Dino1984 Napisano 28 Grudnia 2015 Share Napisano 28 Grudnia 2015 Czołem, Wziąłem na warsztat: I wszystko było pięknie dopóki nie przyszło do osłony silnika. Po prostu nie chce wejść na silnik (nie da się jej docisnąć do końca bo blokuje się o silnik) :( Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2015 Tak to wygląda. Dalej nie chce wejść. Ktoś, coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2015 Cylindry blokują się o boki osłony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Zeszlifuj dookoła te cylindry, czy co to tam jest. Tez miałem. Z tym problem. I wytnij nadlewki plastiku we wnętrzu tej osłony co próbujesz założyć. Robiłem tez p-47 z revella i miałem takie same przygody jak Ty. Znajdź w galerii 'war machine'. I poczytaj komentarze. W jednym. Z nich jest wskazówka o co mi chodzi ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2015 Oczywiście, że usunąłem. To co zostało to miejsce, w który była zaczepiona, ale to w żaden sposób nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Mam ten model i ma on baaardzo duzo nadlewek. Skladalem go na sucho i według mnie trzeba dokladnie spilowac nadlewki na cylindrach. Druga rzecz - czesc 14A - u mnie ma od frontu do gory prostopadle taka jakby plytke (nad ta eliptyczna czescia). Nie wyglada to na nadlewke ale w instrukcji nie widze tego - jest tylko eliptyczna czesc bez tego prostopadle umieszczonego czegos do gory. Przegladalem sobie zdjecia realnych maszyn i tez tego nie widze wiec podejrzewam ze ta czesc trzeba lekko naprawic wycinajac to cos co jest prostopadle do tej czesci eliptycznej. U ciebie na dolnym zdjeciu chyba widze ze calosc jest wklejona i pewnie to blokuje. Cylindry powinny wejsc nad ta eliptyczna czesc. Tutaj wyjasnienie o co mi chodzi: http://www.cybermodeler.com/aircraft/p-47/images/fhc_p-47d_01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2015 czesc 14A - u mnie ma od frontu do gory prostopadle taka jakby plytke (nad ta eliptyczna czescia). Nie wyglada to na nadlewke ale w instrukcji nie widze tego - jest tylko eliptyczna czesc bez tego prostopadle umieszczonego czegos do gory. Przegladalem sobie zdjecia realnych maszyn i tez tego nie widze wiec podejrzewam ze ta czesc trzeba lekko naprawic wycinajac to cos co jest prostopadle do tej czesci eliptycznej. U ciebie na dolnym zdjeciu chyba widze ze calosc jest wklejona i pewnie to blokuje. Cylindry powinny wejsc nad ta eliptyczna czesc. Hmmmm.... nie zwróciłem na to uwagi, ale wygląda na to, że masz rację. Ja wkleiłem z tym "czymś" :( Aktualizując temat - spiłowałem cylindry i osłona weszła.Pomalowałem wstępnie cały płatowiec, ale chyba zbyt ciemny szary wybrałem i teraz się zastanawiam czy go czyścić czy już tak zostawić... I jeszcze pytanko - czym szlifujecie farbę żeby była gładka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2015 Wychodzi na to, że nadlew, ale jest na niej jakiś "wzorek" który zasugerował mi, że "tak ma być" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg77 Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Tak jak kolega wspomnial ta pionowa nadlewka do usuniecia... Tak to wyglada u mnie na tym samym modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Ta nadlewka jest baaaardzo gruba i wyglada faktycznie jak całość elementu więc łatwo sie pomylic - gdyż instrukcja wspomina tylko o wycieciu poprzeczki w oslonie silnika a nic nie wspomina o wycieciu tego elementu w 14A. U mnie ma to jakies 1mm grubosci. Szkoda ze wkleiłeś tą osłone, bo pewnie dałoby to radę jeszcze wyciąć jak nie piłką to jakimś nożykiem i pilnikiem to wymodelować. A tak teraz zamknąłeś sobie możliwości i nie wygląda to za dobrze :/ Jeśli możesz odkleić tą osłonę to ja bym chyba to zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 1 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2016 Nadlewkę olałem, nie chciałem ryzykować. Idziemy dalej... Jak "zmiękczyć" styk dwóch kolorów? Próbowałem "tapować" suchym pędzlem, ale efekt słaby co zresztą widać PS. Syn dołącza do ojca: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 1 Stycznia 2016 Share Napisano 1 Stycznia 2016 Fajnie fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Prace się posuwają... powoli, ale jednak Mam takie dwa pytanka: 1. Czym szlifować/polerować farbę, żeby była gładka 2. Czy jest na polskim rynku jakiś zestaw bomb US z WW II? Potrzebuję 1x1000 lbs i 2x500 lbs (ewentualnie może komuś zostało z jakiejś B-17 i chce się pozbyć?)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Nie mogę wyedytować poprzedniego posta (jest jakiś limit czasu?), więc wrzucam zdjęcia w następnym: I bonus: Swoją drogą jestem w szoku o ile większy jest A-10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Coś kuleje ten Jug. a konkretniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Coś kuleje ten Jug. a konkretniej? patrzac od frontu prawe kolko... patrzac z pozycji pilota lewe ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Jedno kółko razem z goleniem mu się wygło (temu dzbankowi ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Poobijał mi się dzbanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 7 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2016 Poszedł wash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 7 Stycznia 2016 Share Napisano 7 Stycznia 2016 Skoro to P-47M, to powinien mieć jeszcze płetwę przed statecznikiem (rzecz charakterystyczna dla wersji M). Chyba, że się umówimy, że to wersja D... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 7 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2016 Tak, to zdecydowanie miała być wersja D dlatego celowo pominąłem płetwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 8 Stycznia 2016 Share Napisano 8 Stycznia 2016 Malowanie robisz wg. własnego widzi mi się czy jak? Bo jeśli tak to wtedy rozumiem co robi na stateczniku pionowym nr. seryjny z oryginalnego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2016 Malowanie robisz wg. własnego widzi mi się czy jak? Tak. Malowanie to kompletne sci-fi - bo takie mi się akurat podoba. Poza tym popełniłem już tyle błędów przy tym modelu, że wymyślone malowanie będzie jego najmniejszą wadą A tym czasem przyszły pięćset funtówki od Eduardsa... moje pierwsze starcie z żywicą i blaszkami. Na dzień dobry połamałem stateczniki próbując je odciąć od podstawki, blaszki powyginałem na wszystkie strony... echhh Mniejsze to to niż się spodziewałem. Cóż, pierwsza bomba zmontowana... może jak nabiorę wprawy to reszta pójdzie lepiej Popracowałem jeszcze nad washem i brudzeniem samego samolotu: Pozostało jeszcze zmontować dwie bomby, pomalować, okalkować i koniec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2016 Felerna bomba poszła na śmietnik - zmontowałem trzy nowe. Kalki wysłały mnie prawie do psychiatryka, ale koniec końców się udało Zapraszam do galerii: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=52546 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi