HubertK Napisano 8 Grudnia 2007 Share Napisano 8 Grudnia 2007 Witam Mam dylemat: preshading czy wash. Zależy mi na jak najlepszym efekcie eksploatacji, model jest w skali 1:72. Dodam że jeszcze nigdy nie robiłem preshading'u ani wash'a. A i pytanie nr2: gunze czy model master (akryl) Z góry dzięki za pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 8 Grudnia 2007 Share Napisano 8 Grudnia 2007 Mam dylemat: preshading czy wash. Najlepiej oba. Zależy mi na jak najlepszym efekcie eksploatacji Wash i preshading tylko w pewnym stopniu nadają się do śladów eksploatacji (np. płowienie farby, brud w zakamarkach, jakieś zacieki). Bardziej w nich chodzi o nadanie modelowi trójwymiarowości. gunze czy model master (akryl) Rozumiem, że do aerografu? Jaki Gunze? Ja malowałem tymi z serii G i są całkiem niezłe. Wymagają drogiego rozcieńczalnika, ale powierzchnia wychodzi idealnie gładka i równa. Z tych dwóch wybrałbym Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 8 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2007 Tak do aerografu. Mam do wyboru gunze aqueous H* lub mr. Color (znaczy tak podali w instrukcji). Spiryt albo woda destylowana nie wystarczy jako rozcieńczalnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 8 Grudnia 2007 Share Napisano 8 Grudnia 2007 To, że podali tak w instrukcji, to nie znaczy, że nie możesz użyć innych farb. Spiryt albo woda destylowana nie wystarczy jako rozcieńczalnik? Do tych z serii H powinno się nadać. Do Mr Color trzeba kupić oryginalny rozcieńczalnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 8 Grudnia 2007 Share Napisano 8 Grudnia 2007 Jeżeli malujesz przy użyciu aerografu to zdecydowanie obie metody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 8 Grudnia 2007 Share Napisano 8 Grudnia 2007 Preshading nic nie daje chyba że masz farbe półtransparentną lub mocno rozcieńczoną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 8 Grudnia 2007 Share Napisano 8 Grudnia 2007 Preshading nic nie daje chyba że masz farbe półtransparentną lub mocno rozcieńczoną... Eeee... Ja tam robię zwykłymi farbami i jakoś to coś daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 8 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2007 Aha, Co do wash'a: mam taką koncepcje że pomaluję model świecącym lakierem, następnie zrobię wash z czarnej pactry i rozcieńczalnika do akryli, chociaż muszę jeszcze to przemyśleć. lepiej zrobić inaczej? Np tak jak jeden z wymienionych tutaj viewtopic.php?t=1315&highlight=preshading Pomysł bodajże Artura mi się spodobał ale nie do końca go rozumiem Jak maluję akrylami to wash robie z olejnych tak? czyli w moim przypadku musiałbym się zaopatrzyć w czarną olejną i jakiś rozcieńczalnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 8 Grudnia 2007 Share Napisano 8 Grudnia 2007 Co do robienia washa akrylami Pactre już się nie zmywa tak łatwo jak kiedyś nie wiem co zaczęli dodawać do tej farby, o mało co panzer 4 nie spiepszyłem przez to... bezpieczniej robić olejnymi artystycznymi bo łatwo je się ściera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 18 Grudnia 2007 Share Napisano 18 Grudnia 2007 Olej wash farbami akrylowymi!!!!! ( Dosłownie olej, zostaw go)Po pierwsze: na model trzeba kłaść lakier błyszczący przed washem farbami akrylowymi ( sidolux albo coś innego) Po drugie: wash farbami akrylowymi ( 2-3 krople czarnej pactry, medium, opóźniacz do akryli-kropla, kropla płynu do naczyń, kilka kropel wody) musi być nakładany na model z maksymalną precyzją w zagłębienia i szczeliny. Inne postępowanie ( nałożenie na dużą powierczhnię i nie wytarcie o czasie) może spowdować, że na modelu wash to będą zacieki z pactry. Wash olejny to BAJKA!!!! Po pierwsze: nie wymaga podkładu na farbę bazową w postaci lakierów, sidoluxów, gdyż farba akrylowa nie wchodzi w reakcję z farbami olejnymi Po drugie: Miksturę do washa robisz przy użyciu benzyny lakowej ( nie sugeruj się nazwą, ona wcale nie śmierdzi, jak ta ze stacji benzynowej) i farby olejnej zakupionej w sklepie dla plastyków np. siena palona i trochę brązu Van Dycka. Miksturę w postaci brudnej wody nakładasz jak chcesz na cały model. Może dosłnownie z niego spływać. Znakomicie ona wchodzi w każdą szczelinę, zagłębienie. Nawet po wyschnięciu mikstury bez problemu zetrzesz ją z powierzchni modelu ( patyczkami higenicznymi), uzyskując SUPER EFEKTY. Dopiero zrobiony wash zabezpieczasz po jego wyshnięciu bezbarwnym lakierem matowym i robisz " suchy pędzel". Efekty naprawdę osiągnię każdy, choćby przeciętny modelarz, do którycyh i ja się zapewne zaliczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Grudnia 2007 Share Napisano 18 Grudnia 2007 Po pierwsze: nie wymaga podkładu na farbę bazową w postaci lakierów, sidoluxów, gdyż farba akrylowa nie wchodzi w reakcję z farbami olejnymi Jakoś nie odważyłbym się robić olejnego washa bezpośrednio na Vallejo a potem to ścierać patyczkami czy chusteczkami. Farby się po prostu zetrą. Przynajmniej Vallejo, nie wiem jak Pactrą. Zawsze kładę sidolux, wash inaczej się wtedy układa, nie wsiąka w farbę, I jestem spokojny o farbę pod spodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 18 Grudnia 2007 Share Napisano 18 Grudnia 2007 Po pierwsze: nie wymaga podkładu na farbę bazową w postaci lakierów, sidoluxów, gdyż farba akrylowa nie wchodzi w reakcję z farbami olejnymi Jakoś nie odważyłbym się robić olejnego washa bezpośrednio na Vallejo a potem to ścierać patyczkami czy chusteczkami. Farby się po prostu zetrą. Przynajmniej Vallejo, nie wiem jak Pactrą. Zawsze kładę sidolux, wash inaczej się wtedy układa, nie wsiąka w farbę, I jestem spokojny o farbę pod spodem. Zgadzam sie z Reggim - podklad na farbe tak olejną np, MM Humbrol jak i akrylową musi być. Jest po prostu bezpiecznie. Po drugie podkład błyszczący ułatwia wszelkie prace washowe i "niszczące" Mat chlonie nawet farby olejne artystyczne i może się okazać że mimo chęci starcia kolor bazowy ściemnieje. Dlatego lakier błyszczący czy tam sido to jest to. Preshading w panterce moim zdaniem nie jest konieczny ( może nie umiem go robić ). Głębie plastyczności znacznie lepiej podnosi malowanie modelu kolorem bazowym i dodatkowe mgiełki wariacji koloru bazowego jaśniejsze i ciemniejsze. To jest wyjściowa baza do dalszego etapu działań. Dodatkowo coraz większa furorę robią farby akrylowe dla artystów, aczkolwiek mnie ta technika nie pociąga. Może dlatego że paleta oleji artystycznych to w moim przypadku około 30 kolorów i nie chcę mi się nabywac akryli. Jesli chodzi o suchy pędzel to technika ta powoli przechodzi do lamusa. Jest ona charakterystyczna dla szkoły verlindena jak również uzywanie metalizerów. Są to metody dosyć archaiczne aczkolwiek w kwestii ostrego efekciarstwa mają swoich zwoleników.W obecnym "rozwoju sztuki malowania naturalnej pancerki czytaj szkoła hiszpańska" raczej nie stosowane.Ja wolę efekciarstwo bardziej naturalistyczne i takie staram się przekazać w swoich pracach. Jak wychodzi sami wiecie ale najważniejsze to ciągle się uczyć i podpatrywac najlepszych co na co dzień w tej przygodzie staram się czynić. Kończąc ten przydługi wywód dziękuję moim przyjaciołom (SERGIO, JAKUB i innym którzy pomagają mi się rozwijać w malarstwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 18 Grudnia 2007 Share Napisano 18 Grudnia 2007 Po pierwsze: nie wymaga podkładu na farbę bazową w postaci lakierów, sidoluxów, gdyż farba akrylowa nie wchodzi w reakcję z farbami olejnymi Jakoś nie odważyłbym się robić olejnego washa bezpośrednio na Vallejo a potem to ścierać patyczkami czy chusteczkami. Farby się po prostu zetrą. Przynajmniej Vallejo, nie wiem jak Pactrą. Zawsze kładę sidolux, wash inaczej się wtedy układa, nie wsiąka w farbę, I jestem spokojny o farbę pod spodem. Ja tam na pactre walę od razu wash olejny i nic sie nie ściera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Grudnia 2007 Share Napisano 18 Grudnia 2007 Ja tam na pactre walę od razu wash olejny i nic sie nie ściera A kto ostatnio chwalił się siedmioma warstwami sido? No ja wspominałem, że z Pactrą to nie wiem jak jest, ale z Vallejo trzeba ostrożnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 19 Grudnia 2007 Share Napisano 19 Grudnia 2007 Ja tam na pactre walę od razu wash olejny i nic sie nie ściera A kto ostatnio chwalił się siedmioma warstwami sido? No ja wspominałem, że z Pactrą to nie wiem jak jest, ale z Vallejo trzeba ostrożnie. Eeee bo mi sie farba chropowata zrobiła wiec musiałem z tego jakoś wybrnąć ale z reguły robie wash bez sido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 19 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2007 Dzięki za rady, a powiedzcie mi no taką rzecz: Mam humbrola farbę czarny matt 33 i rozcieńczalnik do niej. Wyjdzie coś z tego, czy nie bardzo(wash)? w końcu to też farba olejna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 19 Grudnia 2007 Share Napisano 19 Grudnia 2007 Jakoś nie odważyłbym się robić olejnego washa bezpośrednio na Vallejo a potem to ścierać patyczkami czy chusteczkami. Farby się po prostu zetrą. Przynajmniej Vallejo, nie wiem jak Pactrą. Mowa oczywiście o farbach Pactra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 19 Grudnia 2007 Share Napisano 19 Grudnia 2007 Dzięki za rady, a powiedzcie mi no taką rzecz: Mam humbrola farbę czarny matt 33 i rozcieńczalnik do niej. Wyjdzie coś z tego, czy nie bardzo(wash)? w końcu to też farba olejna... Kup lepiej w sklepie dla plastyków farby olejne dla malarzy. Podstawowe kolory do washa to brąz van dycka, siena palona, czerń kostna, dodatkowo benzynę lakową, robisz miskturę mieszając trochę sieny palonej i brązu van dycka ( robisz brudną wodę) z benzyną. To nakładasz na model, później ścierasz. Oczywiście jest to wash na model pomalowany farbami pactra. Nie wiem jaka następuję reakcja z innymi farbami akrylowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 19 Grudnia 2007 Share Napisano 19 Grudnia 2007 Może taki środek wash i nie tylko Do kupienia np w www.hanads.uk.co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 19 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2007 Może taki środek wash i nie tylko Do kupienia np w www.hanads.uk.co Ta stronka jest super, przynajmniej wiem teraz jak to w praktyce wygląda, wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi