Knjaz Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 Witam. Skoro już Pz.Kpfw. III schnie grzecznie, ja zgodnie z zapowiedzią otwieram warsztat z nowym pojazdem. T-10 M Menga jest chyba pierwszy raz na forum, więc będę robił co w mojej mocy, aby jego debiut nie był klapą. O zestawie można mówić na dwa razy. Z jednej strony detal jest wykonany bardzo szczegółowo i dokładnie, z drugiej strony plastik jest tak miękki, że trzeba naprawdę uważać, przy wycinanie części. Faktura odlewu jest wykonana bardzo starannie na wieży oraz na kadłubie. Ponizej wstawiam zdjęcia robione telefonem, wątek tez otwieram w telefonie, wiec trudno mi ocenić jak to wygląda na pełnym, dużym ekranie. W razie problemów proszę nie bić, noszę okulary Wieża póki co jest OK, ale lufa wymagała korekcji. A to na hamulcu, to szef jak mniemam i będzie zeszlifowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 Faktura odlewu jest wykonana bardzo starannie na wieży oraz na kadłubie. Faktura odlewu na kadłubie? Ciekawe, z tego co mi wiadomo, to kadłub był spawany z płyt walcowanych. Wychodzi więc na to, że Meng spaprał kadłub po całości i rzeczywiście widać na Twoich zdjęciach, że kadłub ma imitację coś na kształt odlewu. Makabra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 22 Listopada 2015 Autor Share Napisano 22 Listopada 2015 Gdzieś czytając build review tego zestawu nikt nie zgłaszał tego problemu. Generalnie to autor opisywał zestaw jako "bezproblemowy". Ja bym go tak nie ocenił, bo każda część musze skrobac ze szfów. Tak wyglądają płyty pancerza górnej części kadłuba. I bok Musze przeszukać internety, trzeba szczegóły pancerza obczaić Dzięki tak poza tym za cynk. Update. Dzięki Wikipedii znalazłem takie zdjecie: Jakby ta przednia płyta nie była taka płaska, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 Przecież płyty walcowane nie są gładkie, tak więc to co oferuje Meng wygląda w porządku. Co do "bezproblemowości" modelu, to nie widziałem jeszcze żadnego zestawu, w którym nie musiałbym usuwać szwów. Więc model dla mnie wygląda bardzo fajnie, czekam na T-44 =P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 22 Listopada 2015 Autor Share Napisano 22 Listopada 2015 No niby tak, choć pobieżnie oglądając Takomowego Chieftaina ich aż tylu nie widziałem. Może jaśniejszy plastyk zrobił swoje. Co by nie było, to mogę obstawiać, że łatwiej mi on pójdzie jak IS-4 z trąbki. T-44? To brzmi ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 23 Listopada 2015 Share Napisano 23 Listopada 2015 A co z IS-4 nie tak było? Nie powiem kusi mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 23 Listopada 2015 Share Napisano 23 Listopada 2015 Teraz na zbliżeniach widać lepiej fakturę kadłuba. Z daleka wyglądało to bardzo źle, ale z bliska jest całkiem ok. W sumie więc można kadłub zostawić tak, jak proponuje producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mingus Napisano 23 Listopada 2015 Share Napisano 23 Listopada 2015 Wreszcie oryginalny temat. Jako kolekcjoner w historycznej dziedzinie DWS czekam na T - 44. Pojawi się pewnie w cenie mocno powyżej 300zł! Obserwuję i siadam w ...drugim rzędzie, bo pierwszy wydaje się być już zajęty. Otwieram paprykowe czipsy - częstujcie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 23 Listopada 2015 Autor Share Napisano 23 Listopada 2015 PiterATS - no to możemy odetchnąć z ulgą. Jonathan - źle się wyraziłem. Mam projekt wykonania ISow 3,4, 7,8 (czyli T-10). Zaczalem od końca listy, na następnym będzie właśnie IS-4. Porównując oba zestawy odstawiłem, że Meng jest prostszy w montażu. Pracujące gąski, brak DSzK itp. Mingus - skoro masz chipsy, to i niech będzie piwko:) Póki co, to niewiele zrobione jest. Montuje właśnie zawieszenie: Generalnie, to bajer jest, bo zawieszenie jest całkowicie ruchome. Wstawił bym więcej zdjęć, ale coś Tapatalk nie może mi ich uploadowac. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 28 Listopada 2015 Autor Share Napisano 28 Listopada 2015 Zdjęć narobiłem troszkę i troszkę przesiałem. Białe tło tło trzymało się chyba z litości do mnie. Codziennie po pracy staram się przyklejać choć kilka części, a to właz dowódcy, a to działonowego itp. Tylko sklejając połówki miałem lekkie przesunięcie na tyle i był problem z wmontowaniem włazu do silnika. Generalnie miękki plastyk i diabelnie delikatne części powodują, ze skalpel lepiej wymieniałem częściej, jak zazwyczaj. Wątpliwości budzi u mnie reflektor dowódcy, czy jest aby na pewno zamontowany dobrze. zawieszenie wymaga wmontowanie 4 części, świadomie zostawiłem na później, bym mógł na spokojnie poóżyć czerń. Zawsze spód wanny maluje czarną Tamiya, a górę Deck Tan. Tak samo zrobię i tutaj. Czy 4BO będzie właściwym kolorem wierzchnim? A teraz słit focie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 28 Listopada 2015 Share Napisano 28 Listopada 2015 Tylna płyta wygląda na niezbyt dobrze wpasowaną ( chyba ze jest na sucho osadzona ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 28 Listopada 2015 Autor Share Napisano 28 Listopada 2015 Dokładnie, ona jest źle wpasowana, ze względu na lekkie przesunięcie górnej części kadłuba.ale zakryje to komplet beczek i wolałem nie grzebać przy tym, bo mógłbym pogorszyć stan. O ile na dzióbku jest pin i dziurka, które do siebie pasują jak Adam do Ewy, tak z tyłu już nie. błędem moim było sklejenie najpierw połowek, a potem doklejenie płyty, bo to ona centrowała górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2015 Niestety muszę przerwać budowę modelu. Zgubiłem część (osłona lewej lampy i klakson) i bez niej nie ma sensu dalej pochylać się nad modelem, póki nie uda mi się ją dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi