Skocz do zawartości

T-34/76, skala 1:16, Trumpeter

aviator

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanko do znawców tematu "pancerki". Czy w okresie walk na Przyczółku warecko-magnuszewskim polskie czołgi nosiły na pancerzach orły podobne do dzisiejszego godła czy też "kurice"? Patrząc na fotki to był chyba "melanz".

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Orły podobne do godła to już lata 50.

Wcześniej orły piastowskie różnego kształtu, czasem malowane od szablonu, czasem 'z ręki" jak np T34-85 z N211 .

W okolicach Trójmiasta, dokładnie Redy, cześć przekazanych do IBP wozów miała ruskie oznaczenia i kody 4 cyfrowe. Nie zdążyli przemalować, bo do Gdyni nie dojechały. To wiem z książki, na zdjęcia nie trafiłem.

Drobne uzupełnienie - kwestia lokalizacji kuricy. Pod Studziankami zasadniczo 2 pułk czołgów (a on skupiał głównie wozy z podwójnym włazem) malował kuricę w tylnej części boku wieży a numer taktyczny w przedniej. 1 pułk - odwrotnie, bardziej z przodu kurica a z tyłu numer. Z tym że kurice też bywały różne - najlepiej pokaż jaką masz. Generalnie te "1 armijne" były jakieś bardziej grube niż typowe dla 2 armii. Na to oczywiście nakładał się indywidualny "talent plastyczny" malujących. Czyli oglądaj zdjęcia i szukaj czy znajdziesz wóz z kuricą zbliżoną do takiej jaką dysponujesz.

Kurica "pierwszoarmijna", jak najbardziej właściwa, naklejaj.

Piterpanzer, ja to bym chciał zobaczyć jak włazisz do T-34... Przy moich 164 cm i 67 kg (taki trochę bardziej wyrośnięty kurdupel jestem) spróbowałem na Tarczy 2013 i ciasno było...

No i nadejszła wiekopomna chwiła. Tylko zbytnio mnie nie opierniczajcie bo to mój pierwszy tank (nie licząc wybryku sprzed stu lat)

963b1f247d0eb834med.jpg

e43890d489d7ae2fmed.jpg

e7492506e74ed3a7med.jpg

No całkiem całkiem! Antena radiostacji może ciut za gruba, obicia by się przydały (bo wygląda trochę jak by z fabryki prosto po malowaniu na przyfabryczny poligon wyjechał). Koniecznie okopcenia pancerza przy wydechach - diesle W-2 pluły olejem jak mało które inne silniki. Wskazana belka do wyciągania z błota. Mechanik - kierowca jedzie na ślepo, ma opuszczone osłony peryskopów - tak to nawet Saakaszwili nie potrafił. No chyba że założymy że czołg stoi a mechanik nie prowadzi obserwacji.

Zdjęcie wozu z numerem 101 (czołg szefa sztabu 1 pułku czołgów) nie znam (chyba się nie zachowało), wiec można przyjąć roboczo że z uzupełnień po stratach poniesionych pod Lenino zabezpieczył sobie wóz w nowszej wersji (z podwójnym włazem i kopułką) więc wersja czołgu jest OK.

Okopcenia fajnie wyszły, tak to z grubsza wyglądało. Natomiast nie ma sensu zaciek pod włazem do przedział silnikowego. To był właz przez który mechanik wsadzał ręce z narzędziami i głowę a nie pokrywa instalacji olejowej z pod której mogło cieknąć.

Można by jeszcze przednie błotniki troszkę zakurzyć, bo są za czyste. Tak samo cała górna płyta silnika i wieży prosi się o lekki kurz (prysnąć mgiełkę z aero). Lekki wash przydałby się w zakamarkach i spawach gdzie naturalnie gromadzi się brud a przy okazji wyciągnie delikatnie szczegóły ;-)

A ja mimo wszystko jestem zadowolony z efektów. Nowych technik uczę się wytrwale mimo, że modelarstwem zajmuję się od lat 50-tych (ubiegłego wieku). Nie jest to samozadowolenie ale satysfakcja, że nie spi....... do końca modelu.