Skocz do zawartości

Revell P-47M 1/72

Dino1984

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

Wziąłem na warsztat:

03984-Revell-P-47-M-Thunderbolt-1-72.jpg

I wszystko było pięknie dopóki nie przyszło do osłony silnika. Po prostu nie chce wejść na silnik (nie da się jej docisnąć do końca bo blokuje się o silnik) :( Czy ktoś się spotkał z takim problemem?

Zeszlifuj dookoła te cylindry, czy co to tam jest. Tez miałem. Z tym problem. I wytnij nadlewki plastiku we wnętrzu tej osłony co próbujesz założyć. Robiłem tez p-47 z revella i miałem takie same przygody jak Ty. Znajdź w galerii 'war machine'. I poczytaj komentarze. W jednym. Z nich jest wskazówka o co mi chodzi ;-)

Mam ten model i ma on baaardzo duzo nadlewek. Skladalem go na sucho i według mnie trzeba dokladnie spilowac nadlewki na cylindrach. Druga rzecz - czesc 14A - u mnie ma od frontu do gory prostopadle taka jakby plytke (nad ta eliptyczna czescia). Nie wyglada to na nadlewke ale w instrukcji nie widze tego - jest tylko eliptyczna czesc bez tego prostopadle umieszczonego czegos do gory. Przegladalem sobie zdjecia realnych maszyn i tez tego nie widze wiec podejrzewam ze ta czesc trzeba lekko naprawic wycinajac to cos co jest prostopadle do tej czesci eliptycznej. U ciebie na dolnym zdjeciu chyba widze ze calosc jest wklejona i pewnie to blokuje. Cylindry powinny wejsc nad ta eliptyczna czesc.

Tutaj wyjasnienie o co mi chodzi:

http://www.cybermodeler.com/aircraft/p-47/images/fhc_p-47d_01.jpg

czesc 14A - u mnie ma od frontu do gory prostopadle taka jakby plytke (nad ta eliptyczna czescia). Nie wyglada to na nadlewke ale w instrukcji nie widze tego - jest tylko eliptyczna czesc bez tego prostopadle umieszczonego czegos do gory. Przegladalem sobie zdjecia realnych maszyn i tez tego nie widze wiec podejrzewam ze ta czesc trzeba lekko naprawic wycinajac to cos co jest prostopadle do tej czesci eliptycznej. U ciebie na dolnym zdjeciu chyba widze ze calosc jest wklejona i pewnie to blokuje. Cylindry powinny wejsc nad ta eliptyczna czesc.

Hmmmm.... nie zwróciłem na to uwagi, ale wygląda na to, że masz rację. Ja wkleiłem z tym "czymś" :(

Aktualizując temat - spiłowałem cylindry i osłona weszła.Pomalowałem wstępnie cały płatowiec, ale chyba zbyt ciemny szary wybrałem i teraz się zastanawiam czy go czyścić czy już tak zostawić...

I jeszcze pytanko - czym szlifujecie farbę żeby była gładka?

paint001_s.jpg

paint002_s.jpg

paint004_s.jpg

paint005_s.jpg

Ta nadlewka jest baaaardzo gruba i wyglada faktycznie jak całość elementu więc łatwo sie pomylic - gdyż instrukcja wspomina tylko o wycieciu poprzeczki w oslonie silnika a nic nie wspomina o wycieciu tego elementu w 14A. U mnie ma to jakies 1mm grubosci. Szkoda ze wkleiłeś tą osłone, bo pewnie dałoby to radę jeszcze wyciąć jak nie piłką to jakimś nożykiem i pilnikiem to wymodelować. A tak teraz zamknąłeś sobie możliwości i nie wygląda to za dobrze :/ Jeśli możesz odkleić tą osłonę to ja bym chyba to zrobił.

Nadlewkę olałem, nie chciałem ryzykować.

Idziemy dalej...

p47002_s.jpg

Jak "zmiękczyć" styk dwóch kolorów? Próbowałem "tapować" suchym pędzlem, ale efekt słaby co zresztą widać

PS. Syn dołącza do ojca:

DSC_0165.jpg

Prace się posuwają... powoli, ale jednak

Mam takie dwa pytanka:

1. Czym szlifować/polerować farbę, żeby była gładka

2. Czy jest na polskim rynku jakiś zestaw bomb US z WW II? Potrzebuję 1x1000 lbs i 2x500 lbs (ewentualnie może komuś zostało z jakiejś B-17 i chce się pozbyć?)?

• 2 weeks later...
Malowanie robisz wg. własnego widzi mi się czy jak?

Tak. Malowanie to kompletne sci-fi - bo takie mi się akurat podoba. Poza tym popełniłem już tyle błędów przy tym modelu, że wymyślone malowanie będzie jego najmniejszą wadą

A tym czasem przyszły pięćset funtówki od Eduardsa... moje pierwsze starcie z żywicą i blaszkami.

Na dzień dobry połamałem stateczniki próbując je odciąć od podstawki, blaszki powyginałem na wszystkie strony... echhh

Mniejsze to to niż się spodziewałem.

Cóż, pierwsza bomba zmontowana... może jak nabiorę wprawy to reszta pójdzie lepiej

DSC_0449.JPG

DSC_0447.JPG

Popracowałem jeszcze nad washem i brudzeniem samego samolotu:

fin003_s.jpg

fin004_s.jpg

Pozostało jeszcze zmontować dwie bomby, pomalować, okalkować i koniec...