Skocz do zawartości

T-10M Soviet heavy power by Meng

Knjaz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Skoro już Pz.Kpfw. III schnie grzecznie, ja zgodnie z zapowiedzią otwieram warsztat z nowym pojazdem.

T-10 M Menga jest chyba pierwszy raz na forum, więc będę robił co w mojej mocy, aby jego debiut nie był klapą.

O zestawie można mówić na dwa razy.

Z jednej strony detal jest wykonany bardzo szczegółowo i dokładnie, z drugiej strony plastik jest tak miękki, że trzeba naprawdę uważać, przy wycinanie części.

Faktura odlewu jest wykonana bardzo starannie na wieży oraz na kadłubie.

Ponizej wstawiam zdjęcia robione telefonem, wątek tez otwieram w telefonie, wiec trudno mi ocenić jak to wygląda na pełnym, dużym ekranie.

W razie problemów proszę nie bić, noszę okulary

efe22ad07f17d045ad3d542acd531212.jpgd59005d1b0154b1fa11a6c2106414fea.jpgab1b2e985f7077a387eeb5649e14baea.jpgb3ef51049cd10f423ee8a8cafffd2cf2.jpg

Wieża póki co jest OK, ale lufa wymagała korekcji.

0d80ba13c738e858d701cea49bab9e3d.jpg

269eee10a433ca29be3a3e05c0a229fa.jpg

A to na hamulcu, to szef jak mniemam i będzie zeszlifowane.

Faktura odlewu jest wykonana bardzo starannie na wieży oraz na kadłubie.

Faktura odlewu na kadłubie? Ciekawe, z tego co mi wiadomo, to kadłub był spawany z płyt walcowanych. Wychodzi więc na to, że Meng spaprał kadłub po całości i rzeczywiście widać na Twoich zdjęciach, że kadłub ma imitację coś na kształt odlewu. Makabra

Gdzieś czytając build review tego zestawu nikt nie zgłaszał tego problemu.

Generalnie to autor opisywał zestaw jako "bezproblemowy". Ja bym go tak nie ocenił, bo każda część musze skrobac ze szfów.

Tak wyglądają płyty pancerza górnej części kadłuba.

641342d6b0ed28cecbc20f9e13f54c61.jpg

I bok

ed5845cc8ed77f12f52eab512c13e3b0.jpg

Musze przeszukać internety, trzeba szczegóły pancerza obczaić

Dzięki tak poza tym za cynk.

Update.

Dzięki Wikipedii znalazłem takie zdjecie:

ea622c96f9d1cc9a4655fce380bd4ef8.jpg

Jakby ta przednia płyta nie była taka płaska, prawda?

Przecież płyty walcowane nie są gładkie, tak więc to co oferuje Meng wygląda w porządku. Co do "bezproblemowości" modelu, to nie widziałem jeszcze żadnego zestawu, w którym nie musiałbym usuwać szwów. Więc model dla mnie wygląda bardzo fajnie, czekam na T-44 =P

No niby tak, choć pobieżnie oglądając Takomowego Chieftaina ich aż tylu nie widziałem.

Może jaśniejszy plastyk zrobił swoje. Co by nie było, to mogę obstawiać, że łatwiej mi on pójdzie jak IS-4 z trąbki.

T-44? To brzmi ciekawie.

Wreszcie oryginalny temat. Jako kolekcjoner w historycznej dziedzinie DWS czekam na T - 44. Pojawi się pewnie w cenie mocno powyżej 300zł! Obserwuję i siadam w ...drugim rzędzie, bo pierwszy wydaje się być już zajęty. Otwieram paprykowe czipsy - częstujcie się.

PiterATS - no to możemy odetchnąć z ulgą.

Jonathan - źle się wyraziłem. Mam projekt wykonania ISow 3,4, 7,8 (czyli T-10).

Zaczalem od końca listy, na następnym będzie właśnie IS-4.

Porównując oba zestawy odstawiłem, że Meng jest prostszy w montażu. Pracujące gąski, brak DSzK itp.

Mingus - skoro masz chipsy, to i niech będzie piwko:)

91e838e86954e07580d915a542bb0e39.jpg

Póki co, to niewiele zrobione jest.

Montuje właśnie zawieszenie:

96f22cf561e620caa35775fbd79cb5ad.jpg

Generalnie, to bajer jest, bo zawieszenie jest całkowicie ruchome.

Wstawił bym więcej zdjęć, ale coś Tapatalk nie może mi ich uploadowac. :(

Zdjęć narobiłem troszkę i troszkę przesiałem. Białe tło tło trzymało się chyba z litości do mnie.

Codziennie po pracy staram się przyklejać choć kilka części, a to właz dowódcy, a to działonowego itp.

Tylko sklejając połówki miałem lekkie przesunięcie na tyle i był problem z wmontowaniem włazu do silnika.

Generalnie miękki plastyk i diabelnie delikatne części powodują, ze skalpel lepiej wymieniałem częściej, jak zazwyczaj.

Wątpliwości budzi u mnie reflektor dowódcy, czy jest aby na pewno zamontowany dobrze.

zawieszenie wymaga wmontowanie 4 części, świadomie zostawiłem na później, bym mógł na spokojnie poóżyć czerń.

Zawsze spód wanny maluje czarną Tamiya, a górę Deck Tan. Tak samo zrobię i tutaj.

Czy 4BO będzie właściwym kolorem wierzchnim?

A teraz słit focie:

DSC_00211_zpsgzmwcgxd.jpg

DSC_00231_zpssydhnbvy.jpg

DSC_0024_zpsjo411aft.jpg

DSC_0025_zpsbqqksbq4.jpg

DSC_0027_zps3rtqzd7t.jpg

DSC_0028_zpspc18ndvt.jpg

DSC_0033_zpss3nexxjf.jpg

DSC_0034_zpsdqpdnr0d.jpg

DSC_0035_zpseht0mmd1.jpg

DSC_0036_zpsclfgit6c.jpg

DSC_0037_zpslpbvju4d.jpg

DSC_0038_zpsxk7tlfvx.jpg

DSC_0039_zpsgcildjap.jpg

DSC_0041_zpsujeoteqv.jpg

DSC_0042_zpsf1asixwp.jpg

DSC_0043_zpsh7gbopsl.jpg

DSC_0043_zpsh7gbopsl.jpg

DSC_0044_zpsh1oxydlx.jpg

Dokładnie, ona jest źle wpasowana, ze względu na lekkie przesunięcie górnej części kadłuba.ale zakryje to komplet beczek i wolałem nie grzebać przy tym, bo mógłbym pogorszyć stan.

O ile na dzióbku jest pin i dziurka, które do siebie pasują jak Adam do Ewy, tak z tyłu już nie. błędem moim było sklejenie najpierw połowek, a potem doklejenie płyty, bo to ona centrowała górę.

• 2 weeks later...