Skocz do zawartości

PYTANIE - Tirpitz 1/400 Heller

Forest

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, ratujcie!

Dnia dzisiejszego wpadł w me łapska w.w. model (za cenę raptem czterech Jasnych Pełnych ). Po pewnych poszukiwaniach udało mi się ustalić producentów dodatków do niego:

- pokład z Artwox'a (tradycja jakaś polsko-modelarska )

- fototrawionki z WEM'a lub Tom's Modelwork.

Ratunku wymagają następujące kwestie:

- czy ktoś robi toczone lufy do tego modelu?

- gdzie (najlepiej w EU ) można nabyć wyżej wymienione dodatki? Pokład mi śmignął na jakimś czeskim sklepie, ale zgubiłem trop

Z góry dziękuję w Imieniu Swem

Lufy tylko z RB Model. Pokładu drewnianego nikt nie robi do tej skali. Blachy robi WEM, Tom's Modelworks i Gold Medal Models. I to wszystko co można dostać. Co do tych ostatnich blach to udało mi się je tanio wyrwać na amerykańskim Ebaju.

Pokłady robi wymieniony w pierwszym poście Artwox Ale dziękuję za info o GMM, o tym nie wiedziałem

Podsumowując:

1. Pokład. Tutaj tylko Artwox, cena dostawy jest cokolwiek horrendalna... Ewentualnie zostaje opcja wyklejenia we własnym zakresie, niewątpliwie dużo tańsza - wie ktoś, czy Evergreen jeszcze działa?

2. Blacharka. Tutaj jest dość obszernie, Tom's Modelwork, WEM oraz GMM, będzie w czym wybierać. Choć zapewne wygra wersja budżetowa - ta najdroższa, ale najbardziej rozbudowana, czyli WEM

3. Lufy: GPM, Aber i RB-Models. Też wybór duży, muszę porównać wygląd z oryginałem Choć RB-m. niewątpliwie wygrywa ceną

Iron Duke, to ostatnie to była jakaś sugestia?

ad.1 Artwox nie robi w skali 400. Ja w tej skali maluję i raz zadano mi pytanie czy to gotowy pokład.

ad.2 GMM robi jedną dużą blachę do wszystkich ciężkich niemców i jest na niej wszystko co potrzeba. Z WEM mam blaszki uniwersalne do niemców z pelotkami i wyposażeniem. Tom's z tego wszystkiego wypada najgorzej. A relingi do 400 zrobił mi Aber. I to takie jak chciałem. A GPM niedługo zrobi bardzo ładne schodnie do skali 400.

ad.3 Najlepsze lufy w RP robi RB Model. Mam do nich 17 km i znam ich warsztat. I raczej wiem co mówię.

Jeśli chodzi o Tirpitza/Bismarcka to jeśli kiedykolwiek wezmę się za te ustrojstwa w tej skali to kadłub będzie na pewno Heller ale np. wieże AG z Arii podobnie jak inne drobiazgi.

GMM ma jeden szkopuł. 50$ za jedną blachę Za 59$ z WEM-a jest zdecydowanie więcej. Już nie mówiąc o śmiesznie taniej wysyłce A wieże, czy inne drobiazgi... Cóż, przecież sam też muszę coś wykonać, w końcu tu chodzi o coś więcej, niż składanie klocków

• 6 months later...

Panowie, mam ponownie problem z bydlątkiem. Jako, że model był już napoczęty, gdy go dorwałem, trzeba coś z tym napoczęciem niestety zrobić Na razie jest pewna kiszka z kadłubem: sklejony jest zapewne jakimś Hellerowskim ustrojstwem, dołączonym do modelu. I to niestety dość nierówno, uskok ok. 0,5-0,7mm, widoczny gołym okiem. Również wklejone są wały napędowe i stery. Jak to rozkleić? Poprzedni właściciel nie żałował kleju przy łączeniu tych części Myślałem o Dot-3, całkiem dobrze się sprawdza przy mniejszych elementach, ale tutaj bydlak ma ponad 60cm długości...

Możesz spróbować przeciąć miejsce klejenia ostrym nożykiem. Lub spróbuj klejem penetrującym Tamiya i delikatnie siłą rozklejać. Tak robiłem przy Schnellboocie którego też kupiłem ze sklejonym kadłubem.