Solo Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 No to nie dziwota. Ja takie rzeczy maluję ciśnieniem 0,3-0,5 bara. Po prostu musisz tak dobrać mieszankę i ciśnienie, że kiedy trzymasz aerograf blisko powierzchni, farba się nie rozlewa, tylko kropeczka bardzo powolutku robi się coraz ciemniejsza. Po prostu niewielka ilość farby jednocześnie wylatuje z aerka, pozwala to bardzo wolno poruszać aerografem i nic się przy tym nie rozlewa, a linie nie robią się od razu bardzo ciemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2016 No to nie dziwota.Ja takie rzeczy maluję ciśnieniem 0,3-0,5 bara. Po prostu musisz tak dobrać mieszankę i ciśnienie, że kiedy trzymasz aerograf blisko powierzchni, farba się nie rozlewa, tylko kropeczka bardzo powolutku robi się coraz ciemniejsza. Po prostu niewielka ilość farby jednocześnie wylatuje z aerka, pozwala to bardzo wolno poruszać aerografem i nic się przy tym nie rozlewa, a linie nie robią się od razu bardzo ciemne. Nie da się malować tak niskim ciśnieniem ... chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Da się, na serio tak maluję. Przy tym najniższym (nie jestem pewien czy to 0,3, czy trochę więcej albo mniej) zdarza mi się malować na granicy płynności strumienia, to znaczy zaczynają się pojawiać takie grubsze kropeczki czasami, czyli (mimo tego że farba bardzo rozcieńczona) ciśnienie już nie wyrabia. Ja nawet kamuflażu nie maluję ciśnieniem wyższym niż jakieś 0,7-0,8 atmosfery, po prostu dla mnie to za dużo. Poeksperymentuj z rozcieńczaniem farby, sprawdź czy masz drożną dyszę - przy takim ciśnieniu jak napisałem spokojnie da się malować. Na początku gdy próbowałem też wydawało mi się to niemożliwe, bo farba albo zapychała dyszę, albo rozlewała się po powierzchni i nijak nie mogłem ustawić parametrów aerografu tak, żeby farba powolutku kładła się na powierzchni. Ale da się, uwierz mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 5 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2016 Witam, na wstępie muszę przyznać racje koledze Solo , da się malować niskim ciśnieniem co dzisiaj malując spod samolotu mogłem to wypróbować. Stwierdzam z przyjemnością ze zniknął problem z odkurzem i zapychaniem się aero , sądzę ze moje problemy były związane z za dużym ciśnieniem kilka zdjęć z którymi ma mega problem , 4 fotki każda oddaje inaczej to co wykonałem : K...cy już dostaje z tymi zdjęciami , jakoś nie bardzo mam ochotę kupować lepszy aparat ale wszystko się do tego sprowadza Zona na pewno się ucieszy Co do malowania , piszcie proszę cz jeszcze bardzie mam zamalować te preshing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Kwietnia 2016 Share Napisano 5 Kwietnia 2016 Lampy studyjne kup, ze dwie. Tak na początek. I statyw do aparatu jeśli jeszcze nie używasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Kwietnia 2016 Share Napisano 5 Kwietnia 2016 Nie lampy studyjne, bo to zbędny wydatek, tylko ze dwie najtańsze lampy biurkowe, na przykład z Ikei i do tego żarówki Powerlux 5400 K, na przykład 85W. I to wystarczy. Oświetlenie to podstawa, dobre zdjęcia przy dobrym oświetleniu zrobisz najgorszym nawet aparatem, nawet najlepszym nie zrobisz dobrych zdjęć, przy marnym oświetleniu. A preshading jest nawet trochę za mocno schowany. Pamiętaj że on będzie troszkę jeszcze ginął pod washem i weatheringiem, o ile będziesz je w tym modelu robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 5 Kwietnia 2016 Share Napisano 5 Kwietnia 2016 W kwestiach fotograficznych mylisz się bardzo Solo. Brakuje Ci elementarnej wiedzy a próbujesz innych pouczać... :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Kwietnia 2016 Share Napisano 5 Kwietnia 2016 Mam właśnie dwie takie prościutkie lampy z żarówkami Powerluxa 5400 K. Wydaje mi się że robię całkiem nienajgorsze zdjęcia przy takim oświetleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi