ministersan Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 Witam Mam F-16D w 1:32 AFV CLUB (Block 52+). Staram się go przerobić na naszego. W zestawie są zbiorniki podkadłubowy 300 gal. i 2x pod skrzydła 370 gal. Jeszcze nie trafiłem na zdjęcia wersji D z podwieszonymi trzema zbiornikami - czy musi być tylko podkadłubowy albo dwa pod skrzydła, czy wszystkie trzy na raz będą ok? Z podwieszeń jest AIM-9S, AIM-120C, ACMI, AMA, GBU-12 Paveway II (500Ib) i chyba JDAM. Jaką kombinację i których mogę użyć? O ile się nie mylę to nasze mają AIM-9X a nie S, AIM-120 AMRAAM - to nie to samo co AIM-120C, GBU-12 chyba ok, JDAM chyba też ok. No i chyba można też użyć ACMI. Dodatkowo pod kadłub jest na lewą stronę AN/AAQ 13 , a na prawą AN/AAQ 28 - czy to jest OK? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 Ze zbiornikami żaden problem. Co do uzbrojenia, tak jak piszesz AIM-9X, AIM-120C, GBU-12, JDAM i ACMI możesz śmiało podwieszać. Zasobniki, które masz to nie pod polonika -u nas tylko Sniper XR pod kadłub z prawej strony.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Ze zbiornikami żaden problem. [...] Co do uzbrojenia, tak jak piszesz AIM-9X, AIM-120C, GBU-12, JDAM i ACMI możesz śmiało podwieszać. Zasobniki, które masz to nie pod polonika -u nas tylko Sniper XR pod kadłub z prawej strony.. [...] 1. Czyli np. na końcówkach skrzydeł AIM-120C, zewnętrzne pylony: lewy AIM-9X prawy ACMI, środkowe GBU-12 lub JDAM, a wewnętrzne pylonu zbiorniki nie będzie zbytnim science fiction? Nie chciałbym zbyt gdybać, ale z kolei nie podobaj mi się samoloty bez podwieszeń. 2. Czy bez żadnego zasobnika będzie ok, bo Snipera XR nie ma w zestawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 Nie wiem ile to warte, ale tutaj jest artykuł dość dokładnie opisujący co i gdzie przenoszą nasze F-16: https://gdziewojsko.wordpress.com/2015/07/30/uzbrojenie-polskich-f-16-su-22-i-mig-29/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 Czy ACMI jest używany w zestawie z uzbrojeniem P-Z to nie wiem, na zdjęciach zazwyczaj bywa albo sam, albo z Sidewinderem pod drugim skrzydłem dla równowagi czy w innym wariancie P-P. A zasobnik w przyrodzie występuje. https://www.hlj.com/product/WLFWP32016/Air Pytanie tylko, jak z jego dostępnością/ściąglanością do Polski. Przy uzbrojeniu P-Z punkt obowiązkowy, a i w wariancie P-P występuje to wzrokowej identyfikacji celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 A zasobnik w przyrodzie występuje. https://www.hlj.com/product/WLFWP32016/Air Pytanie tylko, jak z jego dostępnością/ściąglanością do Polski. Przy uzbrojeniu P-Z punkt obowiązkowy, a i w wariancie P-P występuje to wzrokowej identyfikacji celu. Gdyby był na magazynie to nie byłoby problemu - już zamawiałem w tym sklepie kalki do polski. Nie było problemów. Niestety przy backordered różnie bywa. Bez zasobnika co można na pewno podwiesić z trzema zbiornikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 Komplet P-P. Mieszane warianty AIM-9X i AIM-120C. Tylko upilnuj też belek podwieszeń. LAU-129. Innych u nas nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Komplet P-P. Mieszane warianty AIM-9X i AIM-120C. Tylko upilnuj też belek podwieszeń. [...] LAU-129. Innych u nas nie ma. OK, dzięki. Tak zrobię - trzy zbiorniki, AIM-9X i AIM-120C jak na fotce. Rozumiem, że środkowy muszę zostawić pusty lub ewentualnie zrobić bez środkowego pylonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 Na trzech zewnętrznych możesz podwiesić oba typy pocisków, więc ilość i konfiguracja dowolna. Pamiętaj tylko, że zawsze na belce LAU-129, nie na pylonie jak do P-Z. Puste miejsce też możesz zostawić, ale im więcej tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Co będzie odpowiednie? Instrukcja pokazuje ten dolny i raz opisuje AIM-9S a raz AIM-9M. Co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) 1. To jest AIM-9L/M na dole, na górze X - nie ma czegoś takiego jak AIM-9S (była projektowana zdaje się, ale anulowano). 2. To jest AGM-88 HARM. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 Co będzie odpowiednie? Instrukcja pokazuje ten dolny i raz opisuje AIM-9S a raz AIM-9M. Na górze 9X - nada się, na dole 9M - nie nada się. Co to jest? AGM-88 HARM. Pocisk przeciw radiolokacyjny. U nas nie stosowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Zbiorniki i AIM-9 się szykują :-) . To będzie na pewno. Teraz myślę, co przy takiej konfiguracji mogę powiesić na pozostałe pylony - zewnętrzny i środkowy nie mając zasobnika Sniper. Niestety mam tylko jeden AIM-120 - drugi gdzieś zaginął i jak go nie znajdę to 120 nie będe mógł podwiesić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 To z korpusu AIM-9M zrób ACMI i podwieś z tym jednym AIM-120C i dwoma AIM-9X i gra gitara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 To z korpusu AIM-9M zrób ACMI i podwieś z tym jednym AIM-120C i dwoma AIM-9X i gra gitara. Nie ma problemu z ACMI - jest w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 No to się wyjaśniło ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi