale zobacz: http://www.modellversium.de/tipps/6-detaillieren/8015-.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 11 Listopada 2015 Autor Share Napisano 11 Listopada 2015 nie od dołu pocieniować tylko od wewnątrz - jak nie masz dremela to lepszy będzie skalpel i struganie plastiku niż zabawa pilnikiem - cieńszy plastik łatwiej odkształcićnie ryzykował bym zabawy z otwartym ogniem, lepsza byłaby rozgrzana blacha i dociskanie opony (tak jak dociskana jest do podłoża pod ciężarem pojazdu) no i jakaś masa chemoutwardzalna do lepszego wyprofilowania odkształceń i uzupełnienia braków łatwiej byłoby to pokazać niż wytłumaczyć, opon nie mam więc na zdjęcia z mojej strony niestety nie licz A jak będe dociskał oponę to nagrzany plastik się nie przyklei ? Bo z tego co wiem to rozgrzany plastik jest strasznie ciepły , i myslałem ,że chwilke potrzymam nad świeczką a potem do jakiejś blaszki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi