HubertK Napisano 8 Grudnia 2007 Napisano 8 Grudnia 2007 Witam Mam dylemat: preshading czy wash. Zależy mi na jak najlepszym efekcie eksploatacji, model jest w skali 1:72. Dodam że jeszcze nigdy nie robiłem preshading'u ani wash'a. A i pytanie nr2: gunze czy model master (akryl) Z góry dzięki za pomoc pozdrawiam Cytuj
MrBat Napisano 8 Grudnia 2007 Napisano 8 Grudnia 2007 Mam dylemat: preshading czy wash. Najlepiej oba. Zależy mi na jak najlepszym efekcie eksploatacji Wash i preshading tylko w pewnym stopniu nadają się do śladów eksploatacji (np. płowienie farby, brud w zakamarkach, jakieś zacieki). Bardziej w nich chodzi o nadanie modelowi trójwymiarowości. gunze czy model master (akryl) Rozumiem, że do aerografu? Jaki Gunze? Ja malowałem tymi z serii G i są całkiem niezłe. Wymagają drogiego rozcieńczalnika, ale powierzchnia wychodzi idealnie gładka i równa. Z tych dwóch wybrałbym Gunze. Cytuj
HubertK Napisano 8 Grudnia 2007 Autor Napisano 8 Grudnia 2007 Tak do aerografu. Mam do wyboru gunze aqueous H* lub mr. Color (znaczy tak podali w instrukcji). Spiryt albo woda destylowana nie wystarczy jako rozcieńczalnik? Cytuj
MrBat Napisano 8 Grudnia 2007 Napisano 8 Grudnia 2007 To, że podali tak w instrukcji, to nie znaczy, że nie możesz użyć innych farb. Spiryt albo woda destylowana nie wystarczy jako rozcieńczalnik? Do tych z serii H powinno się nadać. Do Mr Color trzeba kupić oryginalny rozcieńczalnik. Cytuj
Mierzu Napisano 8 Grudnia 2007 Napisano 8 Grudnia 2007 Jeżeli malujesz przy użyciu aerografu to zdecydowanie obie metody Cytuj
Dumo Napisano 8 Grudnia 2007 Napisano 8 Grudnia 2007 Preshading nic nie daje chyba że masz farbe półtransparentną lub mocno rozcieńczoną... Cytuj
MrBat Napisano 8 Grudnia 2007 Napisano 8 Grudnia 2007 Preshading nic nie daje chyba że masz farbe półtransparentną lub mocno rozcieńczoną... Eeee... Ja tam robię zwykłymi farbami i jakoś to coś daje Cytuj
HubertK Napisano 8 Grudnia 2007 Autor Napisano 8 Grudnia 2007 Aha, Co do wash'a: mam taką koncepcje że pomaluję model świecącym lakierem, następnie zrobię wash z czarnej pactry i rozcieńczalnika do akryli, chociaż muszę jeszcze to przemyśleć. lepiej zrobić inaczej? Np tak jak jeden z wymienionych tutaj viewtopic.php?t=1315&highlight=preshading Pomysł bodajże Artura mi się spodobał ale nie do końca go rozumiem Jak maluję akrylami to wash robie z olejnych tak? czyli w moim przypadku musiałbym się zaopatrzyć w czarną olejną i jakiś rozcieńczalnik ? Cytuj
Dumo Napisano 8 Grudnia 2007 Napisano 8 Grudnia 2007 Co do robienia washa akrylami Pactre już się nie zmywa tak łatwo jak kiedyś nie wiem co zaczęli dodawać do tej farby, o mało co panzer 4 nie spiepszyłem przez to... bezpieczniej robić olejnymi artystycznymi bo łatwo je się ściera. Cytuj
Mierzu Napisano 18 Grudnia 2007 Napisano 18 Grudnia 2007 Olej wash farbami akrylowymi!!!!! ( Dosłownie olej, zostaw go)Po pierwsze: na model trzeba kłaść lakier błyszczący przed washem farbami akrylowymi ( sidolux albo coś innego) Po drugie: wash farbami akrylowymi ( 2-3 krople czarnej pactry, medium, opóźniacz do akryli-kropla, kropla płynu do naczyń, kilka kropel wody) musi być nakładany na model z maksymalną precyzją w zagłębienia i szczeliny. Inne postępowanie ( nałożenie na dużą powierczhnię i nie wytarcie o czasie) może spowdować, że na modelu wash to będą zacieki z pactry. Wash olejny to BAJKA!!!! Po pierwsze: nie wymaga podkładu na farbę bazową w postaci lakierów, sidoluxów, gdyż farba akrylowa nie wchodzi w reakcję z farbami olejnymi Po drugie: Miksturę do washa robisz przy użyciu benzyny lakowej ( nie sugeruj się nazwą, ona wcale nie śmierdzi, jak ta ze stacji benzynowej) i farby olejnej zakupionej w sklepie dla plastyków np. siena palona i trochę brązu Van Dycka. Miksturę w postaci brudnej wody nakładasz jak chcesz na cały model. Może dosłnownie z niego spływać. Znakomicie ona wchodzi w każdą szczelinę, zagłębienie. Nawet po wyschnięciu mikstury bez problemu zetrzesz ją z powierzchni modelu ( patyczkami higenicznymi), uzyskując SUPER EFEKTY. Dopiero zrobiony wash zabezpieczasz po jego wyshnięciu bezbarwnym lakierem matowym i robisz " suchy pędzel". Efekty naprawdę osiągnię każdy, choćby przeciętny modelarz, do którycyh i ja się zapewne zaliczam. Cytuj
reggy Napisano 18 Grudnia 2007 Napisano 18 Grudnia 2007 Po pierwsze: nie wymaga podkładu na farbę bazową w postaci lakierów, sidoluxów, gdyż farba akrylowa nie wchodzi w reakcję z farbami olejnymi Jakoś nie odważyłbym się robić olejnego washa bezpośrednio na Vallejo a potem to ścierać patyczkami czy chusteczkami. Farby się po prostu zetrą. Przynajmniej Vallejo, nie wiem jak Pactrą. Zawsze kładę sidolux, wash inaczej się wtedy układa, nie wsiąka w farbę, I jestem spokojny o farbę pod spodem. Cytuj
rollingstones Napisano 18 Grudnia 2007 Napisano 18 Grudnia 2007 Po pierwsze: nie wymaga podkładu na farbę bazową w postaci lakierów, sidoluxów, gdyż farba akrylowa nie wchodzi w reakcję z farbami olejnymi Jakoś nie odważyłbym się robić olejnego washa bezpośrednio na Vallejo a potem to ścierać patyczkami czy chusteczkami. Farby się po prostu zetrą. Przynajmniej Vallejo, nie wiem jak Pactrą. Zawsze kładę sidolux, wash inaczej się wtedy układa, nie wsiąka w farbę, I jestem spokojny o farbę pod spodem. Zgadzam sie z Reggim - podklad na farbe tak olejną np, MM Humbrol jak i akrylową musi być. Jest po prostu bezpiecznie. Po drugie podkład błyszczący ułatwia wszelkie prace washowe i "niszczące" Mat chlonie nawet farby olejne artystyczne i może się okazać że mimo chęci starcia kolor bazowy ściemnieje. Dlatego lakier błyszczący czy tam sido to jest to. Preshading w panterce moim zdaniem nie jest konieczny ( może nie umiem go robić ). Głębie plastyczności znacznie lepiej podnosi malowanie modelu kolorem bazowym i dodatkowe mgiełki wariacji koloru bazowego jaśniejsze i ciemniejsze. To jest wyjściowa baza do dalszego etapu działań. Dodatkowo coraz większa furorę robią farby akrylowe dla artystów, aczkolwiek mnie ta technika nie pociąga. Może dlatego że paleta oleji artystycznych to w moim przypadku około 30 kolorów i nie chcę mi się nabywac akryli. Jesli chodzi o suchy pędzel to technika ta powoli przechodzi do lamusa. Jest ona charakterystyczna dla szkoły verlindena jak również uzywanie metalizerów. Są to metody dosyć archaiczne aczkolwiek w kwestii ostrego efekciarstwa mają swoich zwoleników.W obecnym "rozwoju sztuki malowania naturalnej pancerki czytaj szkoła hiszpańska" raczej nie stosowane.Ja wolę efekciarstwo bardziej naturalistyczne i takie staram się przekazać w swoich pracach. Jak wychodzi sami wiecie ale najważniejsze to ciągle się uczyć i podpatrywac najlepszych co na co dzień w tej przygodzie staram się czynić. Kończąc ten przydługi wywód dziękuję moim przyjaciołom (SERGIO, JAKUB i innym którzy pomagają mi się rozwijać w malarstwie Cytuj
