Adamo722 Napisano 17 Stycznia 2016 Share Napisano 17 Stycznia 2016 Witam Ze względu na to że jestem laikiem w broni pancernej i wykonuję ten model prosto z pudła mam pytanie bo instrukcja tego nie mówi co to za wersja i co należy poprawić w modelu. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czołgista.pl Napisano 17 Stycznia 2016 Share Napisano 17 Stycznia 2016 Nie jestem ekspertem ale według mnie jest to wersja H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 17 Stycznia 2016 Share Napisano 17 Stycznia 2016 Model italeri to ponoć mieszanka wersji G i H. Tak gdzieś czytałem. Szkoda,że nie pokusiles się o pocienienie drzwi na wieży oraz bocznych wizjerów kierowcy o stanowiska k m. Polecam szybką monografię z czasopisma Technika Wojskowa Historia wydanie specjalne,dwa numery od pierwszych do ostatnich wersji z rysunkami i rysunkami malowań http://www.magnum-x.pl/twhistoria-2014/tw-historia-3s-2014 Część druga http://www.magnum-x.pl/twhistoria-2014/tw-historia-4s-2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 17 Stycznia 2016 Share Napisano 17 Stycznia 2016 No niestety fotki nie najlepsze, ale co nieco jednak widać. Po włazach kierowcy i radiotelegrafisty to późny Ausf.H - wczesny "J"; - kapsle na kołach jezdnych, skrzynka na płycie nad silnikowej w wersji średniej "H". Napinaczy kół nie widać, takie mocowanie kół zapasowych na błotniku niektóre późne "H". - "grzybki" do mocowania dźwigu pomocniczego na wieży stosowano od wersji "J", - uproszczone boczne drzwiczki wieży od wersji "J", Granatnik przeciwpiechotny na płycie wieży w wersji późnej "J" i to tylko niektóre maszyny, a w tej wersji to już trzy rolki podtrzymujące,wydech już charakterystyczny dla wersji "J",mocowania wózków bez śrub itd. Koło napędowe wielka niewiadoma.(Zresztą nie tylko one). Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2016 Efekty dalszych prac: - pocienione drzwiczki i wizjery, - przesunięty wizjer kierowcy oraz skrzynka na koła, - usunięte z wieży i kadłuba niepotrzebne elementy oraz dorobione uchwyty na wieży, - dorobienie silnika pomocniczego obok tłumnika. a tu wielkość czołgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 Wg mnie za gruby drut uchwytów. Patrząc na zdjęcia drut ma grubość zbliżoną do grubości MG-34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 Nawet wlewy paliwa zrobili mu z obu stron. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2016 Nawet wlewy paliwa zrobili mu z obu stron. Pozdrawiam Krzysztof Które usunąć? Mam wrażenie, że wieżyczka dowódzy jest za wysoka:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 Wlewy powinny być po lewej stronie wanny. To nie moja skala (1:72) sprawdź z planami tę wieżyczkę d-cy. - rolki podtrzymujące: https://farm4.staticflickr.com/3728/9391017069_0385a20097_b.jpg - rozrusznik: http://data3.primeportal.net/tanks/dmitry_kiyatkin/panzer_iv/images/panzer_iv_07_of_97.jpg Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Share Napisano 7 Lutego 2016 Kontynujemy Obniżona wieżyczka i wymienione druty zlikwidowane wlewy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 Witam Stan obecny Chcę go zrobić z numerem 535 ale nie wiem jak umieścić kalkomanie Może ktoś ma rozkład. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 15 Lutego 2016 Autor Share Napisano 15 Lutego 2016 Mam pytanko bo znalazłem jedno zdjęcie egzemplarza 535 z tyłu. Czy jeśli dam numery boczne z boków i z tyłu oraz krzyże na kadłubie to czy będzie ok? Chyba że ma ktoś stary model Italeri nr kat.236 w skali 1:35 i mógłby wrzucić schemat malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Chyba że ma ktoś stary model Italeri nr kat.236 w skali 1:35 i mógłby wrzucić schemat malowania? Tutaj możesz ściągnąć instrukcję do tego modelu wraz z interesującym Cię oznakowaniem: https://www.scalemates.com/kits/184934-italeri-236-panzer-iv-ausf-h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 Wg instrukcji nakleiłem kalkomanie. Wzór malowanie troszkę się różni od podanego w instukcji ale zostawiłem bo mi nie pasuje do zdjęcia które znalazłem Wygląda tak Zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi