Skocz do zawartości

SpPz2 Luchs A1 1:35 Revell

Tomek Mroczkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

ZSU 23-4 skończony, MiG-29 czeka na trochę lepsze czasy finansowe a Wolf... A Wolf wstydzi się pokazać publicznie

I dlatego zaczynam nowy, szybki i rozluźniający projekt. Będę sklejał dosyć rzadko spotykany model na forach, będzie to Spähpanzer 2 Luchs.

Krótka historia pojazdu:

Pierwsze pojazdy zjechały z linii produkcyjnej w 1975 roku, jest to pojazd rozpoznawczy i tym czym się wyróżnia to 2 stanowiska kierowcy co pozwala bardzo szybkie wycofanie się w razie niebezpiecznej sytuacji. Wszystkie osie są skrętne oczywiście. Początkowo Luchs wypełnił lukę po wycofanych czołgach M41 Walker Buldog dołączając do pojazdów takich jak Leopard 1 czy Marder 1. SpPz do dziś jest w czynnej służbie, ale obecnie podstawowym pojazdem został Fennek.

Sam pojazd jest konstrukcją spawaną z blach które chronią przed pociskami broni małokalibrowej oraz od przodu przed pociskami kalibru do 20 mm. Uzbrojenie stanowi 20 mm działko Rh 202 bez stabilizacji.

Model

Model Revell'a obok niedawno wypuszczonego Luchs'a przez Takom'a jest jedynym modelem tego pojazdu w skali 1:35. Jak go widzę? O ile jakość szczegółów jest w miarę dobra, odwzorowane są powierzchnie antypoślizgowe, linie podziału są subtelne i delikatne nie mniej model nie jest ideałem. Póki co dał się poznać od kiepskiego spasowania oraz ogromnej ilości przesunięć oraz wgłębień. Opony Michelin X są ładnie zrobione z twardej gumy.

568044.jpg

Wykonanie

Model zrobię w dosyć nietypowym malowaniu całkowitej zieleni a nie typowo NATO-wskich barwach. Pojazd z lat 1980-1985 z miejscowości Hessisch Lichtenau gdzie znajdował się Panzeraufklärungsbataillon 2 czyli batalion rozpoznawczy. Czy będę kupować dodatki typu lufa czy blachy? Raczej nie, projekt jak wspomniałem ma być relaksacyjny, co nie oznacza, że na "odwal"

big-44667418af.jpg

Relacja

Budowę zacząłem od złożenia połówek kadłuba, uzupełniłem kilka śladów po wgłębieniach. Plastik jest twardy i okropnie widać na nim rysy. Wkleiłem wszelkie włazy gdyż w środku pusto więc nie ma czym się chwalić. Gdzieniegdzie zostały jeszcze niewyszlifowane ślady szpachlówki, szlifować muszę tak aby nie zniszczyć szczegółów.

IMG_3869.JPG

Następnie zauważyłem, że wieża składa się dosłownie z kilku elementów i dlatego ją złożyłem, zostało tylko kilka części przykleić. Nawiasem świetnie widać, że ramki mają różne odcienie zieleni ale nie ma to wpływu na jakość plastiku... Wszystkie są tak samo "średnioobrabialne". Lufę nawierciłem i z wieżą na razie koniec pracy.

IMG_3871.JPG

Nawiasem mam prośbę/pytanie - ponieważ model wylicytowałem na znanym portalu aukcyjnym Allegro za niewygórowaną cenę, dlatego nie zawierał on kalkomanii, nie jest to może wielki problem dla mnie, bo znalezienie w zapasach krzyża Bundeswehry czy jakiejś rejestracji nie jest wyzwaniem o tyle inne oznaczenia są już problemem. Gdyby ktoś kiedyś sklejał takiego Luchsa i zostały mu kalkomanie z wersji "early" (jednokolorowe malowanie) to z chęcią bym je przyjął, jak coś ktoś to zapraszam na priw.

Tymczasem uciekam pastwić się nad tą wyczesaną bryłą. Ładną, ale brzydką

Tomek,

Fajny i bardzo ciekawy model. Tym bardziej, że robisz go z okresu początku jego służby. Tylko takie małe sprostowanie. W latach 70-ch i 80-ch, standardowym malowaniem NATO było właśnie kamo jednokolorowe. Ciekaw jestem efektu końcowego. W zależności jak Ci się uda zrobić model, to kupie albo Revella, albo Takom'a. Bardzo mnie interesuje podwozie tego wozu. Czy mógłbyś, jak go będziesz składał zrobić parę fotek???

Z góry dziękuję i czekam na efekt końcowy.

Tak na koniec, powinieneś, spróbować poszukać do niego jakiś lin metalowych i może kawałka łańcucha. Na 100% lepiej wyglądają.

Pozdrawiam

MBB

Tylko takie małe sprostowanie. W latach 70-ch i 80-ch, standardowym malowaniem NATO było właśnie kamo jednokolorowe.

Dziękuje za sprostowanie pisząc miałem trochę bardziej na myśli, że obecnie większości modelarzy pisząc malowanie NATO przed oczami pojawia się trójkolorowy pojazd, ale widocznie tak to sformułowanie wyszło źle, mój błąd

Ciekaw jestem efektu końcowego. W zależności jak Ci się uda zrobić model, to kupie albo Revella, albo Takom'a. Bardzo mnie interesuje podwozie tego wozu. Czy mógłbyś, jak go będziesz składał zrobić parę fotek???

Sam jestem ciekawy Zapewne lepszą jakość Takom będzie miał, Revell już na początku zaliczył falstart paskudnymi wgłębieniami na praktycznie każdej płaszczyźnie. Podwozie będzie pokazane w szczegółach

Tak na koniec, powinieneś, spróbować poszukać do niego jakiś lin metalowych i może kawałka łańcucha. Na 100% lepiej wyglądają.

Jak nie zapomnę, to oczywiście

Pozdrawiam!

Będę podglądał, tym bardziej że taki Luchs też u mnie leży i czeka na chwilę wolnego czasu. Nie miałem go w planach, ale kupiony za psie pieniądze, może z sentymentu, bo za dzieciaka kleiłem go w 1/72

• 4 weeks later...

Witam po przerwie, zrobiłem niewiele przez święta, na razie 1 część zawieszenia

Jeszcze opinia dla panzer_lehr, jakość jak na Revella przystało, mocno średnia, spasowanie takie sobie, wszędzie przesunięcia formy, wklęśnięcia na większych elementach, plastik jak zapewne wiesz, paskudny do obróbki.

IMG_3938.JPG

IMG_3939.JPG

Robiąc zawieszenie nie przykładam uwagi do przygotowania, oszlifowania elementów bo tych najzwyczajniej w świecie nie będzie widać.

IMG_3940.JPG

Powiedz kolego czy on osie to ma skrętne?

Zdjecie w powiekszeniu daje odpowiedz na pytanie. Wyglada ze tak.

Az jestem ciekaw... Bo zwrotnice wygladaja na ruchome, napewno dopatrzylem ze silowniki korektora sa elementem w tym przypadku calkowicie usztywniajacem uklad kierowniczy a jak wyglada kwestia ramion pozsrednich drazkow kierowniczych? Sa na stale czy mozna je zrobic ruchome?

Wyglada efektownie. szkoda, bo przy tak rozbudowanym zawieszeniu mogli cos pokombinowac.

Kurde,akurat ten pojazd na pełnym skręcie wygląda przekozacko.

Takom daje możliwości skrętne, to tylko Revell. Kółeczka się kręcą i to najważniejsze

Takom za drogi,chyba żeby zrobili Fenka lub Fuchsa to może się szarpnę.