Przemek R Napisano 18 Grudnia 2007 Napisano 18 Grudnia 2007 Po pierwsze: nie wymaga podkładu na farbę bazową w postaci lakierów, sidoluxów, gdyż farba akrylowa nie wchodzi w reakcję z farbami olejnymi Jakoś nie odważyłbym się robić olejnego washa bezpośrednio na Vallejo a potem to ścierać patyczkami czy chusteczkami. Farby się po prostu zetrą. Przynajmniej Vallejo, nie wiem jak Pactrą. Zawsze kładę sidolux, wash inaczej się wtedy układa, nie wsiąka w farbę, I jestem spokojny o farbę pod spodem. Ja tam na pactre walę od razu wash olejny i nic sie nie ściera Cytuj
reggy Napisano 18 Grudnia 2007 Napisano 18 Grudnia 2007 Ja tam na pactre walę od razu wash olejny i nic sie nie ściera A kto ostatnio chwalił się siedmioma warstwami sido? No ja wspominałem, że z Pactrą to nie wiem jak jest, ale z Vallejo trzeba ostrożnie. Cytuj
Przemek R Napisano 19 Grudnia 2007 Napisano 19 Grudnia 2007 Ja tam na pactre walę od razu wash olejny i nic sie nie ściera A kto ostatnio chwalił się siedmioma warstwami sido? No ja wspominałem, że z Pactrą to nie wiem jak jest, ale z Vallejo trzeba ostrożnie. Eeee bo mi sie farba chropowata zrobiła wiec musiałem z tego jakoś wybrnąć ale z reguły robie wash bez sido Cytuj
HubertK Napisano 19 Grudnia 2007 Autor Napisano 19 Grudnia 2007 Dzięki za rady, a powiedzcie mi no taką rzecz: Mam humbrola farbę czarny matt 33 i rozcieńczalnik do niej. Wyjdzie coś z tego, czy nie bardzo(wash)? w końcu to też farba olejna... Cytuj
Mierzu Napisano 19 Grudnia 2007 Napisano 19 Grudnia 2007 Jakoś nie odważyłbym się robić olejnego washa bezpośrednio na Vallejo a potem to ścierać patyczkami czy chusteczkami. Farby się po prostu zetrą. Przynajmniej Vallejo, nie wiem jak Pactrą. Mowa oczywiście o farbach Pactra Cytuj
Mierzu Napisano 19 Grudnia 2007 Napisano 19 Grudnia 2007 Dzięki za rady, a powiedzcie mi no taką rzecz: Mam humbrola farbę czarny matt 33 i rozcieńczalnik do niej. Wyjdzie coś z tego, czy nie bardzo(wash)? w końcu to też farba olejna... Kup lepiej w sklepie dla plastyków farby olejne dla malarzy. Podstawowe kolory do washa to brąz van dycka, siena palona, czerń kostna, dodatkowo benzynę lakową, robisz miskturę mieszając trochę sieny palonej i brązu van dycka ( robisz brudną wodę) z benzyną. To nakładasz na model, później ścierasz. Oczywiście jest to wash na model pomalowany farbami pactra. Nie wiem jaka następuję reakcja z innymi farbami akrylowymi. Cytuj
Marek Świderski Napisano 19 Grudnia 2007 Napisano 19 Grudnia 2007 Może taki środek wash i nie tylko Do kupienia np w www.hanads.uk.co Cytuj
HubertK Napisano 19 Grudnia 2007 Autor Napisano 19 Grudnia 2007 Może taki środek wash i nie tylko Do kupienia np w www.hanads.uk.co Ta stronka jest super, przynajmniej wiem teraz jak to w praktyce wygląda, wielkie dzięki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi