Skocz do zawartości

KW-1 model 1942 TRUMPETER 1:35

Radziecki102

Rekomendowane odpowiedzi

Nie widać zdjęć. Podglądaj KV-1 Adama Wildera na YT. Robi chyba najlepsze "ruski". Jest też artykuł w grudniowym FineScale Modeler.

1231386-461x600.jpg

Edytowane przez Gość

• Odpowiedzi 90
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No tak, ale idąc skrajnie tym tropem możesz malować 'woda' i nawet retardera nie musisz dodawać.

Po co kombinować - przy takiej samej gęstości farby Vallejo zapchają się łatwiej od tych, które wcześniej wymieniłem.

Jak źle rozcieńczysz farbę ,to i aerograf za tysiaka się zapcha.

\przy takiej samej gęstości farby Vallejo zapchają się łatwiej od tych, które wcześniej wymieniłem.

ciekawa teoria

Widocznie wie co pisze..Ja takich problemów nie mam..

Zawsze Lubie poznawać opinie innych osób, w szczególności kiedy mają odmienne zdanie ode mnie. Obawiam się tylko, czy nie zrobimy niepotrzebnego tutaj off topu o farbach. Można te posty ewentualnie przenieść gdzieś, ponieważ z chęcią ym go kontynuował.

Co do zabezpieczania layerow z efektami, to ja bym się pokusił o psikniecie na wash, na fading itp. Ewentualnie zaczekaj 24h jeżeli robisz to gotowymi specyfikami. Jeżeli olejami to mogą nie zdążyć wyschnac i zamazesz efekt.

Zdecydowanie odradzam psikanie po kolejnych etapach (np. wash, fading). Fading wykonujemy w konkretnym celu np. żeby uzyskać efekt wypłowiałej farby lub uzyskać efekt filtra czy też rozjaśnić czy przyciemnić dane partie itp. Jak psikniesz na to sidolux to znowu będziesz miał sztuczny błyszczący jednolity połysk, a po użyciu farb olejnych to wskazane jest odczekać nawet i 72 godziny ale domeną modelarzy jest chyba cierpliwość Nic się nie zmyje w kolejnych etapach tylko z głową z wyczuciem i z umiarem W modelarstwie często "mniej znaczy więcej" Ale to tylko moja opinia, a ja dopiero drugi model buduje Pozdrawiam

Ciekawe rzeczy , nie powiem .... Valejo lepsze od gunze i Tamiji ? Malowanie nimi bez zatykania , parchania i przedmuchiwania ? Chętnie poznam przepis jak malować valejami komfortowo nieprzerwanie (choć przez 10 minut )bez tych wymienionych wyżej atrakcji na ciśnieniu rzędu 0,4 precyzyjnie plamki , kreski , skomplikowane kolorowe kamuflaże bez maskowania itp. Jeszcze bardziej interesuje mnie jaki efekt otrzymamy jak zblizymymy aerograf wypełniony valejem do malowanego modelu na odległość pół centymetra chcąc pomalować cos bardzo precyzyjnie .....

Zdecydowanie odradzam psikanie po kolejnych etapach (np. wash, fading). Fading wykonujemy w konkretnym celu np. żeby uzyskać efekt wypłowiałej farby lub uzyskać efekt filtra czy też rozjaśnić czy przyciemnić dane partie itp. Jak psikniesz na to sidolux to znowu będziesz miał sztuczny błyszczący jednolity połysk, a po użyciu farb olejnych to wskazane jest odczekać nawet i 72 godziny ale domeną modelarzy jest chyba cierpliwość Nic się nie zmyje w kolejnych etapach tylko z głową z wyczuciem i z umiarem W modelarstwie często "mniej znaczy więcej" Ale to tylko moja opinia, a ja dopiero drugi model buduje Pozdrawiam

Kolejne etapy właśnie powinno się oddzielać varnishem. Kolejne mazianie White spirytem może zepsuć efekt. Nic Ci nie sciemnieje, jeżeli użyjesz akrylowego satin varnish, przynajmniej ja tego nie zauważyłem, a skutecznie zabezpieczysz efekty przed następnymi działaniami na nich.

Kolejne etapy właśnie powinno się oddzielać varnishem. Kolejne mazianie White spirytem może zepsuć efekt. Nic Ci nie sciemnieje, jeżeli użyjesz akrylowego satin varnish, przynajmniej ja tego nie zauważyłem, a skutecznie zabezpieczysz efekty przed następnymi działaniami na nich.

O a to już odważne stwierdzenie, że się "powinno". Technik jest wiele ja odradzam bo tego się nauczyłem z książek które przeczytałem na ten temat. Każdy ma prawo do wypróbowania swoich metod. Ja zdecydowanie odradzam

FAQ (Mig Jimenez) pierwsza z brzegu ale i w wielu innych które czytałem FAQ 2 (Mig Jimenez), TankArt 2,3,4 (1 nie czytałem) (Rinaldi), Painting Guide for AFV of WW2 and Modern Era (Jose Luiz Lopez Ruiz). Nie ironizuje zwyczajnie sobie dyskutujemy mamy odmienne zdania i tyle Bez urazy

Nie, ale właśnie ten Jimenez na pokazie w Bytomiu mówił, że trzeba kłaść 'satin farniś'.

Również to samo zrozumiałem na pokazie w Sztokholmie. Żeby nie było, na obu nie byłem, ale dzięki YT mogłem obejrzeć.

Sent from my D2303 using Tapatalk

Na zdjęciach chyba nie widać dokładnie faktycznego koloru. Jeżeli rzeczywiście jest taki wyblakły to może potraktuj go zielonym olejem np. olive green z dodatkiem żółtej albo najlepiej nałóż na całość jakiś filtr emaliowy, który podkreśli zieleń. Na przykład taki od MIG Productions:

P244.jpg