aviator Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 Jeszcze jedno pytanko do znawców tematu "pancerki". Czy w okresie walk na Przyczółku warecko-magnuszewskim polskie czołgi nosiły na pancerzach orły podobne do dzisiejszego godła czy też "kurice"? Patrząc na fotki to był chyba "melanz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Orły podobne do godła to już lata 50. Wcześniej orły piastowskie różnego kształtu, czasem malowane od szablonu, czasem 'z ręki" jak np T34-85 z N211 . W okolicach Trójmiasta, dokładnie Redy, cześć przekazanych do IBP wozów miała ruskie oznaczenia i kody 4 cyfrowe. Nie zdążyli przemalować, bo do Gdyni nie dojechały. To wiem z książki, na zdjęcia nie trafiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 Jasne. Czyli jeśli mam "kurice" to mogę nakleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 yes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 Duży rośnij! Z podziękowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Drobne uzupełnienie - kwestia lokalizacji kuricy. Pod Studziankami zasadniczo 2 pułk czołgów (a on skupiał głównie wozy z podwójnym włazem) malował kuricę w tylnej części boku wieży a numer taktyczny w przedniej. 1 pułk - odwrotnie, bardziej z przodu kurica a z tyłu numer. Z tym że kurice też bywały różne - najlepiej pokaż jaką masz. Generalnie te "1 armijne" były jakieś bardziej grube niż typowe dla 2 armii. Na to oczywiście nakładał się indywidualny "talent plastyczny" malujących. Czyli oglądaj zdjęcia i szukaj czy znajdziesz wóz z kuricą zbliżoną do takiej jaką dysponujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 Do Michał_G. To jest coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Duży rośnij! Z podziękowaniem. Ale ja i tak jestem Polak ponadwymiarowy, gdzie prezes bardzo kurduplem przy moich 190cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 Chciałbym zobaczyć jak stoicie obok siebie. Chyba by wpadł w jeszcze większe kompleksy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Kurica "pierwszoarmijna", jak najbardziej właściwa, naklejaj. Piterpanzer, ja to bym chciał zobaczyć jak włazisz do T-34... Przy moich 164 cm i 67 kg (taki trochę bardziej wyrośnięty kurdupel jestem) spróbowałem na Tarczy 2013 i ciasno było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Wchodziłem i do T34 i do shermana, ale ważyłem wtedy kilka kg mniej ;-) . Teraz to już tylko na wieżę wchodzę, chociaż jak malowałem ostatnio czołgi w MBP to i tu i tam wlazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 No i nadejszła wiekopomna chwiła. Tylko zbytnio mnie nie opierniczajcie bo to mój pierwszy tank (nie licząc wybryku sprzed stu lat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 No całkiem całkiem! Antena radiostacji może ciut za gruba, obicia by się przydały (bo wygląda trochę jak by z fabryki prosto po malowaniu na przyfabryczny poligon wyjechał). Koniecznie okopcenia pancerza przy wydechach - diesle W-2 pluły olejem jak mało które inne silniki. Wskazana belka do wyciągania z błota. Mechanik - kierowca jedzie na ślepo, ma opuszczone osłony peryskopów - tak to nawet Saakaszwili nie potrafił. No chyba że założymy że czołg stoi a mechanik nie prowadzi obserwacji. Zdjęcie wozu z numerem 101 (czołg szefa sztabu 1 pułku czołgów) nie znam (chyba się nie zachowało), wiec można przyjąć roboczo że z uzupełnień po stratach poniesionych pod Lenino zabezpieczył sobie wóz w nowszej wersji (z podwójnym włazem i kopułką) więc wersja czołgu jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 Dzięki Michał z to co napisałeś. Właśnie zastanawiałem się nad okopceniami. Tylko pod rurami czy wokół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Okopcenia poniżej wylotów z rur, lekko poszerzające się w kierunku w dół. Do zrobienia np. suchą czarną pastelą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 Wyszło tak. Wiem, że antena przykróta ale tak mi się wyciągnęła bez zerwania. "Ucięła lufa albo odłamek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 Okopcenia fajnie wyszły, tak to z grubsza wyglądało. Natomiast nie ma sensu zaciek pod włazem do przedział silnikowego. To był właz przez który mechanik wsadzał ręce z narzędziami i głowę a nie pokrywa instalacji olejowej z pod której mogło cieknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woto Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 Można by jeszcze przednie błotniki troszkę zakurzyć, bo są za czyste. Tak samo cała górna płyta silnika i wieży prosi się o lekki kurz (prysnąć mgiełkę z aero). Lekki wash przydałby się w zakamarkach i spawach gdzie naturalnie gromadzi się brud a przy okazji wyciągnie delikatnie szczegóły ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 To nie skala dla Ciebie, przynajmniej nie na tym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 22 Lutego 2016 Autor Share Napisano 22 Lutego 2016 A ja mimo wszystko jestem zadowolony z efektów. Nowych technik uczę się wytrwale mimo, że modelarstwem zajmuję się od lat 50-tych (ubiegłego wieku). Nie jest to samozadowolenie ale satysfakcja, że nie spi....... do końca modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi